• onze waardering

The School for Good and Evil - Soman Chainani RECENSIE

Recensie: The School for Good and Evil - Soman Chainani

Om de vier jaar verdwijnen er kinderen uit het dorp Gavaldon, om nooit meer terug te keren. Terwijl de andere kinderen doodsbang zijn om te worden meegenomen, droomt Sophie ervan dat zij wordt uitgekozen. Ze wil kost wat kost naar De school voor Goed en Kwaad, om zo terecht te kunnen komen in een sprookje en met haar droomprins te kunnen trouwen. Maar Sophie zal al snel leren dat de realiteit de fantasie niet altijd overtreft... 

Alles draait om sprookjes en de strijd tussen goed en kwaad in The School for Good and Evil. Toch doet Soman Chainani het niet op een 'standaard' manier. Want wie is er echt 'Goed' en wie is er 'Slecht'? Daarmee raak je natuurlijk al dé kern aan van waar het allemaal om draait, want hoe grappig en luchtig Chainani het ook inpakt, het kan niet anders dan dat dít toch een deel van de boodschap is die ze wil meegeven aan de lezers. 

De hoofdpersonages Sophie en Agatha zijn deels karikaturaal, deels toch mooie voorbeelden van hoe moeilijk het kan zijn om iemand op zijn of haar uiterlijk te beoordelen. De mooie Sophie en de minder charmante Agatha hebben vanbinnen elk een eigen set kwaliteiten en die kwaliteiten (of minpunten) worden duidelijker naarmate The School for Good and Evil vordert. Toch blijft het allemaal nog vrij oppervlakkig en dat biedt hopelijk nog voldoende ruimte voor de volgende boeken in de reeks om die verdiepingsslag te maken. 

Het verhaal sprankelt langs alle kanten. Niet alleen is The School for Good and Evil heerlijk leesbaar, maar het is ook fantasierijk zonder te veel toeters en bellen. De meeste scènes zijn erg herkenbaar omdat er veel elementen uit sprookjes zijn gehaald en als het ware tot leven gebracht worden. De beschrijvingen van Chainani wekken op een prettige manier de verbeelding op, zonder overweldigend te zijn. De momenten waarop het spannend wordt en wanneer er heel veel gebeurt, zijn zorgvuldig uitgekozen en passen smaakvol in het geheel. 

Tussendoor is The School for Good and Evil een paradijs voor de lezers die van humor houden. De tegengestelde karakters van Sophie en Agatha leveren een bijzondere chemie op, die zich vertaalt in een soort sarcasme dat je zelden terugvindt in boeken. Het is namelijk moeilijk om dit niveau een heel boek vast te houden, zonder afgezaagd te worden of de balans te laten overhellen naar de kant dat het 'namelijk moeilijk much' wordt. Chainani slaagt erin om de lezer te laten glimlachen om de venijnige steken onder water die veelvuldig worden toegediend tussen de personages.  

Het verhaal verrassend, want als lezer heb je tot aan het einde geen idee hoe het zal aflopen. Dat geeft een extra soort spanning mee die ervoor zorgt dat je The School for Good and Evil in een recordtijd uitleest. Details zijn zorgvuldig gekozen en misschien al met het oog op de volgende boeken in de reeks op een bepaalde manier neergezet. Je kan dan ook niet snel genoeg aan het volgende boek, A World without Princes, beginnen wanneer de laatste pagina is omgeslagen. Dit eerste deel is hét ideale leesvoer voor lezers die op zoek zijn naar een ontspannen, doch degelijk boek. Elke pagina verrast, ontroert, laat je lachen... én zit vol heerlijke verwijzingen naar de overbekende sprookjes waar we allemaal groot mee zijn geworden. Net zoals Sophie en Agatha. En misschien dromen we wel allemaal van onze prins of prinses waar we voor altijd gelukkig mee worden. Zo lang de boze heks onze plannen maar niet dwarsboomt.

Recensie: The School for Good and Evil - Soman Chainani

The School for Good and Evil

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Best friends Sophie (princess wannabe) and Agatha (witchy loner) are headed (via kidnapping) to the School for Good and Evil, but their assumed destinies are reversed: Sophie's dumped into the School for Evil for Uglification and Henchmen Training classes, while Agatha attends Princess Etiquette and Animal Communication at the School for Good, and when a certain prince charming (son of King Arthur) is thrown into the mix, anything can happen! 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Boeken over magische scholen

Zoek in artikelen