• onze waardering

Het veilige huis - Anna Downes RECENSIE

Recensie: Het veilige huis - Anna Downes

Nadat ze voor de zoveelste keer wordt ontslaan en ook haar agent haar laat vallen, zoekt Emily een weg uit de puinhoop die ze van haar leven heeft gemaakt. Wanneer ze het aanbod krijgt om als nanny/rechterhand/manusje-van-alles aan de slag te gaan op een idyllisch Frans landgoed denkt Emily geen twee keer na. Ze leidt er een luxeleven maar beetje bij beetje begint ze te beseffen dat er gevaar schuilt achter façade van het gelukkige gezin. Langzaam begint het door te dringen dat alles een prijs heeft...

Het veilige huis is de debuutroman van schrijfster Anna Downes. De thriller wordt vakkundig opgebouwd richting zijn ontkoping. Door haar beeldende schrijfstijl slaagt de auteur erin om je mee te nemen in het boek. Bij het fragment over de bus voel je jezelf een voetganger die het gebeuren aanschouwt. Wanneer Emily met Nina en Aurelia op het landgoed vertoeft, zie je de grote groene graspleinen, het helderblauwe water van het zwembad en de statige verblijven gemakkelijk voor je. Dat het verhaal om beurten wordt verteld door de drie hoofdpersonages is absoluut een meerwaarde voor het boek.

Anna Downes slaagt er echter niet in om je volledig mee te krijgen in het verhaal. Dit komt enerzijds omdat Het veilige huis start als een feelgoodroman, in plaats van de thriller die het pretendeert te zijn. Daarnaast blijft er veel aandacht voor het wijdse landgoed en voor de gevoelens van de verschillende personages. Ze neemt haar tijd om deze in de verf te zetten. Hoewel je je hierdoor beter kan inleven, zorgt dit ervoor dat er geen vaart zit in het verhaal. Je voelt als lezer dat er iets niet klopt maar Het veilige huis slaat nooit werkelijk om naar een thriller.

De personages van Het veilige huis worden wel sterk neergezet. De chaotische, goedgelovige Emily wordt zo goed aangebracht dat je je ergert aan haar naïviteit. Ze gaat in alles mee zonder zich daar veel vragen bij te stellen. Nina wordt op haar beurt neergezet als een knappe maar labiele vrouw met twee gezichten. De mysterieuze Aurelia prikkelt je nieuwsgierigheid van bij het begin. Je voelt dat er iets niet klopt aan de kleine meid die niet praat, zonder dat je je vinger erop kan leggen.

Het slot van het boek komt plots en kan enigszins onverwacht zijn. Dit is een pluspunt.

Het veilige huis is een spannende roman die zich afspeelt tegen een idyllische achtergrond. Ideaal voor alle lezers die van dit genre houden.

Recensie: Het veilige huis - Anna Downes

Het veilige huis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Emily gaat als nanny aan de slag op een Frans landgoed. Ze leidt er een luxeleven maar onder de idylle gaan gevaarlijke geheimen schuil en als zij daar niet in meegaat, dreigt er groot gevaar…

  Het veilige huis van Anna Downes is een psychologische thriller voor de fans van Nicci French.

  Het leven van Emily is op een dieptepunt beland, maar dan krijgt zij de kans van haar leven. Haar baas Scott vraagt haar als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het dochtertje geen woord tegen haar?

  Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in Scott en Nina's verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…

  Een thriller die pijnlijk blootlegt hoe de grenzen opschuiven als het gaat om het beschermen van de façade van een perfect leven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen