• onze waardering

Clap When You Land - Elizabeth Acevedo RECENSIE

Recensie: Clap When You Land - Elizabeth Acevedo

Camino is gek op de zomer, want dan komt haar vader bij haar op bezoek in de Dominicaanse Republiek. Maar deze zomer is anders dan alle andere, want het vliegtuig van haar vader komt nooit aan. Ondertussen in New York krijgt Yahaira te horen dat haar vader is overleden bij een vliegtuigongeluk, terwijl hij op weg was naar de Dominicaanse Republiek. Deze vreselijke gebeurtenis zet het leven van Camino en Yahaira op zijn kop. Wie was hun vader eigenlijk en hoeveel is er voor hen verzwegen?

Clap when you land van Elizabeth Acevedo is een prachtig en aangrijpend boek over verlies, familie, geheimen en liefde. Het boek is superorigineel, want het is volledig geschreven in vers. Bekenden van Acevedo's andere werk, The Poet X, zijn al bekend met deze stijl en ook in Clap When You Land weet Acevedo met deze schrijfstijl een extra dimensie aan het verhaal toe te voegen. Door deze schrijfstijl doet het boek heel poëtisch aan, maar tegelijkertijd ook heel reëel door het onderwerp van het boek.  

De verhaallijn in Clap When You Land is heel goed bedacht en enorm origineel. Acevedo weet het ook prachtig te vertellen. Iets waar Elizabeth Acevedo in uitblinkt is dat haar schrijfstijl altijd en soort luchtigheid uitstraalt, ook al schrijft ze over heftige en aangrijpende dingen, zoals het verlies van een ouder bij een vliegtuigongeluk. Ook in dit boek is dat luchtige weer aanwezig en dat zorgt ervoor dat het boek enorm fijn leest en heel toegankelijk is.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee verschillende perspectieven: Camino in de Dominicaanse Republiek and Yahaira in New York. In het begin is het nog wel even nadenken hoe het verhaal precies werkt, omdat personages Camino en Yahaira veel gelijkenissen hebben qua karakter. Hierdoor lijken de twee perspectieven heel veel op elkaar en moet je opletten wie er aan het woord is. Tegelijkertijd zijn de twee meiden ook heel verschillend en dat heeft met name te maken met hun achtergrond. Aan de ene kant heb je Camino, die in armoede opgroeit en veel minder kansen krijgt. Aan de andere kant heb je Yahaira die opgegroeid is in de Verenigde Staten en op een hele andere manier over het leven nadenkt. Deze tegenstelling is bijzonder om te lezen, want het zorgt ervoor dat je als lezer ook gaat nadenken over dit soort onderwerpen.

Clap When You Land van Elizabeth Acevedo is dus een prachtig, origineel en aangrijpend boek dat het verhaal vertelt over twee meiden die door een afschuwelijk ongeluk met elkaar in contact komen en het beeld dat ze van hun vader hebben compleet moeten bijstellen. Het boek is geschreven in vers en dat geeft het boek een hele andere toon. Daarnaast schrijft Acevedo lekker luchtig, waardoor het boek heel toegankelijk is. De verhaallijn is ook heel mooi en het is leuk dat het verhaal vanuit twee perspectieven wordt verteld, dat zorgt ervoor dat je gaat nadenken over dingen als bevoorrecht zijn. Met Clap When You Land heeft Acevedo wederom een prachtig verhaal weggezet, dat is zeker een applausje waard.

Recensie: Clap When You Land - Elizabeth Acevedo

Clap When You Land

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In a novel-in-verse that brims with grief and love, National Book Award-winning and New York Times bestselling author Elizabeth Acevedo writes about the devastation of loss, the difficulty of forgiveness, and the bittersweet bonds that shape our lives.

    Camino Rios lives for the summers when her father visits her in the Dominican Republic. But this time, on the day when his plane is supposed to land, Camino arrives at the airport to see crowds of crying people…

    In New York City, Yahaira Rios is called to the principal’s office, where her mother is waiting to tell her that her father, her hero, has died in a plane crash.

    Separated by distance—and Papi’s secrets—the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered.

    And then, when it seems like they’ve lost everything of their father, they learn of each other. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen