• onze waardering

Ezelsvel - Cécile Roumiguière  RECENSIE

Recensie: Ezelsvel - Cécile Roumiguière 

Ezelsvel van Cécile Roumiguière is een hervertelling van het oorspronkelijke Franse sprookje van Charles Perrault uit 1695. 

Wanneer de geliefde vrouw van een koning sterft verliest de koning zijn verstand van verdriet en wenst hij met zijn dochter te trouwen, omdat ze zoveel op haar overleden moeder lijkt. De arme prinses is natuurlijk geschokt en wil niet. Met hulp van haar peetmoeder verzint ze eerst allerlei onmogelijke opdrachten waar de koning aan moet voldoen in de hoop zo onder dat rampzalige huwelijk uit te komen. Maar de koning weet al die opdrachten te vervullen. Zelfs als de prinses om het vel van de hofezel vraagt, de ezel die goud geeft en het koninkrijk zo rijk maakt, aarzelt de koning niet. Hij dood de ezel, vilt hem en overhandigt de prinses het vel. Haar peetmoeder raadt haar aan zich te hullen in het gulden vel van de ezel en dan te vluchten. Peetmoeder kan natuurlijk toveren en ze geeft de prinses een toverring om de vermomming compleet te maken. De prinses wordt dienstmeid Ezelsvel en gaat werken in het paleis van een naburige koning. Alleen 's avonds in haar eigen kamer kan ze zichzelf worden en daar wordt ze op een avond gezien door de prins, die natuurlijk verliefd wordt op het mooiste meisje dat hij ooit gezien heeft. Maar het wordt nog een hele zoektocht om deze vrouw te vinden en door de vermomming van Ezelsvel heen te kijken. 

Wel beschouwd hebben alle sprookjes wel iets vreemds of macabers en Ezelsvel is geen uitzondering. Nu zal een klein kind niet direct aan incest denken, maar een vader die met zijn dochter wil trouwen is toch wel vreemd en logisch dus dat de prinses de benen neemt.  Gelukkig komt het altijd allemaal weer goed. De prins moet zijn mooie prinses gaan zoeken en het lot helpt een handje door Ezelsvel haar ring te laten verliezen en die komt natuurlijk bij de prins terecht. Waar bij Cinderella het glazen muiltje de leidraad is, is de toverring dit bij Ezelsvel. Zelfs de waanzinnige vader van Ezelsvel komt uiteindelijk weer bij zijn verstand en is blij voor prinses Ezelsvel en haar prins. Dat is toch het mooie van sprookjes en dat is ook super leuk om voor te lezen aan je kinderen. 

Cécile Roumiguière volgt het verhaal van Charles Perrault eigenlijk helemaal, maar met een iet wat moderner tintje. En het is mooi om zo'n oud, voor velen toch ook wat onbekend sprookje, op zo'n prachtige manier weer onder de aandacht te brengen. Want wat vooral opvalt zijn de grote blad vullende illustraties in grijs/wit en zwart/goud van illustrator Alessandra Maria. Visueel is het hardcover boek letterlijk een plaatje! 

Als je een verzamelaar bent van mooi geïllustreerde sprookjesboeken dan is Ezelsvel van Cécile Roumiguière een must have. Intrigerend verhaal, leuk om voor te lezen of om zelf te hebben. Zeker 5 hartjes waard.

Recensie: Ezelsvel - Cécile Roumiguière 

Ezelsvel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Illustraties vol sfeer en mysterie verleiden je om dit bijzondere verhaal binnen te treden. Voor lezers en luisteraars vanaf 8 jaar.
    Als de koningin sterft, hangt er een vreselijk lot boven het hoofd van de prinses. En het gevaar komt van de kant van haar eigen vader. Maar de prinses weigert lijdzaam mee te gaan in zijn plan en met hulp van haar peettante neemt ze haar toevlucht tot listen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen