• onze waardering

Chinese takeaway veggie - Kwoklyn Wan RECENSIE

Recensie: Chinese takeaway veggie - Kwoklyn Wan

Nooit meer naar de afhaalchinees  

Het kookboek Chinese takeaway veggie van Kwoklyn Wan is echt een aanwinst voor je collectie kookboeken. Het boek bevat meer dan 70 vegetarische Chinese gerechten. Het boek bevat de oorspronkelijke recepten van de meest bestelde Chinese afhaalrecepten. Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals soepen, hoofdgerechten, rijst, noedels en bijgerechten. Het is een duidelijke indeling en komt goed van pas als je op zoek bent naar een specifieke maaltijd of ingrediënt zoals rijst of noedels. De titels van sommige gerechten zijn wat lang, maar je ziet daardoor wel in één oogopslag waar het gerecht uit bestaat. Bij sommige gerechten kan je uit de titel dan weer niet goed opmaken wat er in zit door onbekende Chinese namen. Na het lezen van de ingrediëntenlijst krijg je een beter beeld. Niet elk recept heeft een foto, de foto's die er wel in staan zien er erg smakelijk en kleurrijk uit. Boven elk recept staat een verhaal van de schrijver, de ene keer is deze wat informatiever dan de andere keer.  

Je hebt veel ingrediënten nodig voor de gerechten. Er staat in het boek een lijst met uitleg per product die je als basisvoorraad altijd in huis moet hebben. Dit helpt wel want je gebruikt deze producten veel als je meerdere recepten uit het boek maakt. Dit is dus een handige toevoeging aan het boek. Als je het boek doorbladert, valt aan de foto's van de gerechten niet direct op dat het om een vegetarisch kookboek gaat.  

Er staat duidelijk aangegeven hoelang je bezig bent met het snijden en het bakken van de ingrediënten. De tijden staan onder de afbeelding van een mes en een pan. Deze tijden tel je bij elkaar op en je weet hoelang het duurt voordat je de maaltijd op tafel hebt. Waar je goed op moet letten is dat het aantal personen per gerecht verschilt. Dit staat onder de tekening van een kommetje, naast de snijd- en bereidingstijd. Alles wat je moet weten staat dus duidelijk aangegeven.  

Gebakken rijst met de acht schatten  

De naam van dit gerecht trok mijn aandacht, ik was benieuwd wat de acht schatten dan waren. Er staat boven het recept dat deze rijst al 2000 jaar tijdens Chinees nieuwjaar wordt geserveerd. Het Chinese woord voor acht is 'ba' wat klinkt als 'fa' dat rijkdom betekent. Ik had verwacht dat de acht schatten de verschillende groenten (zeven) en de rijst daarbij zou zijn. Het gerecht smaakte goed, het bakken van de rijst is een leukere bereiding dan het standaard koken van rijst. Het gerecht is voor 2 personen, maar je hebt voldoende voor 3 of zelfs 4 personen. Je hebt echt niet door dat er geen vlees in het gerecht zit. Alle groenten smaken goed bij elkaar en zorgen voor een goede balans tussen de zachte en wat hardere groenten. Er zit nog een goede bite aan de groenten. Voor de liefhebbers van pittig, zou je goed een potje sambal er naast kunnen zetten. Deze kan je goed toevoegen aan je eigen kommetje met rijst.

 

Aziatische koolsla  

Als je een frisse zomersalade zoekt dan moet je de Aziatische koolsla hebben. Op een warme zomeravond kan je met deze salade voldoende groenten binnen krijgen of je kan hem naast bijvoorbeeld een rijstmaaltijd eten. Deze salade is naast lekker ook erg kleurrijk, het donker van de rode kool en oranje van de wortel staat mooi bij elkaar. In de inleidende tekst staat dat deze salade de 5 smaken van de Chinese keuken bevat: zout, zoet, zuur, bitter en pittig. De combinatie van smaken die bij elkaar komen in de schaal is erg bijzonder en verrassend. Zelf heb ik er de rasp en het sap van 1 limoen in gedaan, dit was meer dan voldoende. De limoen zorgde voor een mooie frisse smaak en overheerste net niet. De sesamzaadjes en de smaak hiervan vallen een beetje weg in het gerecht. Hier zou ik of meer van toevoegen of pas tijdens het serveren op de salade strooien. Je moet de salade ook goed mengen omdat anders de suiker in een hoopje blijft liggen. Het recept wordt niet hetzelfde als op de foto, de ingrediënten lijken op een bepaalde manier gesneden maar dit doet verder niets af aan de smaak.

Het kookboek Chinese takeaway veggie krijgt 4 hartjes. Je favoriete gerechten hoef je niet meer af te halen bij je favoriete Chinese restaurant, maar nu kan je de gerechten thuis zelf maken. De smaken komen erg dichtbij de gerechten uit het restaurant. Het boek bevat vegetarische gerechten met daarbij ook veganistische alternatieven. Je mist het vlees totaal niet en ook niet op de foto's van de gerechten. Er is veel aandacht besteed aan de balans van smaken.

Recensie: Chinese takeaway veggie - Kwoklyn Wan

Chinese Takeaway Veggie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het logische vervolg op 'Chinese Takeaway' voor alle liefhebbers van de Chinese keuken, maar die vegetariër zijn of het gebruik van vlees of vis willen beperken, verschijnt binnenkort! Chinezen eten alles (zegt men), dus ook heel veel gerechten zonder vlees of vis. Chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan geeft je met 'Chinese Takeaway Veggie' de meest populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai te maken zijn.

    In 'Chinese Takeaway Veggie' staan meer dan 70 recepten voor geurige soepen, voor-, hoofd- en bijgerechten, dumplings en sauzen, inclusief een vegan-optie
    bij een groot deel van de receptuur. Haal meer uit vleesvervangers als tofu en tempeh en maak eens knapperige tofu met bosuitjes en chilibonenpasta. Gebruik vlezige groenten als bloemkool en maak 'kung po bloemkool'.

    Inclusief recepten voor sauzen, dips en Chinees tafelzuur tover je de heerlijkste maaltijden - van eenvoudig doordeweeks tot en met feestelijke
    buffetgerechten en partysnacks op je bord: van veggie wonton soep, chili tofu ramen en paddenstoelencurry tot en met dandan-noedels.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen