• onze waardering

Charlie, die kat die een leven redde - Sheila Norton RECENSIE

Recensie: Charlie, die kat die een leven redde - Sheila Norton

Charlie is de kat van de elfjarige Caroline, van wie het leven de afgelopen tijd flink is veranderd. Ze is net hersteld van een ernstige ziekte, haar vader is hertrouwd en nu is er ook nog een zusje geboren in hun gezin. Steeds vaker heeft Caroline het gevoel dat zij niet belangrijk meer is. Helemaal als haar vader haar met haar stiefmoeder en de constant huilende baby op vakantie stuurt naar een klein dorp aan de kust, ver weg van haar vriendinnen. Wanneer Caroline besluit om weg te lopen, zit er voor Charlie niets anders op dan haar achterna te gaan. Dat is het begin van een groot avontuur voor de kleine kat.

In Engeland heeft Sheila Norton al meerdere boeken uitgebracht waarin dieren een grote rol spelen. Ook in haar Nederlandse debuut Charlie, die kat die een leven redde is het belangrijkste personage en tevens de verteller een kat. Norton doet haar best er iets geloofwaardigs van te maken en dat zorgt zeker voor een glimlach zo nu en dan. Zo omschrijft cyperse kat Charlie het gezin waar hij woont als 'zijn mensen' en is de baby voor hem een mensenkitten. Als hij het heeft over handen vasthouden, zegt hij dat ze 'elkaars pootje vasthouden'. En van iets als de zee is hij enorm onder de indruk, om zelfs niet te zeggen dat hij er in eerste instantie doodsbang voor is. Norton maakt dat je je als lezer best kunt voorstellen dat een kleine onwetende kat dat zo zou ervaren.

Charlie is ook best een schattig katje en zijn naïeve kattenblik op de mensenwereld zorgt zeker voor voldoende humor. Maar de kat-als-verteller-grap begint er op een gegeven moment wel wat af te raken. Het boek blijft leunen op dat kattenperspectief en mede daardoor zit het verhaal nogal simpel in elkaar. Ook begint Nortons schrijfstijl dan te storen, zeker voor de wat meer volwassen lezer. Ze schrijft namelijk heel eenvoudig. Charlie, die kat die een leven redde voelt meer als een jeugdboek of een verhaal om voor te lezen aan wat oudere kinderen, dan dat het past bij de typering 'roman' zoals op de cover staat. Daarbij maakt Norton voor een dierenliefhebber ook gekke fouten. Zo krijgt Charlie steeds melk voorgeschoteld, wat katten helemaal niet mogen hebben.

Voor de Nederlandse lezer is het vreemd om met Charlie, die kat die een leven redde te moeten beginnen. Dit boek is namelijk het tweede boek van Norton over Charlie en het voelt ook echt als een deel twee. Maar omdat het eerste deel nog niet in het Nederlands is vertaald, zullen de meeste lezers de voorkennis van deel één niet hebben. En het is de vraag is of velen deel één nog willen lezen na deel twee. Kortom, Charlie, die kat die een leven redde is zeker voor de jongere lezer en/of kattenliefhebber makkelijk weg te lezen, mét voldoende humor. Maar om in aanmerking te komen voor een plekje op de plank 'romans' voor een breder publiek, weet Norton niet voldoende te overtuigen.

Recensie: Charlie, die kat die een leven redde - Sheila Norton

Charlie, de kat die een leven redde

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Charlie heeft alles over voor zijn mens. De 11-jarige Caroline is net hersteld van een zware ziekte, en voelt zich niet op haar best. De komst van een nieuwe baby in huis geeft haar bovendien het gevoel dat ze niet belangrijk meer is. Dus wanneer Caroline besluit om weg te lopen, volgt Charlie haar, vastbesloten om haar beschermen, wat er ook gebeurt. Maar voor zo'n kleine kat is de wereld groot, hoe ver kan hij gaan om zijn grootste kompaan te redden?

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen