• onze waardering

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje - Micheal Ende & Wieland Freund RECENSIE

Recensie: Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje - Micheal Ende & Wieland Freund

Hummel trekt samen met zijn ouders en hun poppentheater door het land. Het is de tijd van de Middeleeuwen en Hummel wil eigenlijk een stoere schildknaap worden. Stiekem gaat hij er vandoor en zoekt de roofridder Rodrigo de Ruige op. Van hem hoopt Hummel de kneepjes van het ‘riddervak’ te leren. Maar is Rodrigo de Ruige eigenlijk wel zo stoer en heldhaftig als hij zich voordoet? Als Hummel een schildknaapproef moet afleggen, beleeft hij spannende avonturen.

Michael Ende begon het verhaal van Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje. Hij heeft de eerste drie hoofdstukken geschreven en toen overleed hij. Hij heeft dit verhaal dus niet af kunnen maken. Meer dan twintig jaar later heeft Wieland Freund het verhaal afgemaakt. En dit heeft hij knap gedaan, het is een stoer verhaal geworden, waarin de hoofdpersonen spannende avonturen beleven. Als lezer merk je niet dat het boek door twee auteurs is geschreven.

Het boek kent een overzichtelijke indeling met een inhoudsopgave en getekende portretten van de hoofdpersonen op de schutbladen. In één oogopslag heb je een goed beeld van de figuren die in het verhaal voorkomen. De genummerde hoofdstukken beginnen met één samenvattende zin en een illustratie in vrolijke kleuren.

Hoofdstuk 10 waarin zowat iedereen dit in dit verhaal voorkomt zich vergist (p.119)

Deze samenvattende zin is steeds in dezelfde vorm gegoten: hoofdstuk 1 waarin… , hoofdstuk 2 waarin… De hoofdstukken hebben een prima voorleeslengte, zodat je per keer een hoofdstuk voor kan lezen. Natuurlijk is dit soms wat spannende avonturenverhaal ook goed te lezen door kinderen die zelf al goed kunnen lezen, maar er staan zo hier en daar best moeilijke woorden in en wat lange zinnen. Dus voor de beginnende lezer is dit boek nog een brug te ver.

Rabanus Rochus, tovenaar aan het hof van koning Kiliaan de Laatste, stond in een donker hoekje van het koninklijk paleispark op het dak van zijn tovenaarstoren, beschermd door kantelen. (p. 68)

Wieland Freund heeft een beschrijvende manier van vertellen. Als lezer zie je het verhaal heel levendig voor je en ben je echt op avontuur samen met Hummel. Jonge lezertjes zullen vanaf het begin van het verhaal een zwak krijgen voor Hummel. Hij is lekker eigenwijs, weet wat hij wil, zet door en geeft niet op. Hummel is van plan ridder te worden en hij stopt niet voordat dat zover is. Als we kennismaken met de echte ridder Rodrigo de Ruige krijgt het verhaal een grappige twist. Rodrigo de Ruige is namelijk helemaal niet zo dapper en stoer als hij zich voordoet. Uiteindelijk lukt het Hummel en Rodrigo om open te staan voor elkaar en leren ze zelfs van elkaar.

De illustraties in Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje zijn van de Duitse illustratrice Regina Kehn. De illustraties zijn volledig in kleur en echt een toevoeging aan het verhaal. De illustraties zijn voornamelijk paginagroot afgebeeld, afgewisseld met hier en daar een wat kleinere afbeelding, zoals bij het begin van een nieuw hoofdstuk. Kinderen zullen het verhaal door middel van de illustraties nog beter beleven.

Michael Ende en Wieland Freund hebben met Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje een heerlijk ridderavontuur neergezet. Voor geoefende lezertjes is het prima zelf te lezen, maar het is met recht een uitstekend voorleesboek. De toch wat volwassen thema’s het overwinnen van angst en jezelf en anderen accepteren, zijn overgoten met een spannend avonturensausje. Een goede combi!

Recensie: Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje - Micheal Ende & Wieland Freund

Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Hummel wil de schildknaap worden van de gevreesde roofridder Rodrigo de Ruige. Maar stiekem is Rodrigo een bangerik. Om van Hummel af te komen, daagt de ridder hem uit voor een dapperheidstest.

    Rodrigo de Ruige en Hummel, zijn hulpje is het nieuwe boek vol avontuur van Michael Ende, de schrijver van Het oneindige verhaal. Na zijn dood maakte kinderboekenauteur Wieland Freund het verhaal af. Voor kinderen vanaf 6 jaar, met illustraties in kleur.

    Hummel is ervan overtuigd dat er een stoere ridder in hem schuilt. Daarom wil hij in de leer bij de meest gevreesde schurk van het land: roofridder Rodrigo de Ruige. Hummel weet alleen niet dat Rodrigo zich het liefst in zijn kasteel schuilhoudt, omdat hij in werkelijkheid een bangerik is. Het laatste wat hij kan gebruiken is een nieuwsgierig jongetje dat met hem op avontuur wil! Om van Hummel af te komen, daagt de ridder hem uit voor een dapperheidstest. Had hij dat nou maar niet gedaan…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen