• onze waardering

La Florida - Laila Lalima RECENSIE

Recensie: La Florida - Laila Lalima

Het ware gezicht van een ontdekkingsreis

Geschiedschrijving van ontdekkingsreizen is veelal gekleurd, eenzijdig belicht, vanuit het standpunt van de veroveraars. Wanneer evenwel een slaaf gemaakte Marokkaan de pen roert ontstaat een verhaal met meer evenwicht. Dat is wat Laila Lalami ons doet geworden in La Florida. Een gefictionaliseerd reisverslag, waarin ‘Dienaar Gods Mustafa Ibn Mohammed’ de hoofdrol speelt.

Door welvaart verblind verdriet hij zijn ouders als hij in de drang naar groter ven meer zelfs een aandeel heeft in de verkoop van slaven. Welke vernedering daarbij in de mens neerdaalt ondervindt hij als het tij keert en de enige weg die resteert om het gezin te redden is zichzelf als slaaf aan te bieden. La Florida vertelt over de ontberingen die Mustafa lijdt in een expeditie naar het zuiden van de Verenigde Staten. Van de 600 mannen die in 1527 vertrekken blijven er met inbegrip van de slaaf geworden Marokkaan slechts vier over.

Een verhaal van binnenuit ,waarin de hoogmoed van bezetters tot nul wordt gereduceerd. Het geeft een treffend beeld van een dertienjarige lijdensweg. In de pure drang om te overleven vervalt de blanke indringer tot kannibalisme. Schitterende karaktertekeningen, gedetailleerde beschrijving van botsing tussen cultures. Reen kennismaking met reeksen Indiaanse stammen  en hun eigenaardigheden. De schanddaad van de verovering breeduit gemeten. De blanke mens die zich in zijn hebzucht verlaagt tot barbarisme.

Hetgeen zich aan heerszucht in de veroveraars nestelt blijft smeulen, want nadat in pure nood rangen en standen vervallen, iedereen gelijkwaardig is, verdwijnt de solidariteit als sneeuw voor de zon als zich nieuwe kansen voor verrijking aandienen.

La Florida geeft je een intrinsieke kijk in het menselijk vergrijp, waarbij racisme een slap eufemisme is. Wie twijfelt of de mens een diersoort mag worden genoemd zal door La Florida worden ontnuchterd. Het vermogen om te bedenken munt uit in een wreedheid  waarvoor een aap zich als het ware zou generen. Hoewel fictief is dit reisverslag gebaseerd op gebeurtenissen die zich in het echt hebben voltrokken. Tot nu toe werd de weerbaarheid van de Indianen onder een vergrootglas gelegd, maar wat doe je met pijl en boog tegen kanonnen?

Boeiend te ervaren hoe de Indiaan in al zijn primitiviteit veel beter met het mijn en dijn kan omgaan, hoe onbaatzuchtige liefde een veel hogere status bereikt dan de blanke beschaving ooit zal ontwikkelen. Een beeld ook van knellende luxe, letterlijk en figuurlijk. Laila Lalami won met dit ontroerende realistische verhaal prestigieuze prijzen en werd genomineerd voor de Pulitzer en de Booker Prize. Het eenzijdig blanke beeld van de ontdekkingsreizen is in La Florida met een zwarte pendant bijgesteld. Een waardevolle bijdrage aan evenwicht in verslaglegging. Alleen een slaaf kan je vertellen wat slavernij echt inhoudt. Het boek belandt uiteindelijk op de plank; de gedachten die het oproept beklijven.

Recensie: La Florida - Laila Lalima

La Florida

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez met zeshonderd man en honderd paarden uit de haven van Andalusië met als doel het zuiden van de VS op te eisen voor de Spaanse kroon. Maar vanaf het moment dat de mannen van Narváez in Florida voet aan wal zetten, krijgen ze te kampen met zware tegenslagen: navigatiefouten, ziekte, honger en verzet van inheemse stammen. Nog geen jaar later zijn er nog maar vier mannen in leven: een Spaanse edelman, een jonge ontdekkingsreiziger, de schatmeester van de expeditie én diens tot slaaf gemaakte dienaar, die door de drie Spanjaarden Estebanico wordt genoemd. Dit is zijn verhaal.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen