• onze waardering

De Bijbel van de Thaise keuken - Noi Pia-Ud RECENSIE

Recensie: De Bijbel van de Thaise keuken - Noi Pia-Ud

Een collega van me heeft een Thaise vrouw. Zij maakt de lekkerste Thaise gerechten en geeft er ook workshops in. Mijn collega en zijn vrouw lopen al langer met de gedachte rond hun recepten te bundelen en uit te brengen. Regelmatig neem ik bij mijn collega een doos mini-loempia’s af. In haar workshop vertelt ze hoe belangrijk in de Thaise keuken de bijzondere wijze van snijden van vooral groenten is. Ik leerde het grote verschil tussen onze Westerse basilicum en de Thaise en Heilige basilicum kennen en natuurlijk het gebruik van koriander, iets wat ik thuis nog steeds niet gesleten krijg. Ook Noi Pia-Ud schrijft het in De Bijbel van de Thaise keuken: You love it or you hate it. Voor de één een fantastische smaakmaker voor de andere lijkt het op een handvol zeepsop dat je in je mond stopt. De meeste Thaise gerechten zijn nogal pittig van smaak.    
Met het verschijnen van De Bijbel van de Thaise keuken lijkt de noodzaak voor het schrijven van een boek over de Thaise keuken voor mijn collega helaas verdwenen. Immers, deze kookbijbel bevat alles wat je wilt weten over het eten in Thailand.

De recepten zijn ingedeeld in 5 geografische hoofdstukken. Zo reizen we van Noord-Thailand via Noordoost- en Centraal-Thailand naar het zuiden. Een apart hoofdstuk is voor de metropool Bangkok waar streetfood een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven is.
Zoals alle kookbijbels begint ook De bijbel van de Thaise keuken echter met een aantal korte inleidende hoofdstukjes over typische ingrediënten, kookgerei, how-to’s (onder andere kleefrijst bereiden, mandje vouwen, loempia vouwen en papaja raspen) en een aantal basisrecepten van currypasta’s en sauzen.

Ieder geografisch deel van Thailand heeft uiteraard zijn eigen karakter. Zo is het noordelijk deel het meest bergachtig. Gerechten, vaak curry’s met varkensvlees worden gegeten met kleefrijst. Het arme Noordoosten van Thailand leeft van de rijstproductie en er worden veel insecten gegeten (in het boek vinden we enkel gefrituurde sprinkhanen). De curry’s zijn pittiger dan in de rest van Thailand.
Het meest vruchtbare deel van Thailand is centraal gelegen. Er is een overvloed aan verse groenten en kruiden en ook staat het gebied bekend om zijn desserts. Ik  maakte een gerecht met rundvlees en cashewnoten. De Thaise vertaling, die bij ieder recept staat zal ik je in dit geval besparen. Het gefrituurd rundvlees met de gefrituurde cashewnoten, gebakken groenten en onder andere vissaus en oestersaus was een openbaring voor ons. Het was zalig en zeker een blijvertje.

Een ander gerecht dat ik maakte was kip Biryani. Volgens mij een oorspronkelijk Indisch gerecht dat bestaat uit rijst en gemarineerde kip. De versie van Noi Pia-Ud staat onder het hoofdstuk Bangkok. Ook dit gerecht vonden we weer top al was het iets minder uitgesproken dan het rundvleesgerecht. Beide recepten waren overigens allebei niet heel moeilijk om te maken en dat maakt dat De bijbel van de Thaise keuken zeker ook geschikt is voor hen die lekker en vers Thais willen eten maar geen heel fanatieke thuiskoks zijn.

Het laatste hoofdstuk gaat over Zuid-Thailand. Een smalle landstrook met aan twee zijden water. Logisch dus dat hier regelmatig vis op het menu staat. Maar ook hier ook weer varkens- en rundvleesgerechten.

De Bijbel van de Thaise keuken is een heerlijk boek om kennis te maken met de Thaise keuken. Meer over de schrijfster vind je op haar website thaiskokenmetnoi.nl.

Recensie: De Bijbel van de Thaise keuken - Noi Pia-Ud

De bijbel van de Thaise keuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Thaise keuken wil leren kennen

  Van papajasalade tot pad Thai en van jackfruitcurry tot tom kha gai: Noi Pia-Ud neemt je mee op een culinaire reis door heel Thailand. Van de dichtbevolkte straten vol eetstalletjes in Bangkok tot aan de uitgestrekte stranden in het zuiden van Thailand.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen