• onze waardering

Vinland - Bjørn Andreas Bull-Hansen RECENSIE

Recensie: Vinland - Bjørn Andreas Bull-Hansen

Vinland is het tweede deel van de 'Jomsviking' reeks. De Noorse Bjørn Andreas Bull-Hansen heeft zijn vertellingen gebaseerd op jarenlange analyse in de geschiedenis van de Vikingen. De verhaallijn van het eerste deel, De Viking, loopt direct verder en hierdoor is het advies om de reeks op volgorde te lezen. Je zou het boek als standalone kúnnen lezen, maar door de vele onderhoudende details is dat geen aanrader. De reeks zal uiteindelijk een trilogie vormen, maar wanneer het laatste deel vertaald wordt is helaas nog niet bekend.

De auteur begint zijn vertelling in dezelfde relatief kalme toon als waar De Viking mee eindigde. Na de slag van Svolder belanden Tornstein Tormodson en zijn jomsvikingen in Rossay; een deeleiland van de Orkney-eilanden. Er ontluikt zich een nieuwe fase in het leven van Tornstein als zijn vrouw Sigrid daar bevalt van hun zoon Ravntor. Toch kruipt het bloed waar het niet kan gaan en de jomsviking krijgt het benauwd bij het idee dat zijn verdere leven, onder bewind van een jarl uit, uit visserij en landbouw zal bestaan. De benauwdheid wint het van het kersverse vaderschap en Tornstein gaat op zoek naar nieuw land. Daar in het Noorden, waar nog bijna nooit iemand levend vanuit is teruggekeerd...  

De schrijfstijl zit boordevol details en is heel beeldend. Met regelmaat glinsteren er kenmerkende Noorse woorden door de tekst, die meedragen aan de sfeerbeleving. Zo drinken de Vikingen hun bier nooit uit glazen maar altijd uit kroezen, en hebben de namen van de personages typische Scandinavische klanken. Tijdens het lezen zul je onophoudelijk namen tegenkomen die je wellicht ergens bekend voorkomen. Dat is niet gek, want evenals De Viking, is Vinland doorspekt met bekende historische feiten over het Noorse volk. Bepaalde delen uit het boek zijn dan ook gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen die in het verleden daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Deze realiteit wordt aangevuld door vrije interpretatie over de levensloop van bepaalde personages. Deze combinatie zorgt voor een soepel verhaal dat zonder al te veel moeite wegleest. Het vereist wel enige concentratie, dus als tussendoortje is het niet geschikt. 

Tweede delen van een trilogie hebben vaak een kenmerkende stijl en Vinland is hier geen uitzondering op. Het is onderhoudend geschreven en de vele bladzijden beslaan eigenlijk maar een relatief kort tijdbestek van Tornsteins leven. De personages die een rol spelen in Tornsteins leven, krijgen meer aandacht dan in het eerste deel van de trilogie. Ze zijn geen achtergrondvulling meer, maar worden juist opgewaardeerd tot aanwezige personages die ook echt iets te zeggen hebben. Dat is fijn, want ze komen door deze luttele aanpassing krijgen ze de aandacht die ze ook daadwerkelijk verdienen. 

Hoewel het spanningsniveau niet erg hoog geraakt, heeft Bjørn Andreas Bull- Hansen toch genoeg tensie in zijn verhaal verwerkt om de haren op je armen overeind te laten komen. Ongure details over bewoners van bepaalde landen laten een visuele indruk achter en ook de gevechten zijn niet mis. Tijdens de reis naar Vinland komen de Vikingen in aanraking met inheemse bewoners die skraelingen genoemd worden. Het uiterlijk wordt gedetailleerd besproken, evenals de karakteriserende kwaliteiten van dit volk. Maar ook hun manieren om te overleven, de wapens die ze maken en gebruiken en de straffen die toepassen, worden niet aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Door deze details is Vinland met recht een markante thriller te noemen.  Ze worden echter verzacht door de weelderige omschrijvingen van de woeste natuur.

Door de vele specifieke details wordt de doelgroep van het boek helaas onbewust verkleind en het zorgt er mede voor dat Vinland echt een boek voor liefhebbers wordt. Het beslaat namelijk een terrein wat je ligt, of juist niet. Voor een gulden middenweg lijkt door de overvloedige waarmerken geen ruimte.

Recensie: Vinland - Bjørn Andreas Bull-Hansen

Jomsviking 2 - Vinland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Torstein Tormodson moet na de beruchte Slag van Svolder gedwongen met zijn familie naar het westen vluchten om aan de toorn van Olaf Tryggvason en zijn leger te ontsnappen. Torstein staat nu aan het hoofd van de Jomsvikings, een genootschap van Viking-huurlingen. Hij wil een toekomst voor zichzelf en zijn familie veiligstellen, en heeft plannen om scheepsbouwer te worden en een vermogen op te bouwen.

  Hij gaat op zoek naar de mythische larixbossen die volgens geruchten aan de andere kant van de oceaan te vinden zijn, in het land dat de Vikingen "Vinland' noemen. Maar Vinland zit vol gevaren en al snel moet Torstein vechten voor zijn leven. Zal hij ooit herenigd worden met zijn familie?

  Vinland geeft lezers een uniek inkijkje in de levens van de eerste kolonisten van Noord-Amerika en in de conflicten die ontstonden met de machtige inheemse volkeren uit de omgeving.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen