• onze waardering

Modern vegetarisch - Anna Jones RECENSIE

Recensie: Modern vegetarisch - Anna Jones

Vegetarisch eten hoeft niet saai en eentonig te zijn en is veel meer dan zomaar vlees schrappen uit je voedingspatroon. Je gaat op zoek naar volwaardige vervangers en ontdekt nieuwe combinaties en gerechten.

In Modern vegetarisch helpt Anna Jones je op weg om de vegetarische keuken te ontdekken. Van soepen tot tussendoortjes, pasta's, brood en desserts, ze geeft je inspiratie voor elk moment van de dag. Ook vind je suggesties voor glutenvrije, suikerarme en zuivelvrije recepten en voor mensen die helemaal vrij van dierlijke producten willen eten staan er ook vegan opties in. 

In Modern vegetarisch neemt Anna Jones ons mee in een vegetarische ontdekkingstocht. Zelf heb ik al vaker vegetarisch gegeten maar ik merk toch dat het soms moeilijk is om ingrediënten te bedenken die goed en lekker genoeg zijn om vlees te vervangen in een gerecht. Ik vermoed dat dit iets waar vele mensen mee zitten en dat ook vele mensen tegenhoudt om de stap naar vegetarisch te zetten.

In dit boek toont Anna Jones een reeks van heerlijke recepten in wel 11 verschillende hoofdstukken. Buiten de hoofdstukken met recepten toont ze ook bij elke categorie hoe ze zelf haar maaltijden opbouwt en dit is telkens echt een verrassend handig schema. Dankzij deze schema's kan je buiten de voorgestelde recepten ook op een heel eenvoudige manier je eigen gerechten samenstellen. Het is een soort van puzzelen en voor iemand die maar net in de vegetarische wereld komt kijken, waaronder ikzelf, is dit echt de perfecte handleiding.

Buiten haar recepten en schema's heeft ze in Modern vegetarisch ook oog voor intoleranties en diëten. Bij vele recepten geeft ze dankbare tips en suggesties over hoe je het recept glutenvrij, zuivelvrij, suikerarm of veganistisch kunt maken. Hierdoor zijn de recepten in dit boek geschikt voor een heel erg breed publiek en dit maakt het in mijn ogen erg interessant.

Een klein minpuntje vind ik zelf dat niet elk recept een foto bevat, ik vind het altijd leuk om op voorhand te zien hoe het eindresultaat er hoort uit te zien. De vormgeving van het boek is wel erg overzichtelijk en de recepten lijken stuk voor stuk erg lekker en dit is uiteraard het allerbelangrijkste. Ik besloot zelfs om een recept uit te testen dat geen foto bevat, namelijk de Anzackoekjes met havermeel. Hiernaast testte ik ook het recept voor de blondies met butterscotch en chocoladechips.

Anzackoekjes met havermeel

Omdat dit recept geen foto bevat wist ik eigenlijk niet goed wat ik ervan moest denken, toch was ik er erg benieuwd naar omdat het allemaal ingrediënten bevat die ik superlekker vind en ik vond het een uitdaging om met deze toch vrij ongewone combinatie van ingrediënten koekjes te verkrijgen. 

Naast vegetarisch is dit recept ook volledig vegan. Omdat ikzelf enkele overgevoeligheden heb, ontdek ik graag welke vervangers geschikt zijn om zuivelvrij te koken. In dit geval wordt er kokosolie i.p.v. boter gebruikt als vetstof en dat gebruikte ik nooit eerder in gebak.

Zoals het recept aangeeft is het deeg echt in een vingerknip klaar. De koekjes moeten zelf ook maar enkele minuten bakken dus op minder dan een half uur tover je heerlijke koekjes op tafel. Hoewel het moeilijk te geloven was dat deze warme zachte bolletjes ooit harde koekjes zouden worden, bleek dit toch echt te kloppen. De koekjes komen zacht uit de oven en tijdens het koelen veranderen ze in knapperige koekjes.

Naast de snelle eenvoudige bereiding bleken de koekjes ook nog een ander pluspunt te bevatten, ze zijn namelijk echt overheerlijk. Het is erg moeilijk om van deze koekjes te blijven omdat ze gewoonweg perfect zijn. Ik heb ze alvast in mijn top 3 der favorieten geplaatst.

 

Blondies met butterscotch en chocoladechips

Naast de Anzackoekjes viel mijn oog ook op deze blondies, deze keer wel met foto. Zelf heb ik geen goede ervaringen met brownies en blondies had ik zelfs nog nooit gemaakt. Het is echt een kunst om de brownies gaar en toch smeuïg te krijgen. Ofwel zijn ze droog ofwel zijn ze rauw.

Ik las in het recept dat Anna Jones hiervoor een goede tip had en die wou ik dan ook graag uittesten. Het bereiden van het deeg gaat vlot en ook hier is er weer de optie om dit gebak vegan te maken, dit heb ik deze keer niet gedaan, wel heb ik het gluten- en zuivelvrij gemaakt. 

Omdat ik altijd zoveel moeite heb met het maken van brownies was ik in het begin erg sceptisch. Toch moet ik bekennen dat de tip die Anna Jones in Modern vegetarisch gebruikt, echt lijkt te werken. Zelfs na het afkoelen waren de blondies nog lekker smeuïg en toch hadden ze ook een beetje een bite. Ze waren zowel lauw als koud erg lekker en ik kijk er naar uit om haar tip nu ook eens te gebruiken bij het maken van brownies.

 

 

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Hoewel foto's bij recepten altijd erg belangrijk voor me zijn vind ik niet dat dit geweldige boek daarom een hartje minder zou moeten verdienen. De heerlijke recepten en duidelijke uitleg maken Modern vegetarisch gewoonweg tot een ware vegetarische kookbijbel en dat kan echt niemand ontkennen. Naast het heerlijke gebak dat ik klaarmaakte staan er nog honderden andere lekkere recepten in die ik wil ontdekken en de schema's gaan mij en andere lezers ook goed ondersteunen in de verdere ontdekkingstocht van de vegetarische keuken.

Recensie: Modern vegetarisch - Anna Jones

Modern vegetarisch

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ons eetgedrag verandert. Veel mensen willen minderen met vlees eten en gerechten maken die lichter, wat gezonder en wat minder duur zijn. Anna Jones geeft een heel moderne kijk op vegetarisch eten - recepten die gezond, voedzaam, heel lekker en gemakkelijk te maken zijn. Vol recepten waarin het volledige aanbod van vegetarische ingrediënten wordt gebruikt - verschillende granen, zaden en seizoensgroenten - en een alternatieve benadering van koken die niet gebaseerd is op zuivel, zware koolhydraten en gluten: dit is een boek om te koken zoals we nu willen eten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen