• onze waardering

Donkerder - Ritzo ten Cate RECENSIE

Recensie: Donkerder - Ritzo ten Cate

Rogier is een lief en zorgzaam kind. Samen met zijn ouders verhuist hij naar Drenthe, omdat zijn vader de nieuwe beheerder van een vakantiepark wordt. Met een alcoholische moeder en een vader die het druk heeft, moet Rogier een beetje voor zichzelf zorgen. René, een jongen die Rogier pest, heeft ook geen gemakkelijk leven. Langzamerhand worden ze vrienden, maar beide hebben ze hun eigen problemen om mee om te gaan. 

"In Donkerder, mijn debuutroman, schrijf ik de donkerte van me af en vertel ik het jeugdverhaal van de daklozen die me binnenlieten in hun leven." Dit is een citaat van schrijver Ritzo ten Cate. Hij begon in 2013 samen met wat anderen een project (Gewoon een Kop Koffie) waarin daklozen hun verhaal konden doen. Ten Cate merkte dat hij heel heftige dingen hoorde en dit maar lastig los kon laten. Daarom schreef hij Donkerder, een fictief verhaal over fictieve personages, maar wel gebaseerd op verhalen die hij van daklozen gehoord heeft.

Donkerder begint in de herfst van 1983. Rogier is dan ongeveer zeven jaar oud. Zijn moeder is een alcoholist en doordat zij niet voor hem zorgt, moet hij dat zelf doen. Hij is lief voor haar en zijn vader en doet zijn best om een gehoorzame jongen te zijn. Als hij in de speeltuin gaat spelen, wordt hij weggejaagd door René. Hij is de jongste van vier. Zijn moeder leeft niet meer en zijn vader en oudere broers misbruiken zijn zus. Zoals je begrijpt is deze jongen al vroeg in zijn leven verknipt. Het lijkt een poosje beter te gaan, maar in Donkerder zie je dat het moeilijk is om zo'n heftige start in het leven te overkomen. Rogier lijkt het minder moeilijk te hebben dan René, maar toch heeft hij ook veel moeilijkheden in zijn leven. Het is zowel indrukwekkend als heftig om te lezen hoe Ritzo ten Cate over schokkende gebeurtenissen schrijft. Dit zijn namelijk dingen die mensen daadwerkelijk overkomen, en ondanks de fictieve aard van het boek, gebeuren vreselijke dingen dagelijks. Dat maakt het boek mooi, maar ook confronterend en een beetje verdrietig om te lezen.

Het boek is opgedeeld in vier stukken. Ieder stuk gaat over een andere levensfase van Rogier. Hij wordt ouder, verliest René uit het oog, en komt hem weer tegen. Het is alsof hun levens om elkaar heen draaien en zo nu en dan botsen. Want botsen, dat doen de twee. Doordat René uit een verknipt gezin komt lijkt het soms of hij niet weet wat het verschil tussen goed en kwaad is. Rogier weet dit wel, al kost het hem ook wel moeite om zich in te houden. Vooral wanneer hij in de puberteit komt, dan is het lastig om al die emoties en gevoelens in te houden. Dat is iets heel logisch, want het overkomt bijna iedereen en daardoor is Donkerder geloofwaardig en kun je je verplaatsen in de gevoelens van de jongen.

Ritzo ten Cate heeft een indrukwekkend en schokkend boek geschreven, dat je zal aangrijpen vanaf het begin. Ook al ligt het tempo niet zo hoog, toch voel je je betrokken bij de levens van de jongens en ben je benieuwd hoe het ze zal vergaan. Donkerder verdient vier hartjes en is een aanrader voor iedereen die verhalen over de harde realiteit wil lezen.

Recensie: Donkerder - Ritzo ten Cate

Donkerder

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Rogier op jonge leeftijd naar Drenthe verhuist omdat zijn vader daar directeur van een vakantiepark wordt, ontmoet hij René. Rogier is een slim jochie, lief, zorgzaam en positief. Maar al snel na hun verhuizing verlaat zijn moeder het gezin voor een andere man. René is een lompe nakomer. Nadat zijn moeder is overleden, wordt hij langzaam vernield door zijn vader en broers, met hun duistere praktijken op hun boomkwekerij.

    Ondanks dat René een paar jaar ouder is, komen de jongens in dezelfde klas te zitten. Samen bouwen ze hutten in het bos. Samen kijken ze naar Wubbo Ockels. Samen belanden ze in het ziekenhuis. Maar op het moment dat Rogier naar het gymnasium vertrekt, groeien hij en René verder en verder uit elkaar. Wanneer Rogier en een klasgenote slachtoffer worden van een brute geweldsuitbarsting van René, lijkt de verwijdering definitief.

    Toch blijven ze elkaar ook daarna tegenkomen en invloed houden op elkaars levens, en zo dreigt ook Rogier naar beneden gezogen te worden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen