• onze waardering

Totaal gesloopt - Jeff Kinney RECENSIE

Recensie: Totaal gesloopt - Jeff Kinney

Het dagboek van Bram Botermans of beter bekend als Het leven van een Loser gaat verder. Het veertiende deel heet Totaal gesloopt en dat is een goede samenvatting van het verhaal. Hoewel Bram denkt dat hij heer en meester is, weten wij als lezer wel beter. De meest alledaagse handelingen lijken bij Bram een heel avontuur door al zijn (on)handigheid. Wat heeft Bram voor ons in petto als zijn oudtante Reina overlijdt en de familie Botermans een erfenis achterlaat?

Totaal gesloopt is alweer het veertiende deel in de populaire serie van Het leven van een loser geschreven door Jeff Kinney. Deze hele serie is erop gericht om kinderen te motiveren te lezen. Hij maakt gebruik van alledaagse gebeurtenissen, een simpele schrijfstijl en hoofdletters om deze doelgroep aan te spreken. Ook heeft hij zelf hele toffe illustraties bij het verhaal gemaakt. Deze illustraties beelden niet alleen het verhaal uit, maar vertellen het voor een groot deel.

Bram doet nooit iets zoals het "normaal" moet. Hij maakt al zijn klusjes leuker met zijn rijke fantasie. Maar daardoor gaat niks zoals het zou moeten. Dit zorgt voor de meest hilarische situaties. Tussen alle avonturen door weet Jeff Kinney ook nog hier en daar een subtiele hint/opmerking te maken over maatschappelijke kwesties. Zo verwijst hij in Totaal gesloopt naar de druk van Cito-toetsen op de beoordeling van basisscholen en de over-de-top oplossingen zoals anti-stress dieren.

Toch mis je de diepgang in het verhaal. Bram Botermans maakt geen persoonlijke ontwikkeling door en is al 14 delen dezelfde jongen. Dat is een gemiste kans. Bovendien heeft het verhaal geen echt begin en, eigenlijk nog erger, geen einde. Het verhaal begint in maart en eindigt aan het begin van de zomervakantie en vertelt alleen maar een stuk uit het leven van Bram. Hoewel het verhaal wel een soort van einde heeft gekregen, wordt er niet naar een einde toegewerkt. Het verhaal heeft dan ook geen climax. Dit is zonde, want op deze manier mis je het meeslepende effect en het voldane gevoel wat een boek kan geven.

Lang verhaal kort, Het leven van een Loser Totaal gesloopt is een grappig verhaal en is heel toegankelijk geschreven. De vlotte, eenvoudige manier van schrijven in combinatie met de prachtige illustraties gemaakt door Jeff Kinney zelf trekken een grote doelgroep jonge kinderen aan. Toch mist het verhaal de diepgang en de goede opbouw om voor mij een aanrader te zijn.

Recensie: Totaal gesloopt - Jeff Kinney

 

Het leven van een Loser 14 - Totaal gesloopt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Na een erfenis wordt Brams huis verbouwd. Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis. Totaal gesloopt vraagt Bram zich af of hij de renovatie wel overleeft. Wordt het verbouwen of verhuizen?

    Totaal gesloopt is deel 14 in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Voor jongens en meiden van 8 jaar en ouder. Supergrappig vertaald door Hanneke Majoor.

    De familie Botermans krijgt onverwacht een erfenis. Bram weet daar wel raad mee. Maar zijn moeder vindt dat het geld verantwoord moet worden besteed: het huis wordt verbouwd.
    Zodra de werklui beginnen, gaat alles mis; de puinhoop is niet te overzien. Bram is totaal gesloopt en vraagt zich af of er nog iets te redden valt. Dan daalt het stof neer… wordt het verbouwen of verhuizen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen