• onze waardering

Yes No Maybe So - Becky Albertalli & Aisha Saeed RECENSIE

Recensie: Yes No Maybe So - Becky Albertalli & Aisha Saeed

Jessie Goldberg is verlegen, introvert, volgzaam en af en toe ongemakkelijk. Zijn familie werkt mee aan de campagne van de lokale state senate candidate in Amerika. Jessie vindt dat allemaal wel prima, zolang hij maar niet actief stemmen hoeft te werven en op andermans deuren hoeft te kloppen. Tot hij Maya ontmoet. Maya Rehman komt uit een Islamitisch gezin en beleeft een eenzame zomer. Haar ouders zijn tijdelijk uit elkaar en haar beste vriendin heeft geen tijd voor haar. Maya's moeder weet Maya ervan te overtuigen een keer mee te helpen aan de politieke werving door langs de deuren te gaan, samen met Jessie. Beiden hebben er eigenlijk geen zin in, maar ontdekken dat ze er steeds meer voldoening uithalen en steeds meer betrokken raken bij de politieke campagne. Kunnen zij genoeg bijdragen aan de campagne om het tij te keren? Jessie en Maya worden hechte vrienden en de vonk lijkt tussen hen ook over te springen. Maar mogen zij wel samen zijn?

Yes No Maybe So is een echte eigentijdse young adult roman met een aantal zeer sterke thema's. Dit verhaal is zelfs relevanter dan ooit, met de nieuwe Amerikaanse verkiezingen van 2020 voor de deur. Co-auteurs Becky Albertalli en Aisha Saeed weten hier dan ook absoluut een interessante setting mee te creëren en duidelijk is dat ze daarmee willen laten zien dat ook Amerikaanse jongeren zich kunnen interesseren in de Amerikaanse politiek en daarmee een verschil kunnen maken. Daarmee is Yes No Maybe So misschien wel deels ook een duwtje in de rug aan de jeugd om te laten zien hoe interessant politiek is en hoe iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen motivatie een bijdrage kan leveren.

Jessie en Maya zijn beiden erg goed geschreven personages met ieder hun eigen specifieke karakter, dat toch ook voor velen heel herkenbaar zal zijn. Ze maken gedurende het verhaal een persoonlijke en emotionele ontwikkeling door en groeien niet alleen als persoon individueel, maar ook als een deel van een team. De Islamitische achtergrond van Maya brengen Albertalli en Saeed subtiel naar voren doordat het grootste deel van het verhaal zich afspeelt tijdens de Ramadan. De culturele verschillen tussen Jessie en Maya worden daarmee uitgelicht en de auteurs weten hiermee dan ook weer even de aandacht te leggen op wat het Islamitische geloof inhoudt. Tegelijkertijd wordt ook aandacht besteed aan het Joodse geloof van Jessie met de Bat Mitswa van zijn zusje op komst. En in deze roman hebben Albertalli en Saeed zelfs ook nog heel subtiel same sex relaties aangekaart. Wie zou nu niet bevriend willen zijn met de twee superlieve vrienden van Jessie? En het power girl karakter van Jessies zusje is ook om verliefd op te worden. De auteurs hebben heerlijke personages in het leven geroepen die geloofwaardig, betrokken en realistisch aandoen.

Het verhaal start met veel onwetendheid bij beide personages over vele onderwerpen. Zowel over het geloof als over de politiek, over sociale vaardigheden (of het gebrek daaraan) en over elkaar. Albertalli en Saeed weten het verhaal goed op te bouwen en als lezer word je gemakkelijk meegenomen in het verhaal. Je hebt het gevoel net zo te groeien als de personages, waarbij alle onwetendheid langzaam lijkt te veranderen in bedrevenheid, passie en liefde. Want Yes No Maybe So is bovenal ook een heerlijke liefdesroman waarbij je als lezer getuige mag zijn van hoe deze twee pubers langzaam naar elkaar toe groeien en ontdekken dat er niet alleen sprake is van platonische vriendschap. Het is dan ook niet verrassend dat ze uiteindelijk een verliefd stelletje worden. Hoewel we misschien een kritische noot moeten plaatsen bij hoe vrij en open de ouders van Maya zijn over deze relatie. Dit betekent namelijk niet dat er geen enkele beperkingen meer bestaan voor twee mensen uit verschillende geloofsstromen. Misschien gaan de auteurs hier toch wat kort door de bocht met deze voorhuwelijkse relatie. Tegelijkertijd is de maatschappelijke relevantie van een mogelijke nieuwe wet om gezicht bedekkende kleding te verbieden een hele mooie toevoeging op het verhaal en vormt dit de motivatie van de tieners om actie in te komen voor de politiek. Albertalli en Saeed geven hiermee een mooi voorbeeld en laten daarmee zien dat iedereen zijn eigen redenen kan hebben om zich in de politiek te betrekken.

Al met al is Yes No Maybe So een heerlijke roman voor young adults die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Amerikaanse verkiezen op een zeer realistische wijze. Albertalli en Saeed hebben absoluut op een geloofwaardige manier het licht laten schijnen op een aantal belangrijke thema's die lief, betrokken, relevant en zelfs ook informatief zijn. Yes No Maybe So is een welkome aanwinst binnen de contemporaine young adults. We mogen hopen op meer samenwerkingen tussen beiden auteurs.

Recensie: Yes No Maybe So - Becky Albertalli & Aisha Saeed

Yes no maybe so

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    A book about the power of love and resistance from New York Times bestselling authors Becky Albertalli and Aisha Saeed.

    YES

    Jamie Goldberg is cool with volunteering for his local state senate candidateas long as hes behind the scenes. When it comes to speaking to strangers (or, lets face it, speaking at all to almost anyone) Jamies a choke artist. Theres no way hed ever knock on doors to ask people for their votesuntil he meets Maya.

    NO

    Maya Rehmans having the worst Ramadan ever. Her best friend is too busy to hang out, her summer trip is canceled, and now her parents are separating. Why her mother thinks the solution to her problems is political canvassingwith some awkward dude she hardly knowsis beyond her.

    MAYBE SO

    Going door to door isnt exactly glamorous, but maybe its not the worst thing in the world. After all, the polls are getting closerand so are Maya and Jamie. Mastering local activism is one thing.

    Navigating the cross-cultural crush of the century is another thing entirely.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen