• onze waardering

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - Ben Davis RECENSIE

Recensie: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - Ben Davis

Het gaat niet zo goed met Gizmo, Lukas' hond. Gizmo is al oud, zijn ouders hadden de hond al voor Lukas geboren werd, dus Gizmo was er altijd. Lukas moet zich er nu, of hij het wil of niet, op voorbereiden dat hij afscheid moet gaan nemen van Gizmo. Hij wil Gizmo een mooie tijd bezorgen en zelf nog een paar vrolijke herinneringen maken. Lukas stelt een bucket list op met activiteiten om samen met Gizmo te gaan doen: een ijsje eten bijvoorbeeld, of naar een feest gaan. Het belangrijkste punt op het lijstje is dat Lukas nog een keer met Gizmo naar Golden Beach wil gaan. Maar dat is een dure reis. Ze zijn er vroeger één keer geweest, met het hele gezin en Gizmo. Er is daar iets vervelends gebeurd, en het boek bouwt langzaam op naar de ontknoping van deze gebeurtenis.

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen kent veel verschillende verhaallijnen en thema's. Het gaat over vriendschap, afscheid nemen en vooral over groter worden. Er zijn verschillende dingen waar Lukas het moeilijk mee heeft: hij wordt op school door een aantal jongens gepest, van zijn vriendschap met een jongen op de basisschool is niet veel meer over en zijn ouders zijn gescheiden. Gelukkig zijn er ook positieve dingen, zoals de nieuwe vriendschap met Liz en de onvoorwaardelijke liefde van Gizmo.

Ben Davis laat in Alles wat ik nog met Gizmo wil doen afwisselend Gizmo en Lukas aan het woord. Het onderscheid is duidelijk zichtbaar aan het afwijkende lettertype. Gizmo weet voor de lezer de vraagtekentjes die Lukas laat vallen goed in te vullen. Op deze manier leer je Lukas nog net iets beter kennen, al zit je voortdurend al in zijn hoofd. Het blijkt dat Gizmo in alle opzichten de steun en toeverlaat van Lukas is en dat hij Lukas begrijpt waar zelfs zijn ouders dat niet altijd doen.

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen leest heel vlot en makkelijk. Het is geschreven voor kinderen vanaf 9 jaar en die zullen zich ongetwijfeld kunnen herkennen in de grote liefde die Lukas voor zijn hond heeft. Het is ook absoluut een boek waar je als ouder of leerkracht goed over in gesprek kunt met kinderen, juist naar aanleiding van al die verschillende en realistische gebeurtenissen rondom Lukas. Dat maakt het boek ook heel geschikt om voor te lezen.

De schrijfstijl van Alles wat ik nog met Gizmo wil doen is prettig en toegankelijk. Volwassenen en wat oudere kinderen zullen het boek ervaren als grappig, vertederend en ontroerend. Jongere lezers zullen intens meeleven met de avonturen die Lukas en Gizmo beleven. Want in alle pogingen van Lukas om in Golden Beach te komen, maken de twee nog best wat spannende (en gevaarlijke) avonturen mee.

Tot slot heeft het boek een ontzettend mooie cover: Lukas en Gizmo zitten samen op een verlaten strand en kijken naar de ondergaande zon. Het kan niet anders dan dat dit boek opvalt in de boekhandel en we kunnen alleen maar iedereen adviseren dit boek te gaan lezen! Alles wat ik nog met Gizmo wil doen heeft namelijk alles in zich wat je van een goed kinder- en jeugdboek verwacht.

Recensie: Alles wat ik nog met Gizmo wil doen - Ben Davis

Alles wat ik nog met Gizmo wil doen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Literair, humoristisch en ontroerend verhaal over een jongen die een bucketlist maakt voor zijn hond.

    Ik begraaf mijn neus in Gizmo's kriebelige vacht en sla mijn armen om hem heen. Op een dag, binnenkort, kan ik hem niet meer knuffelen of uitlaten. Ik moet Gizmo een laatste, onvergetelijke tijd bezorgen.

    Lucas stelt een bucketlist op voor zijn hond, om er samen nog een mooie tijd van te maken. Zo wil hij nog een keer kamperen, naar het strand en samen een groot, laatste avontuur beleven. Maar misschien is de bucketlist er ook wel een beetje voor Lucas zelf om uit te vinden of hij het leven aandurft zonder Gizmo.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen