• onze waardering

Machtsspel - Andy McNab RECENSIE

Recensie: Machtsspel - Andy McNab

James Mercer is boos. Hij verdenkt de bovenste laag van de samenleving in Nieuw-Zeeland, de upperclass, daar alleen te zijn gekomen over de ruggen van anderen. Waaronder de rug van zijn familie. Hij is vastbesloten wraak te nemen en is daar al zeven jaar mee bezig. Verhuld als gewilde aannemer komt hij in de grootste en mooiste huizen om daar vervolgens een kleine diefstal te plegen. Hij laat hiermee een subtiel visitekaartje achter en herinnert de bewoners eraan dat ze niet oppermachtig zijn. Natuurlijk zou Machtsspel geen actiethriller zonder dat een dwarsligger deze plannen in de war schopt en het verhaal een andere wending geeft. Een wending waarbij hij moet vertrouwen of familiebanden, vriendschappen en de kennis wat van zijn oude werk is blijven hangen...

Nick Stone, het bekendste én beruchtste personage van Andy McNab, lijkt plaats te moeten maken voor een nieuwe protagonist. James Mercer; de man die in Machtsspel zijn debuut maakt. Mercer en Stone zijn in kleine mate met elkaar te vergelijken, namelijk dat de achtergrond van de auteur ze voor een deel gevormd heeft. De boeken zijn echter totáál anders en het is dan ook aan te raden om deze nieuwe reeks met een frisse start te bezien. Dat voorkomt teleurstellingen.

De schrijfstijl in Machtsspel is simpel, maar heeft toch een aantal specifieke kenmerken. Het boek is op te splitsen in drie gedeeltes: het eerste deel is vooral informatief en beschrijvend, terwijl het tweede deel actief en kleurloos tegelijkertijd is. Handelingen en activiteiten worden zo uitvoerig geschreven, dat ze hun doel voorbijgaan. En doordat er niets aan de verbeelding wordt overgelaten zijn flinke stukken simpelweg saai te noemen. Het slotdeel weet niet te overtuigen terwijl ze toch doorspekt is van de clichés: haast en explosiviteit.  Een ruimere verdeling van de descriptieve informatie over het gehele boek had het standpunt duidelijker gemaakt. Nu zorgt de vaart in het verhaal voor onduidelijkheid en irritaties.

De zinnen bevatten veel bijvoeglijke naamwoorden. Te veel. De overtollige informatie maakt het verhaal te extensief en doordat er veel technische punten worden benoemd, krijgt het boek een mannelijke nuance. De hoofdstukken zijn kort en doordat de informatie nergens toewijdt, vlot de vertelling van McNab erg vlot. Toch heeft Machtsspel maar weinig uitdagingen voor de lezers in petto. 

De personages zijn, voor een actiethriller, voldoende uitgewerkt. De persoonlijke karaktertrekken die samenhangen met het verhaal krijgen genoeg aandacht. Diepzinnige gedachtes en historische levenslijnen zijn in dit genre overbodig en meer toewijding heeft absoluut geen meerwaarde voor het verhaal. Het zou tekortdoen aan de acties en alleen maar afleiden van de spanning. Omdat de spanningsboog slechts gering gespannen staat, is het een prima keuze geweest om oppervlakkig te blijven. Je krijgt wat je verwacht: actie en reactie.  

Hoewel Machtsspel treffende materie bevat dat veel potentie heeft, weet het toch niet te overtuigen. Er zitten te veel losse draden in het verhaal die nergens goed samengebonden worden en de wanorde die het met zich meebrengt zorgt voor ergernissen tijdens en na het lezen. Het levert een boek waarvan de inhoud snel weer vergeten zal worden.

Recensie: Machtsspel - Andy McNab

Machtsspel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als je uit bent op wraak, kun je maar beter twee graven delven.

    James Mercers familie is financieel aan de rand van de afgrond geraakt door de praktijken van de banken waarin zij hun vertrouwen hadden gesteld. Mercer pikt dit niet en zet alles op alles om het verdwenen kapitaal tot op de laatste cent terug te halen. Op wat voor manier dan ook. Maar zijn kruistocht zet kwaad bloed bij zijn slachtoffers – de mensen achter de schermen, de rijkste en machtigste mannen ter wereld. Terwijl Mercer een crew samenstelt voor een allerlaatste diefstal, de klus die het tij voor zijn familie definitief zal doen keren, sluit langzaam maar zeker het net zich rondom hem.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen