• onze waardering

Salad days - Ajda Mehmet RECENSIE

Recensie: Salad days - Ajda Mehmet

Elke dag een andere salade 

Het kookboek van Salad days van Ajda Mehmet zet de salade in een nieuw daglicht. Het boek bevat recepten met boordevol gezonde en bijzondere ingrediënten. Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, zo is er een hoofdstuk leafy, crunchy en soft. De titel omschrijft de ingrediënten die in de salade zitten. Het hoofdstuk soft bestaat uit 'zachte' ingrediënten, volgens Ajda Mehmet zijn dat zoute ham en een zoete, sappige meloen. Je kunt met dit boek alle kanten op, je kan lichte maar ook rijkgevulde salades maken. De meeste mensen denken bij een salade aan een warme zomeravond, maar de salades uit dit kookboek kan je elk moment, zomer of winter, eten. Een aantal salades kan je beter als voor- of bijgerecht eten want de salade is niet altijd vullend voor een complete avondmaaltijd.  

Je moet dus niet denken dat je wat ingrediënten koopt en deze bij elkaar voegt tot een salade, er is wel wat meer voor nodig. Er komen verschillende technieken in het boek voor, zo moet je voor een salade eerst aardappelen frituren of een aubergine poffen. De recepten lijken soms wat lang, maar als je ze leest zal je zien dat het grootste gedeelte bestaat uit het uitleggen van de techniek die gebruikt wordt. Toch is de moeilijkheidsgraad van de gerechten ook niet zo hoog dat je een ervaren kok moet zijn. Het is dus voor iedereen te doen. Er moeten wel veel ingrediënten in huis gehaald worden, waar je soms maar een klein beetje van nodig hebt.  

De ondertitel van het boek is salades die je iedere dag wil eten en dit klopt ook wel. Het kookboek Salad days is een perfecte start om meer salades aan je weekmenu toe te voegen. Bij de gerechten staat duidelijk aangegeven wat de bereidingstijd is, voor hoeveel personen de salade is en of hij vegan, vegetarisch of met vis is. Dit is overzichtelijk boven de ingrediëntenlijst aangegeven. Wat wel echt een gemis aan het boek is, is dat niet alle pagina's zijn genummerd. Dit is zeer onhandig als je een recept wil opzoeken of als je een recept wil onthouden.  

Botersla met zongedroogde tomaat 

De foto's van alle salades tonen mooi opgemaakte en smakelijke salades. De ene wat grauw maar de ander erg kleurrijk. Tijdens het lezen van de ingrediëntenlijst van deze salade sprong deze er qua verschillende ingrediënten echt tussenuit. De omschrijving vertelt dat het een eenvoudige salade is, dit klopt ook. Met de 2 verschillende dressings die je moet toevoegen en de verschillende smaken van de ingrediënten, verwacht je toch net wat meer van de salade. De salade viel dus eigenlijk een beetje tegen en was wat saai. In de dressing zitten alle smaken, zout van de ansjovis, zuur van de appelciderazijn, zoet van de gedroogde tomaat, pittig van de sjalotjes. Dus je verwacht een smaakexplosie, maar die blijft helaas uit. De dressings zijn erg leuk om te maken. Je maakt 2 aparte dressings die je daarna beide bij de salade doet. Het is wel bijzonder om te merken dat sjalot en knoflook zo snel van smaak kunnen veranderen. Je moet deze in appelciderazijn even laten staan. Na korte tijd is de scherpe smaak van de sjalot en knoflook helemaal naar de achtergrond verdwenen. Je proeft de appelciderazijn nu duidelijk op de voorgrond. Let bij deze salade wel op met de hoeveelheid zout, de ansjovis is al erg zout dus extra zout toevoegen is eigenlijk niet nodig.

Tomaten met gepofte auberginedressing  

Bij dit gerecht werd ik gelijk nieuwsgierig door de gepofte auberginedressing. Het poffen van aubergine had ik nog nooit gedaan. Er staat duidelijk omschreven hoe je de aubergine moet poffen. Officieel moet dit op een gaspit, maar er staat een goed alternatief in de beschrijving als je deze niet hebt. Ik heb geen gaspit dus heb de alternatieve bereidingswijze, grillen in de oven, gebruikt. Dit ging goed en de aubergine kwam er zoals het hoorde, zwartgeblakerd, uit. 2 aubergines voor 4 personen vond ik persoonlijk eigenlijk te weinig. Je zou nog wel meer van de aubergine willen proeven. Bij de dressing moet 1 eetlepel granaatappelmelasse, deze was in de supermarkt niet te vinden, dus ik heb deze vervangen door granaatappelpitjes. Ik kan niet beoordelen hoe de melasse smaakt, maar de granaatappelpitjes vond ik er erg lekker bij. De smaken fris en licht knapperig bij het zachte van de tomaat zijn erg lekker. Het is een simpele salade maar verrassend smaakvol. Dit is een salade die je zeker wil onthouden om aan vrienden te kunnen voorschotelen als bijvoorbeeld een voorgerecht. Als je deze salade als hoofdgerecht wil eten, moet je er nog wel een aantal dingen naast maken. Bij beide gerechten viel mij op dat ik ze niet hetzelfde kreeg zoals op de foto, hiervoor moet je wel een talent zijn.

Het kookboek Salad days krijgt 4 hartjes. Het is een leuk boek als je meer salades zou willen eten. Het zijn wel erg wisselende salades, je hebt salades die wat saai ogen en smaken en je hebt salades waarbij verrassende smaken bij elkaar komen. Gebruik tijdens het koken ook je gezonde verstand want bij sommige gerechten wordt wel erg veel zout of zeezoutvlokken toegevoegd. Met minder of zelfs zonder het toevoegen van zout smaakt de salade ook prima.

Recensie: Salad days - Ajda Mehmet

Salad Days

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Voor salades bestaan geen regels. Ze kunnen zo saai of bijzonder zijn als je wilt. Maar: wie wil er nou een saaie salade? Van een prima salade kun je iets geweldigs maken als er veel aandacht is besteed aan zowel smaak als textuur. Voeg iets zachts toe aan een knapperige salade voor een spannend contrast. Gebruik je iets zoets zoals fruit, voeg dan iets zouts of bitters toe als tegenwicht. Verrassende smaakcombinaties van ingrediënten en onverwachte manieren om je salade iets extra's te geven door middel van iets knapperigs, romigs of citrusachtigs: in 'Salad Days' vind je manieren om simpele salades een upgrade te geven. Salades waarin de smaken de kans hebben gehad om aan elkaar te wennen en samen te smelten. Waar je eindeloos van wilt dooreten en waarbij er om het laatste beetje dressing – perfect om te eten met knapperig brood – gevochten wordt. Salades zijn geweldig en doen het minstens zo goed in de hoofdrol als in de vorm van eeuwige figurant. En misschien wel het belangrijkste: ze zijn niet alleen voor in de zomer. Ajda Mehmet deelt met 'Salad Days' een nieuwe interpretatie van salades, die je bij iedere maaltijd wilt eten, het hele jaar door.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen