• onze waardering

De bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan RECENSIE

Recensie: De bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan

Mijn eerste kookboek met Indonesische gerechten kreeg ik van mijn moeder. Het heet gewoon 'Kookboek' en is geschreven door W.C. Keijner in 1927 in Soerabaja. Het is uitgegeven voor de vele Nederlanders die woonden in het voormalige Nederlands-Indië. Zelf heb ik de 16e druk uit eind jaren vijftig en die werd vanwege de repatriëring van al die Nederlanders voortaan uitgegeven in Nederland. Ik vraag me eigenlijk nog steeds af of wij hier in Nederland er werkelijk iets mee konden in die tijd. Soerabaja ligt op Java en dus ging ik in De bijbel van de Indonesische keuken als eerste naar dit hoofdstuk. In het voorwoord over Oost-Java schrijft Maureen Tan dat hier de Nasi Kuning haar oorsprong vindt. Leuk dus om te zien wat mijn  kookboek uit 1927 hierover zei. Het recept was snel gevonden:

Nodig: 1 ½ kattie beras en, 1/3 kattie ketan worden in kunirwater met wat djeruksap een paar uur geweekt. Daarna met schoon water overwassen. Nu stoomt men de beras half gaar en weekt ze daarna in warme santan, die men eerst opgekookt heeft met daun pandan, sereh, laos en een paar schijfjes kunir. Na een half uur kan men de rijst weer stomen. Als de rijst gaar is, doet men ze op een grote schaal en garneert ze met in klapperolie gebakken uien, lombok, teri, kleine stukjes tempe en dadar.

Nu kookte mijn moeder regelmatig voor ons, maar wel gewoon Hollandse kost. Ik vermoed dan ook dat ze na de eerste regel al was afgehaakt. Net als ik overigens. Het recept van Nasi Kuning in De bijbel van de Indonesische keuken wijkt eigenlijk nauwelijks af, maar het gebruik van eenheden en namen van ingrediënten die wij ook kennen is wel heel prettig. Tegenwoordig zijn ingrediënten natuurlijk ook veel eenvoudiger verkrijgbaar in de supermarkt of in één van de vele toko's die Nederland inmiddels rijk is.

De bijbel van de Indonesische keuken helpt er zeker aan mee dat we al die voor ons nog redelijk onbekende ingrediënten ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Door ons verleden met Indonesië klinken veel van de gerechten ons bovendien bekend in de oren. Wat bijvoorbeeld te denken van Babi Pangang, Rendang en Saté Ajam?

De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan heeft dezelfde opbouw als alle eerder verschenen kookbijbels. Het begint met een stukje geschiedenis over de Indonesische keuken, gevolgd door een overzicht van typische ingrediënten, keukengerei, how-to's en basisrecepten van bijvoorbeeld sambal, satésaus, platbrood en zoetzuur van komkommer. Daarna volgt een indeling in 10 verschillende regio's of, in dit geval eilanden zoals Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi,  de Molukken en Papoea.

Dat veel eten uit de Indonesische keuken nogal pittig is, wist ik al wel. Het gerecht dat ik als eerste kookte uit de Bijbel van de Indonesische keuken waren Varkensribbetjes in pittige bouillon. Met zo'n naam kan je niet zeggen dat je niet gewaarschuwd bent. In de bouillon gingen maar liefst 5 groene lomboks (Spaanse pepers) en 7 groene rawits, het pittige broertje van een lombok. Voor sommigen in ons gezin was dit gerecht echt een brug te ver, hoewel de smaak goed was. Het leek overigens wel dat de pittigheid de dag erna wat minder was geworden. Mogelijk dat het meer ingetrokken was in de ingrediënten en daardoor meer verdeeld was. Houd je van pittig? Dan is het zeker een aanrader.

Een ervaring rijker geworden gebruikte ik voor de Kip in pindasaus uit Bukittinggi op Sumatra slechts de helft van de aanbevolen vier lombok's. Dat was voor ons precies goed. Bovendien maakte ik er het zoetzuur van komkommer uit het hoofdstuk basisrecepten bij. Ook dat gaf een heerlijke verfrissing.

Vaak worden de recepten in de bijbel voorzien van foto's van het resultaat. Ieder hoofdstuk begint bovendien met een foto van een stof als batik of van een ikat of sarong afkomstig uit Indonesië. Een mooi boek ook om gewoon doorheen te bladeren.

Achter in het boek drie registers: Nederlands-Indonesisch, Indonesisch-Nederlands en op Type gerecht.

De bijbel van de Indonesische keuken is een heerlijk naslagwerk met veel bekende én minder bekende recepten uit Indonesië.

Recensie: De bijbel van de Indonesische keuken - Maureen Tan

De bijbel van de Indonesische keuken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen