• onze waardering

De vrouw die liefhad - Patrick De Bruyn RECENSIE

Recensie: De vrouw die liefhad - Patrick De Bruyn

Alice is een succesvolle thrillerauteur die een paar jaar geleden door een heftige vechtscheiding ging. Ze heeft de draad weer opgepikt, heeft het hoederecht over haar dochter en is ondertussen een oude liefde opnieuw tegengekomen. Wanneer ze 's avonds laat naar zijn huis wandelt, treft ze de politie aan op de stoep. Het lijkt erop dat hij van de trap is gevallen. Terwijl Alice weigert om het als iets anders te zien dan een ongeval, start de politie een onderzoek.

De vrouw die liefhad is een thriller van Patrick De Bruyn. De Vlaamse auteur werd meermaals genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. In 2010 won hij de Hercule Poirotprijs met Dodelijk Verlangen. Deze nieuwe thriller speelt zich af in coronatijd. Het manuscript was net af toen België in lockdown ging.

Met 288 bladzijden is het niet bepaald een dikke klepper, eerder zelfs aan de korte kant. Het is echter wel een vlot lezend verhaal dat door de afwisseling tussen het onderzoek en het manuscript dat Alice heeft geschreven voor een tijdschrift boeiend blijft. Patrick De Bruyn schrijft steeds in gewone taal over gewone mensen, zo ook weer in De vrouw die liefhad. In dit geval gaat het om een vrouw en moeder die te maken krijgt met een volhardende ex-commissaris en een dochter die problemen heeft op school. De hoofdstukken zijn compact en focussen vooral op de dialogen tussen Alice en de onderzoekers. Dit had een heel sterk element kunnen zijn, het is helaas niet altijd to the point en minder scherp dan zou kunnen. Hierdoor leest het af en toe meer zoals spannende feelgood dan een thriller.

Hoofdpersonage Alice probeert zich in De vrouw die liefhad zoveel mogelijk af te sluiten van het onderzoek, omdat ze niet in de mogelijkheid van moord lijkt te geloven. De ondervragingen lokken boosheid uit, maar ook gelatenheid. Buiten Alice komt vooral ex-commissaris Chantal de Cock in beeld, een vrouw die haar vriendelijk, maar kordaat benadert en niet van plan is om zich zomaar bij het idee van Alice neer te leggen. In de gedeelten waarin het vervolgverhaal dat Alice schreef te lezen is, leert de lezer ook slachtoffer Nick en dochter Emma kennen, al blijven deze personages oppervlakkig uitgewerkt.

De vrouw die liefhad is geen boek dat veel deining zal veroorzaken, daarvoor mist het boek diepgang en is het niet complex genoeg. Toch is het nog best een fijn uitgewerkte plot en vermakelijk om te lezen. Patrick De Bruyn krijgt pluspunten voor het element van de tegeltjeswijsheden die doorheen de hoofdstukken steeds weer opduiken en de manier waarop hij speelt met het gevoel dat er ergens iets niet helemaal klopt.

Recensie: De vrouw die liefhad - Patrick De Bruyn
 

De vrouw die liefhad

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Alice komt niet ongehavend uit een bittere vechtscheiding, maar behoudt toch het hoederecht over haar enige tienerdochter. Ze pikt de draad weer op, gaat 's avonds verhalen schrijven en kent algauw succes als thrillerauteur. Dochter Emma is geen doetje, heeft lak aan de school en ziet voor zichzelf een illuster bestaan als vlogger en influencer, maar dat lukt niet zonder financiële steun. Alice aanbidt haar dochter en doet er alles aan om haar te helpen, maar Emma is onverzadigbaar. Dan ontmoet Alice toevallig een nieuwe liefde. En valt er een dode.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen