• onze waardering

Zij Die Zwijgt - Samantha Stroombergen RECENSIE

Recensie: Zij Die Zwijgt - Samantha Stroombergen

Hanna loopt stage bij de Leidsche politie, op de afdeling van haar oom, Léon. Als ze op een avond na het uitgaan een vrouw langs de grachten zien strompelen en deze Vera uiteindelijk in het ziekenhuis belandt worden Hanna en haar oom meegesleurd in een nieuwe zaak. Als later dan ook nog blijkt dan populaire Youtuber Ceyda Yilmaz in haar huis is aangetroffen en deze zaken wellicht verbonden zijn met elkaar wordt het pas echt koffiedik kijken. Zullen ze op tijd zijn om potentiële andere slachtoffers het leven te redden?

Wie bekend is in de literaire wereld weet dat Zij Die Zwijgt niet de eerste thriller is van Samantha Stroombergen. In 2019 won zij de Gouden Strop met haar debuut De Witte Kamer, de jongste winnaar ooit. Er werd dan ook veel verwacht van haar nieuwe thriller, Zij Die Zwijgt.

We volgen wederom León en Hanna in hun zoektocht naar de dader, of daders, en stuiten op hoe langer hoe meer verdachten. De één lijkt nog meer betrokken te zijn bij de zaak dan de ander. Het feit dat Vera ook geen woord wil zeggen draagt bij aan de spanningsboog die Stroombergen opbouwt. Toch heb je op geen enkel moment het gevoel dat het 'te veel' wordt. Alles is gestroomlijnd, tot in de puntjes uitgewerkt.

En nog weet Stroombergen je aan het einde op het verkeerde been te zetten. Je denkt dat alles in elkaar valt, alles lijkt eindelijk tot een einde te komen en ze neemt een bocht waarbij je bijna uit je stoel vliegt.

Het fijne aan Zij Die Zwijgt is dat het een op zichzelf staand boek is. Het is een luxe om De Witte Kamer hiervoor te lezen, maar geen vereiste. In Zij Die Zwijgt zijn Hanna en Léon nog steeds menselijk, met genoeg vlees op de botten om echt de hoofdpersonages te zijn. Ook de andere karakters voelen af, ze zijn interessant genoeg om je aandacht vast te houden op het moment dat ze relevant zijn, maar niet zo overweldigend dat je twee pagina's verder nog met ze in je hoofd zit.

Het is prettig dat de verhaallijn veel vanuit zowel Léon als Hanna wordt verteld, met een uitzondering vanuit perspectief van de dader. Het houdt de spanning er in op een gezonde manier, en zorgt voor weer nieuwe verdenkingen en informatie die jij nu wel hebt, maar de rechercheurs nog niet. Voldoende om je bij de les te houden!

Stroombergen weet te boeien met Zij Die Zwijgt. Het is levendig, ingewikkeld genoeg en toch lekker nuchter. Hopelijk is dit niet het laatste dat we hebben gezien van dit duo, want het smaakt naar meer!

Recensie: Zij Die Zwijgt - Samantha Stroombergen

Zij die zwijgt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

    Ondertussen wordt het lichaam van de populaire YouTuber Ceyda Yilmaz in haar huis aangetroffen. Léon onderzoekt samen met zijn nichtje Hanna, studente criminologie, de plaats delict. Als ze daar een cryptisch bericht van de moordenaar vinden, komen ze erachter dat er misschien een verband is met de mishandelingszaak. Ceyda is waarschijnlijk niet het eerste dodelijke slachtoffer, en als Léon en Hanna niet opschieten ook niet het laatste…


     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen