• onze waardering

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker - Harmen van Straaten  RECENSIE

Recensie: Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker - Harmen van Straaten 

In Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten wordt Mattias uitgenodigd om in haar hotel aan zee te komen logeren. Hier zal hij worden getest of hij een waardige erfgenaam is voor al haar bezittingen, waaronder haar hotel. Mattias gaat op reis, maar wordt zowel onderweg als in het hotel door allerlei vreemde figuren tegengehouden om zijn reis te volbrengen. Zal hij erachter komen wie zijn reis probeert te saboteren of rent hij zoals geschreven in de boodschap in de flessenpost die hij ontvangt gillend naar huis? 

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker is een avontuurlijk verhaal vol humor, fantasie en verrassingen. De vreemde vermommingen zijn grappig en zorgen ervoor dat je ook als lezer steeds meer begrijpt hoe het echt zit. Ook andere terugkerende elementen die Mattias opvallen krijg je als hint mee, waardoor je tegen het einde van het boek naar Mattias kunt roepen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Harmen van Straaten gebruikt in de dialogen van het verhaal veel woordgrapjes, beeldspraak en uitdrukkingen. Ook is zijn schrijfstijl prettig en is het boek vlot te lezen. Echter is het taalgebruik soms wel erg volwassen is, waardoor het moeilijk is in te schatten hoe oud het hoofdpersonage Mattias Spijker daadwerkelijk is. Door dit volwassen taalgebruik is het niet altijd geloofwaardig dat het verhaal vanuit de jonge Mattias wordt verteld.  

In dit verhaal wordt Mattias gedwongen om te durven en uit zijn comfort zone te stappen om zich uit al deze vreemde en bijzondere situaties te redden. Niets is wat het lijkt en in de flessenpost wordt steeds opnieuw aangedrongen: "Ga terug voor het te laat is." De mooie boodschap van Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker is dan ook dat je inventief moet zijn om je uit situaties te redden waar je nog niet eerder mee te maken hebt gekregen. 

Op elke pagina van het boek zijn beeld ondersteunende illustraties te zien in de vorm van vlugge, kriebelige schetsen met veel lijnen zonder kleur. Harmen van Straaten heeft personages, objecten en delen van de scènes geïllustreerd. Hierdoor gebeurt er op elke pagina iets en krijg je echt een goed beeld van het verhaal. 

Dit boek is voor lezers vanaf 8 jaar die zich heerlijk kunnen laten inspireren door de zelfverzekerde, heldhaftige en intelligente Mattias Spijker die zich door niets of niemand uit de weg laat slaan om zijn doel te bereiken.

Recensie: Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker - Harmen van Straaten 

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Spannend avontuur vol humor en fantasie over een jongen die gaat logeren bij zijn wonderlijke tante.

  Mattias krijgt een uitnodiging van zijn tante Koosje, die hij nog nooit heeft ontmoet.

  Hij mag in haar hotel aan zee komen logeren. Er is één voorwaarde: hij moet alleen komen. Mattias gaat op reis. Onderweg komt hij allerlei vreemde figuren tegen. Allemaal lijken ze dezelfde boodschap te hebben: ga terug naar huis! Wie probeert hem tegen te houden, en waarom?
  En wie stuurt hem toch al die flessenpost? Mattias laat zich niet bang maken. Hij verzint een plan om tante Koos en haar hotel te redden – en zichzelf.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen