• onze waardering

Ruige kost - Paskal Jacobsen en Edwin Vinke RECENSIE

Recensie: Ruige kost - Paskal Jacobsen en Edwin Vinke

Sinds oktober 2019 runnen Paskal Jacobsen en Edwin Vinke, samen met hun partners, hun eigen restaurant Hard & Ziel in Middelburg. Op de kaart staan streetfoodgerechten als buikspek, pulled beef en kabeljauw met orzopasta. Geen lang tafelen dus, maar lekker borrelen met eten en een drankje. Dat het eten goed moet zijn kan bijna niet anders als Edwin Vinke, met De Kromme Watergang beloond met maar liefst 2 Michelinsterren, mede-eigenaar is. Paskal Jakobsen kennen we natuurlijk als de zanger van Bløf. Hij veranderde zo’n 15 jaar geleden zijn eetpatroon van stamppotten en gehaktballen naar dat van een avontuurlijke eter. Dat alles mondde uit in hun fijne kookboek Ruige kost.

Ruige kost, de naam doet het eigenlijk al vermoeden, bevat geen recepten die bij De Kromme Watergang geserveerd zouden worden. Integendeel, het zijn stuk voor stuk toegankelijke recepten die niet zouden misstaan op de kaart van Hard & ziel. En het zijn recepten waar je eenvoudig je eigen draai aan kan geven.

Ruige kost begint met een aantal sauzen. Sauzen die je eigenlijk altijd kan gebruiken, maar die verderop in het boek soms nog terugkomen. Natuurlijk begint het met mayonaise en vervolgens maken Paskal en Edwin daar allerlei verschillende mayonaises van zoals onder andere: birambi-, mosterd-, wasabi-, miso- en algenmayonaise. Andere sauzen zijn bijvoorbeeld Aioli, bbq-saus, ketchup, Chermoula, Salsa verde en vissaus, maar feitelijk zijn het er nog heel veel meer. Ik werd heel blij van dat hoofdstukje.

De recepten in Ruige kost worden afgewisseld met verhalen van Paskal en Edwin. Over het restaurant, over hun gezinnen en over hun hobby’s. Bij sommige recepten wordt wat uitleg gegeven in de vorm van vraag en antwoord: Paskal: ‘Mag ik dit ook met kip doen, chef?’. Edwin: ‘Kan, maar is minder lekker, ik zou dan eerder voor gekonfijte eend of rund kiezen”. Grappig, maar ik vind het dan ook wel weer een beetje gekunsteld. Een gewoon stukje tekst met dezelfde inhoud had ook gekund.

Verder valt er weinig op de recepten af te dingen. Een boek dat je heel gemakkelijk pakt om een recept te kiezen wanneer je zelf even geen inspiratie hebt. De recepten zijn, buiten de sauzen en wat bites, onderverdeeld in de logische hoofdstukken: vega, vis, vlees en desserts. Ik maakte een visgerecht. Waarschijnlijk gekozen omdat de naam nogal opvallend is: Pik in ’t potje. De gepekelde kabeljauw met mosterd-botersaus, geglaceerde bospeen en puree met ei viel erg goed in de smaak.

Daarna aten we een Shepherd’s pie met rundergehakt en prei. Het was wederom een prima maaltijd, al was de smaak iets minder uitgesproken dan van de Pik in ’t potje.

Ruige kost is een boek dat ik er zeker nog vaker bij pak om ‘gewoon’ voor mijn gezin of voor vrienden een lekkere maaltijd te maken.

Recensie: Ruige kost - Paskal Jacobsen en Edwin Vinke

Ruige kost

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Paskal Jakobsen en Edwin Vinke slaan hun handen ineen

  Keukenvrienden en levensgenieters Paskal en Edwin delen in Ruige kost hun favoriete en succesvolle recepten. Waar Edwin verrijkt wordt door de muzikaliteit van Paskal, leert Paskal van Edwin te proeven en te beleven in de keuken. De gerechten en ingrediënten zijn geïnspireerd op hun reizen en hun liefde voor Zeeland.
  Hun ingrediëntenlijst:
  1 dosis gezond verstand; 1 keuken met goed materiaal; 1 dosis rust en geduld; 1 hulpje voor de afwas; 1 goed glas wijn (of 2, of 3...); 1 box met goede muziek; 1 of meerdere gezellige lekkere eters; 1 slager, visboer, schelpjesboer, toko.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zo werden de seksscènes in Bridgerton gemaakt

 • 10 redenen waarom Chris Hemsworth een lekker ding is

 • Lees o.a. de nieuwste Suzanne Vermeer, Cassandra Clare of Sophie Kinsella gratis bij Everybook

 • De hoogst verdienende films in Coronatijd

 • Win 3 maanden gratis Storytel

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

 • Recensie: The Fault in our stars

Zoek in artikelen