• onze waardering

Bloemen van de Duisternis - Tatiana de Rosnay RECENSIE

Recensie: Bloemen van de Duisternis - Tatiana de Rosnay

Parijs heeft net een afschuwelijke aanslag achter de rug en is zich terug aan het opbouwen. CASA start een project op in een appartementencomplex, speciaal voor kustenaars. Onder deze genieën bevindt zich ook Clarissa, een schrijfster in scheiding. Maar ze heeft het gevoel dat er meer achter het CASA zit dan zich aan de oppervlakte laat zien. Al snel lopen dromen en realiteit in elkaar over als Clarissa zich in het hoofd haalt dat ze wordt bespied. Ze gaat op onderzoek uit om de waarheid te vinden. Maar is dit de waarheid over CASA? Of de waarheid over zichzelf?

Wie kent Tatiana de Rosnay ondertussen niet? Auteur van onder andere Haar Naam Was Sarah en De Familiereünie, de Rosnay is zeker een bekendheid ondertussen. En nu komt ze met een nieuwe roman: Bloemen van de Duisternis. Het centrale thema 'Artificial Intelligence', en de digitalisering van de wereld, de Rosnay zet een dystopische toekomst neer net na een aanslag in Parijs die een deel van de stad zowaar met de grond gelijk heeft gemaakt.

Je kunt je voorstellen dat er veel van deze roman verwacht wordt.

Het gevoel zal vooral zijn dat de Rosnay een andere weg inslaat met Bloemen van de Duisternis. Ze verwerkt meer van zichzelf in de roman lijkt het, en creëert daarmee een podium dat authentiek aanvoelt. Denk bijvoorbeeld aan hoe Clarissa tweetalig is, in zowel Engels als Frans.

Een interessante insteek overigens. De Rosnay zoomt niet in op de fouten van het verleden, maar de fouten die we in de toekomst nog kunnen maken, en waar we misschien dichter bij zijn dan we denken. Een vrij beklemmend refrein waar de hoofdpersoon Clarissa ook regelmatig mee te maken krijgt. Want hoeveel invloed hebben het verleden en de keuzes die ze daar gemaakt heeft op haar toekomst?

Bloemen van de Duisternis schakelt vrij soepel tussen heden en verleden, en laat daarbij geen steken vallen. Helaas betekent dit dat er meer verhaallijnen lijken te zijn, dan dat ze daadwerkelijk ook afgemaakt worden. Dit levert gaten in de pagina's op, en vooral gaten in het vrij open einde. Onbevredigend op sommige punten, want sommige vraagstukken wil je graag beantwoord hebben.

Toch heeft de Rosnay met Bloemen van de Duisternis weer een sterke kant van zichzelf laten zien. Het verhaal boeit en zet je aan het denken. Want laten we eerlijk zijn, dit is een hele reële toekomst die ze hier neerzet. En heel rooskleurig ziet ze er niet uit.

Recensie: Bloemen van de Duisternis - Tatiana de Rosnay

Bloemen van de duisternis

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Bloemen van de de duisternis is de nieuwste roman van Tatiana de Rosnay, de auteur van Haar naam was Sarah en De familiereünie.

    Clarissa, een schrijver met een getroebleerd verleden, verlaat na een afschuwelijke ontdekking haar echtgenoot. Ze vindt een nieuw appartement via CASA, eigenaar van een gewild complex dat exclusief bestemd is voor kunstenaars. Maar al snel krijgt ze het gevoel dat iemand haar continu bespiedt; dromen en werkelijkheid beginnen in elkaar over te lopen. Clarissa wordt steeds labieler. Wie zit er achter CASA? Aangemoedigd door haar kleindochter gaat Clarissa zelf op onderzoek uit, maar haar dochter vreest dat haar moeder de grip op de werkelijkheid verliest. Is Clarissa inderdaad een fragiele schrijver met te veel fantasie, of is ze een beangstigende waarheid op het spoor?

    Bloemen van de duisternis van Tatiana de Rosnay is een indringende roman over de macht van kunstmatige intelligentie, vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen, tegen de achtergrond van het Parijs van de nabije toekomst.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen