• onze waardering

Schuldig - Folkert Oldersma RECENSIE

Recensie: Schuldig - Folkert Oldersma

Het ene moment loopt je leven op rolletjes; je hebt een superlief en knap vriendje, haalt redelijke punten op school en bent redelijk populair in de klas. Dat alles raak je dan kwijt door één stomme, betekenisloze kus. Het overkomt Quirine en die kus is helaas nog maar het begin van een kettingreactie aan ellende voor het nietsvermoedende meisje. Iemand probeert haar van diefstal te beschuldigen, giet drugs in haar drankje en tracht het dan op zelfmoord te doen lijken, stuurt haar een berichtje waarin staat dat haar grootouders zijn overleden... ga maar door. Iemand heeft het duidelijk op Quirine gemunt, maar buiten dat de dader een zwarte capuchon draagt en ver gaat om zijn doelen te bereiken, weet Quirine niets. Tijdens haar speurtocht naar de waarheid komt ze bij Rivka uit, een klasgenote die zelfmoord heeft gepleegd. Wat heeft zij hier mee te maken? Waar is Quirine 'schuldig' aan?

Folkert Oldersma sleurt de lezer meteen mee in het verhaal door protagonist Quirine te introduceren in een behoorlijk hachelijke situatie die meteen voor een goede dosis spanning zorgt. Zo wil je uiteraard te weten komen wat er is gebeurd met het arme kind.

Schuldig wordt verteld door Quirine zelf, als ze dus op de feiten terugkijkt en zelf deels kan invullen wat de oorzaak was van zekere feiten en gebeurtenissen. Door voor dit vertelperspectief te kiezen zorgt Folkert Oldersma ervoor dat het verhaal goed vooruit gaat en minder relevante momenten in Quirines leven overgeslagen kunnen worden. Het is chronologisch en eigenlijk de vertelling van de reeks ellendige gebeurtenissen die haar overkomen zijn, hoe ze ermee omgaat, erover denkt en wat het met haar doet. Door de manier waarop ze haar tegenslagen bekijkt, wordt al snel duidelijk dat Quirine het gewoon is om zichzelf aangewezen te zijn. Dit waarschijnlijk omdat ze nu niet bepaald de beste moeder ter wereld heeft. Ze is dus zelfstandig en redelijk volwassen en kan tegen een stootje, maar het incident dat voor de breuk tussen haar en haar geliefde Jonathan zorgt brengt haar toch wel van de kaart, waardoor we haar zachte, onzekere en gevoelige kant te zien krijgen. Van nature is ze eerder een voorzichtig en wijzer type, maar door haar omgeving (bijvoorbeeld de stalker met de zwarte capuchon of haar beste vriendin Samantha) wordt ze uit haar schelp getrokken.

Terwijl Quirine erachter probeert te komen waar ze zo 'schuldig' aan is dat iemand zijn of haar tijd erin wil steken om haar het leven zuur te maken, krijgt ze ook met andere problemen te maken: ruzies met de vriend van haar moeder, dingen verzwijgen voor degenen om wie ze geeft, anderen niet te dicht laten komen uit schrik dat zij ook het doelwit van de capuchon worden.

Quirine krijgt in Schuldig van Folkert Oldersma zoveel te verwerken dat men zich afvraagt hoe zo'n meisje dat allemaal aankan. Het is waar dat Quirine soms losbarst, maar dat maakt haar menselijk. Alle zaken, alle ellende die over haar wordt gegoten, komt op een bepaald moment samen en dan openen haar ogen. Ze realiseert zich in dit verhaal vooral dat je moet oppassen met hoe je op anderen overkomt.

Schuldig van Folkert Oldersma is een superspannend jeugdverhaal dat je vastgrijpt vanaf de eerste bladzijde en je niet meer loslaat. Het zit vol actie, mysterie, verdriet, vriendschap en zelfs snufjes liefde. Door de vlotte schrijfstijl vlieg je over de pagina's en zal het niet lang duren voor je dit boek over een simpel meisje en haar mysterieuze stalker hebt uitgelezen. Een aanrader voor jongeren die net terugdeinzen voor een flinke dosis aan spanning.

Recensie: Schuldig - Folkert Oldersma

Schuldig

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Schuldig is nog spannender dan Dodelijk bericht, waarin we de stoere, maar ook zeer gevoelige Quirine leerden kennen. Ook haar sympathieke grootouders zijn weer van de partij. Voor young adults met pit.
    Een kus leidt tot een breuk met haar geliefde Jonathan. Het is de eerste van een reeks gebeurtenissen die het leven van Quirine compleet overhoophalen. Er is de winkeldiefstal, de drug in haar drankje, en ga maar door. Wie is die zwarte capuchon en waarom doet hij haar dit allemaal aan? En wat heeft de zelfmoord van Rivka ermee te maken?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen