• onze waardering

Gifspoor - Jet van Vuuren RECENSIE

Recensie: Gifspoor - Jet van Vuuren

Als Kate in het voorjaar van 2019 een huis in Engeland erft, twijfelt ze niet lang. Ze trommelt haar tuinvriendinnen Olga en Lizzy op om haar te vergezellen naar de nieuwe woning. Lizzy stelt voor om Felix, een vriend van haar en tevens een plantenkenner, ook uit te nodigen. Zijn kennis over giftige planten zal hun goed van pas komen. Op de boot naar Engeland komen ze Romy tegen en omdat ze dezelfde kant op moet, besluiten ze haar mee te nemen. Vlot na aankomst blijkt het huis is slechtere staat dan verwacht en Kate valt in een gat. Dit is slechts het begin van een aantal merkwaardige gebeurtenissen...

In het najaar van 2019 zit de politie van Zeeland met de handen in het haar. De zoektocht naar de moordenaar van een zwaar mishandeld vrouwelijk lichaam, dat in het voorjaar bij de grens tussen België en Zeeland gevonden werd, loopt vast. Het lichaam wordt anoniem begraven en de zaak gesloten. Rechercheur Noor de Braber kan de zaak echter niet uit haar hoofd zetten. Ze neemt een paar dagen verlof op en vertrekt naar Domburg aan de Zeeuwse kust. Tijdens haar vakantie stuit ze op een onvoorziene kans en ze grijpt deze met beide handen aan...  

Gifspoor vertelt over twee verschillende periodes; namelijk die van het voorjaar in 2019 en die van het najaar in hetzelfde jaar. Het najaar geeft visie op de handelingen van het onofficiële moordonderzoek van Noor, terwijl het najaar terugblikt op het gezamenlijke weekend in Engeland. De vlotte pen van Jet van Vuuren levert geen belemmering tijdens het schakelen tussen de verschillende casussen. Doordat er aan het begin van een hoofdstuk duidelijk wordt aangegeven in welk deel van de vertelling je verkeert, kost het weinig moeite om de juiste personages voor je te halen. 

Toch lijkt er, vooral op het begin van het boek, te veel in een (te) korte tijd gezegd te worden. De schrijfstijl van Gifspoor is simpel en door de geringe moeilijkheidsgraad heeft het boek al snel een behoorlijk tempo pakken. Dit leest gesmeerd, maar gaat tegelijkertijd ten koste van de personages. Het hoge tempo geeft niet genoeg ruimte voor details en hierdoor is de kennismaking met de karakters chaotisch. Hoewel de karakters elk hun eigen positieve en negatieve kanten hebben en heel divers zijn, zorgt de rommelige introductie ervoor dat ze toch wat lastig uit elkaar te houden zijn. Naarmate het boek vordert, raak je meer bekend met de grappen en grollen per persoon en dit maakt ze onbetwistbaar. Het tweede deel van het boek heeft een aantal verrassingen in petto. Hoewel ze niet allemaal even spannend en innovatief zijn, weet de auteur de lat toch hoog genoeg te houden om niet alles van tevoren te kunnen voorspellen.

Jet van Vuuren geeft veel aandacht aan de losse bouwstenen in het geheel. Zo brengt ze de weelderige tuinen tot leven en geeft ze informatieve feitjes. Enkele hoofdstukken van Gifspoor worden voorafgaand gesierd door gegevens over een bepaalde giftige plantensoort. Vanzelfsprekend heeft dit belang bij het verhaal, maar ook zorgt het voor een extra sfeerbeleving. Het geeft notie van dingen die je normaal gesproken niet eens zouden opvallen en maken je brein een stukje geleerder.

De moeizame start van Gifspoor levert hinder in het geheel en hierdoor duurt het even voordat je in het verhaal zit. De plezierige schrijfstijl en de geringe moeilijkheidsgraad zorgen voor een positieve leeservaring, maar weten het verhaal helaas niet op een kopstuk te plaatsen.

Recensie: Gifspoor - Jet van Vuuren

Gifspoor

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Gifspoor is de nieuwe oer-Hollandse thriller van Jet van Vuuren. Als het dossier van een in Zeeland vermoorde vrouw geen prioriteit krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit. In Gifspoor van Jet van Vuuren wordt een onschuldige hobby een gevaarlijke obsessie…

    In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een naakte, vermoorde vrouw gevonden. De vrouw is zwaarverminkt in haar gezicht. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Het lijkt alsof de vrouw door niemand wordt gemist. Haar identiteit blijft onduidelijk. Na drie maanden wordt ze in een anoniem graf begraven. Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Ze is single, eind veertig, en leeft voor haar werk. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.

    Gifspoor van Jet van Vuuren is de ideale vakantiethriller.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen