• onze waardering

Mijn recepten - London Loy RECENSIE

Recensie: Mijn recepten - London Loy

London Loy is een Nederlandse chefkok die je kunt kennen van onder andere het (tv)programma Topchef Academy. Hij kookt zeer veelzijdig, maar de Surinaamse, Caribische en Aziatische keuken staan centraal in dit boek. Heb jij behoefte aan wat meer inspiratie op zowel streetfood niveau als op sterrenchef niveau dan is dit een aanrader.

Mijn recepten is lekker makkelijk opgebouwd en de inhoudsopgave is super overzichtelijk. Hij start met basisrecepten en smaakmakers en daarna is het verdeelt in vegetarisch, vlees, vis en er zijn nog wat zoete recepten en drankjes in te vinden. Er staan echt top recepten in voor bijvoorbeeld masala mix, piccadilly, chutney's en verschillende soorten mayonaise. Hiermee kan je makkelijk al je gerechten wat meer spice en smaak geven.

Extra leuk aan dit kookboek is dat een Rotterdamse fotograaf die gespecialiseerd is in het fotograferen van bendes de foto's voor Mijn recepten heeft gemaakt. Daardoor krijgt het boek een soort van streetstyle en streetfood effect. Door alleen al naar de foto's te kijken krijg je meteen zin om naar de toko te rennen en van alles in te slaan om aan de slag te gaan.

De recepten kunnen wel wat complex zijn en je hebt vaak veel verschillende kruiden en specerijen nodig. Er staat ook niet bij hoelang je ongeveer met een recept bezig bent, maar meestal ben je wel even bezig. Dit komt omdat je alles in verschillende fases doet. Zo zal je soms eerst dingen moeten frituren, daarna een kruiden mix  of sausje uit de basis recepten moeten maken, dan wat dingen moeten koken of bakken waarna je aan het eind alles bij elkaar gooit.

Bij veel recepten deelt London ook persoonlijke verhalen en herinneringen, zo brengt de Masala Loy hem altijd terug naar de tijd dat hij door India reisde en nog een enorme afro had. Dit maakt de recepten levendig en geeft ze net wat meer feeling.

Mijn recepten is een heel mooi kookboek, waarbij je door alleen al naar de foto's te kijken in een hele specifieke sfeer terecht komt en meteen zin krijgt om naar de markt te gaan. Er staan hele gevarieerde recepten in die door London's roots echt heel goed samen komen zoals Bakkeljauw, Naan, Curry's maar ook een Kokos-cassave cheesecake.  Niet te vergeten is natuurlijk 'de appeltaart'  waar het koken voor London allemaal mee is begonnen.

Naan

Naan is altijd heerlijk als side bij bijvoorbeeld een curry. Normaal gesproken koop ik deze gewoon in de supermarkt. Het leek mij wel een uitdaging om dit eens zelf te proberen. Ik had vooraf niet het hele recept goed doorgelezen, want daaruit bleek dat het deeg minimaal en uur moest rijzen. Hierdoor duurde het wat langer dan ik had gepland en bedacht. Tip voor elke chef: lees altijd je hele recept van te voren goed door.  Daarnaast leek het bij mij niet erg te lukken en bleef het deeg erg dun en plakkerig. Ik heb het wel gebakken, maar bleef daardoor wat dikker dan je ze zou willen hebben. Voor mij misschien net te veel werk om vaak te gaan doen en de smaak was voor mij ook niet zó fantastisch dat ik al dat werk ervoor over heb.

Tempehcurry

Deze curry is een van mijn favorieten geworden. Alle kruiden die samenkomen in dit recept geven een extra dynamiek aan het gerecht. Ik vind tempeh meestal een beetje saai, maar door deze curry is het echt wel een chille vega optie. Je moet de tempeh eerst frituren, dan alle kruiden mengen en daarna laat je alle smaken samenkomen. Ik vond het nog wel een uitdaging om alle kruiden bij elkaar te vinden, maar als je die eenmaal in huis hebt is het goed te doen.

Als je op zoek bent naar een kookboek met een Surinaams, Aziatisch en Caribisch tintje is Mijn recepten 100% geschikt. Daarnaast zijn de foto's fantastisch, dus is het niet alleen qua recepten een leuk boek om te kopen, maar ook om gewoon eens lekker doorheen te bladeren. De recepten lijken niet uit veel stappen te bestaan, maar kosten vaak wel wat meer werk dan ze eruit zien. Het boek is daardoor meer geschikt voor hele middagen uitgebreid in de keuken staan en niet voor de doordeweekse (snelle) inspiratie.

Recensie: Mijn recepten - London Loy

Mijn recepten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Liefde voor eten, liefde voor leven. Mijn recepten - van de Bijlmer tot aan Paramaribo van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots als hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse, Aziatische en Nederlandse smaken en ingrediënten de boventoon voeren - maar dan wel the London way. Denk aan bakkeljauwbrandade, scotchbonnetpesto en wentelteefjes met bakbanaan. Natuurlijk ontbreken ook de eerste hulp en de ongeëvenaarde saotosoep van zijn moeder niet. Kortom: recepten met een ziel, om met zo veel mogelijk mensen te delen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen