• onze waardering

De accountant - Gregg Hurwitz  RECENSIE

Recensie: De accountant - Gregg Hurwitz 

Max Merriweather komt in het bezit van een mysterieuze sleutel, wanneer zijn neef op brutale wijze wordt vermoord. Hij heeft geen idee waar deze sleutel voor is. Hij weet alleen dat hij die aan een journaliste moet bezorgen, maar iemand wil niets liever dan de sleutel in bezit krijgen. Max besluit het nummer 1-855-2-NOWHERE te bellen en doet zo een beroep op Evan Smoak. Die aanvaardt de oproep als zijn allerlaatste klus, eenvoudig wordt het echter niet.

De accountant is het vijfde deel in de reeks rond Evan Smoak. De Amerikaanse auteur Gregg Hurwitz creëerde een personage dat een mengeling is tussen Jason Bourne en James Bond. Zijn boeken zitten vol actie, maar hebben ook aandacht voor het karakter van het hoofdpersonage. Evan Smoak ging immers eerst door het leven als huurmoordenaar en probeert zijn schuld af te lossen door mensen uit de nood te helpen.

Het feit dat dit een vijfde en vermoedelijk laatste deel is, maakt van dit boek natuurlijk geen goed startpunt. De auteur geeft wel wat achtergrond en het geheel is te volgen, maar waarom starten met het einde? De reeks is in zijn geheel is zeker een aanrader, te beginnen met Orphan X, waarin de lezer een idee krijgt van Smoaks verleden en waarom hij besloten heeft te doen wat hij nu doet.

In De accountant krijgt Evan Smoak deze keer niet te maken met een rechtlijnige zaak of met een bekende vijand. Hij tast behoorlijk in het duister. Telkens wanneer hij een probleem heeft opgelost duikt er een nieuw probleem op. Het ene leidt steeds tot het andere. Oude bekenden duiken op en Smoak krijgt weinig kans om tot rust te komen, ondanks een formidabele hersenschudding.

Hurwitz schrijft met aandacht voor details en doet er alles aan om te voorkomen dat de aandacht afneemt. De accountant zit vol subtiele humor en explosiviteit. Wapens, snufjes en technologie gaan hand in hand met vervelende buren, een ex-liefje en de behoefte aan een normaal leven. Deze mix en de aandacht voor het persoonlijke leven van de hoofdpersoon geeft een fijne extra dimensie aan de boeken en zorgt ervoor dat Smoak en zijn avonturen interessant blijven.

De accountant zit vol actie en houdt een behoorlijk hoog tempo aan. Het is een onderhoudende afsluiter geworden, maar misschien probeert Gregg Hurwitz zijn lezers te misleiden en komt er toch nog een extra deel over Smoak. Daar zal door de fans van de serie in ieder geval op worden gehoopt.

Recensie: De accountant - Gregg Hurwitz 

Orphan X - De accountant

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een laatste klus voor Evan 'Nowhere Man' Smoak.

  Vroeger was hij Orphan X – een geheim agent die moordaanslagen pleegde namens een overheid die zijn bestaan ontkende – maar dat leven ligt voorgoed achter hem. Nu helpt Evan Smoak als de "Nowhere Man' iedereen die in de problemen zit en zich tot niemand anders kan wenden. Het is een zelfopgelegde boetedoening die van de kille moordenaar langzaam maar zeker weer een man met een geweten heeft gemaakt, waardoor hij begint te geloven dat een normaal leven mogelijk is. En dus neemt Evan een besluit. Nog één keer zal hij iemand van dienst zijn die zijn hulp nodig heeft, maar daarna zal de Nowhere Man ophouden te bestaan. Een allerlaatste klus. Alleen zou deze hem weleens fataal kunnen worden….

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hou van mij - Bes Ceyssens

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Het Ministerie van Tijd - Kaliane Bradley

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen