• onze waardering

Grote jongens huilen wél - Jonty Howley RECENSIE

Recensie: Grote jongens huilen wél - Jonty Howley

Levi gaat vandaag voor het eerst naar zijn nieuwe school. Hij is een beetje bang maar papa verzekerde hem 'grote jongens huilen niet'. Vol moed besloot Levi naar school te vertrekken, onderweg komt hij de ene na de andere huilende jongen of man tegen. Soms van geluk, dan weer van verdriet. Maar Levi houdt zich sterk, want grote jongens huilen niet... of wel?

Grote jongens huilen niet, dat is een zin die veel kinderen te horen krijgen. In zijn boek, Grote jongens huilen wél, doorbreekt schrijver en illustrator Jonty Howley de taboe en toont hij zijn lezers dat het om welke reden dan ook oké is om te huilen. 

Deze boodschap brengt hij door middel van een prachtig prentenboek vol kleurrijke, prachtige en soms emotionele illustraties. Hij gebruikt verschillende technieken en tekende enorm sprekende illustraties die de gevoelens en ervaringen van Levi perfect tonen. Je begrijpt het boek zelfs zonder de tekst te lezen.

Toch is de tekst ook een mooie aanvulling op deze prachtige prenten. Deze is geschreven in een speels lettertype dat heel goed bij de stijl van de rest van het boek past. De tekst bestaat meestal maar uit een zin of twee per pagina en zorgt ervoor dat de prenten de kans krijgen om te spreken.

Het thema dat Jonty Howley onder woorden brengt in Grote jongens huilen wél is erg belangrijk en dit maakt het boek zo waardevol. Ik denk, of hoop, dat we in een tijdperk leven waarin het oké is om als jongen of man je gevoelens te tonen en ik denk dat dit verhaal voor vele kinderen een bevestiging kan zijn.

Omdat het onderwerp zo gevoelig is en het boek zo mooi is moest ik als volwassen lezer zelf huilen op het einde van het verhaal. Jonty Howley schreef en illustreerde dit verhaal op zo'n mooie manier dat ik er oprecht van aangedaan was. Het maakt veel emoties los en ik hoop dat het vele kinderen kan helpen om zichzelf te zijn.

Over Grote jongens huilen wél kan ik alleen maar vol lof spreken. Dit is zonder twijfel één van de mooiste en ontroerendste prentenboeken die ik ooit gelezen heb. Lezers van alle leeftijden gaan hiervan genieten en hopelijk slaagt Jonty Holwey er in om de taboes eindelijk te doorbreken met zijn kleurrijke verhaal.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes en als het kon had ik er 6 van gemaakt. Het feit dat Jonty Howley van zo'n gevoelig onderwerp zo'n warm, kleurrijk en luchtig prentenboek kan maken toont dat hij een geweldige schrijver en illustrator is. Alle 45 bladzijden waren een genot om te lezen en zelfs na 4x was ik het boek als volwassene nog niet beu. Kinderen zullen zonder twijfel van dit verhaal houden.

Recensie: Grote jongens huilen wél - Jonty Howley

Grote jongens huilen wél

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is Levi's eerste schooldag en hij is bang. Zijn vader weet niet goed hoe hier mee om te gaan en zegt: "Echte jongens huilen niet'. Maar onderweg naar school ziet Levi huilende vissers, opa's, en zelfs dichters met tranen in hun ogen. Sterker nog, hij ziet overal huilende mannen…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen