• onze waardering

De First Lady - James Patterson  RECENSIE

Recensie: De First Lady - James Patterson 

Hoewel de intrigerende voorkant van De First Lady doet vermoeden dat de inhoud een vervolg is op President Vermist, het eerdere boek waarin James Patterson over het Witte Huis schreef, is dit niet het geval. Behalve de baan van de protagonist zijn er geen kenmerken aanwezig dat de twee verhalen met elkaar verbindt. Geen zorgen dus; De First Lady is zonder enige voorkennis prima te lezen! Brendan Dubois en James Patterson sloegen hun handen tezamen en gingen voor dit boek een samenwerking aan.

De president van de Verenigde Staten wordt tijdens een innig moment met zijn tweede geliefde betrapt door paparazzi. De timing van deze openbaring is niet al te handig, want in minder dan een maand tijd zou hij herkozen moeten worden. Dat is nog niet het ergste, want het schandaal wordt eerder naar buiten gebracht dan de tijd die hij heeft om het zijn vrouw Grace te vertellen. Maar zal deze onthulling nog gevolgen in de denkwijze van zijn kiezers in het vat werpen? Terwijl hij en zijn team op alle mogelijke manier de barsten niet proberen te laten breken, verdwijnt de First Lady. Welke prioriteiten heeft het Witte Huis?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: De First Lady is geen vernieuwend boek of een boek dat uitblinkt in verrassingen. Het biedt interessante en actuele thema's, maar daar wordt helaas vrij weinig mee gedaan. Het resultaat is een verhaal dat fijn en vlot weg leest, maar ook flink wat saaie stukken kent die nauwelijks stuwing geven. De uitwerking van de karakters blijft ook behoorlijk op de oppervlakte. De beweegredenen van de personages openbaren zich, maar blijven op afstand omdat je nergens binding met ze krijgt. Ook het uitblijven van emoties is een gemis in de schakel naar emoties. Dit is ontzettend jammer, want hierdoor is De First Lady niet meer dan een standaard thriller geworden. 

De vaart van het verhaal is prima. Gestaag krijgt de spanning steeds een iets grotere rol in het verhaal. Het werkt zich op een leuke manier naar de ontknoping toe, hoewel deze wel wat ver gezocht en buitensporig is. De ambiance is een positieve uitwerking, maar de tegenhanger hiervan is dat het de tensie voor een gedeelte wegneemt. Toch past het bij de vertelling en voelt het niet als een stoorzender in het geheel. Patterson en Dubois zorgen niet voor een boek dat de hersens van hun lezers aan het werk zet, maar weten toch een aantal leuke twist in hun vertelling te rollen. Zijn ze heel origineel en zorgen ze dat je compleet van je stoel wordt geblazen? Nee, dat zeer zeker niet. Maar het zijn aanwinsten op het sluimerende verhaal en ze vergroten het leesplezier.

De auteurs hebben dit keer geen kaskraker afgeleverd, maar De First Lady is een leuk tussendoortje voor degene die niet te veel moeite in een verhaal wil stoppen. Stiekem dus een perfect boek om tijdens deze eerste hittegolf van 2020 te lezen!

Recensie: De First Lady - James Patterson 

De first lady

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    President Tucker van de Verenigde Staten beleeft een gruwelijke nachtmerrie. Zijn herverkiezingscampagne wordt overschaduwd door zijn affaire en tot overmaat van ramp is zijn vrouw, first lady Grace Tucker, verdwenen. Het is aan Sally Grissom, hoofd van de presidentiële bewakingsdienst, om de first lady op te sporen. Heeft Grace zich teruggetrokken om te ontsnappen aan het bedrog van haar man en alle media-aandacht? Of is er meer aan de hand en is de first lady in gevaar?
    De first lady is een meeslepende thriller vol intriges, geheimen en verrassingen. Een beklemmend verhaal over macht, overspel, chantage en de vraag wie je kunt vertrouwen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen