• onze waardering

Van het land op het bord - Jos Timmer & Wim de Beer RECENSIE

Recensie: Van het land op het bord - Jos Timmer & Wim de Beer

Restaurant De Kas in Amsterdam is een erg bekend groentenrestaurant. Ze staan bekend om hun verse ingrediënten die veelal uit eigen productie komen in hun kas of vanop bijhorende velden. Dankzij hun kookboek Van het land op het bord geven ze hun fans de kans om hun recepten zelf na te maken in eigen keuken.

In hun boek tonen chefs Jos Timmer en Wim de Beer 80 recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. Ze nemen je mee in hun wereld, tonen hun mooiste creaties en zetten aan om zelf te gaan experimenteren. Duik in de keuken met de chefs van restaurant De Kas en ontdek de wondere wereld van verse groenten.

Wat meteen opvalt als doorheen Van het land op het bord bladert is dat het een erg mooi en overzichtelijk boek is. De cover spreekt aan en de binnenzijde is erg strak maar toch sprekend. De chefs van restaurant De Kas kozen voor mooie illustraties die perfect weergeven waar hun restaurant voor staat. Voor ze overgaan op de recepten starten ze eerst met een voorstelling van hun restaurant zodat je als lezer de kans krijgt om hun te ontdekken, als je hun nog niet kent, en te lezen waar ze voor staan.

Na de voorstelling van het restaurant wordt er over gegaan op de recepten. Deze recepten zijn allemaal tussengerechten voor vier personen die ingedeeld werden in verschillende categorieën waaronder snacks, gerechten, desserts crèmes, bouillons en inmaaksels. Alle recepten worden vergezeld door mooie foto's van de gerechten die het resultaat tonen en inspireren om borden te garneren op een mooie manier.

Omdat deze gerechten dezelfde zijn als die wat gepresenteerd worden in het restaurant, bevatten deze meestal bijzondere ingrediënten. Dit is iets wat mijzelf meestal wel afschrikt. Bepaalde ingrediënten zijn in winkels voor particulieren vaak moeilijk of niet te verkrijgen. Gelukkig kan je als een beetje creatieve kok deze ingrediënten eenvoudig vervangen door gelijkaardige ingrediënten als je echt problemen ondervindt om ze te verzamelen.

Een voordeel van deze bijzondere ingrediënten is wel dat je nieuwe producten leert kennen en in dit geval kan Van het land op het bord ook inspireren om zelf groenten te kweken in eigen kas of tuin en deze later te verwerken in een gerecht.

Het is duidelijk dat groenten centraal staan in de gerechten van chefs Jos Timmer en Wim de Beer maar ook aan de andere ingrediënten wordt voldoende aandacht besteedt. Zowat alles in Van het land op het bord ziet er lekker uit, toch slaagde ik erin om twee recepten te kiezen die ik graag zelf wou uittesten, ik koos voor gebakken eekhoorntjesbrood met waterkers, zwarteknoflookboter en een gebakken eitje en aardbeien met merengue, banketbakkersroom en verveine.

Gebakken eekhoorntjesbrood met waterkers, zwarteknoflookboter en een gebakken eitje

Bij het zien van dit recept liep het water me al spontaan in de mond. Ik keek er dan ook erg naar uit om dit gerecht te proeven. De bereiding begint met het maken van de knoflookboter, dit is vrij eenvoudig en verloopt met de juiste keukenmachines erg vlot.

Deze boter is de basis waarin zowel het eekhoorntjesbrood als de eieren in gebakken worden. Door de citroen in de boter krijgt de look een zachtere smaak en zorgt dit voor een fris resultaat. Hoewel ik even twijfelde of citroen en een ei een goede combinatie waren besloot ik de gok toch te wagen en het bleek erg goed uit te draaien. Alle ingredienten kwamen mooi samen op het bord en pasten perfect samen.

Hoewel waterkers een eenvoudig kruid is bleek dit nergens te vinden in de winkels, in het recept werd gelukkig ook vermeld dat peterselie hier goed bij past dus de keuze was snel gemaakt. Het gerecht is zeker voor herhaling vatbaar en de volgende keer zaai ik mijn waterkers gewoon zelf!

 

Aardbeien met merengue, banketbakkersroom en verveine

Aardbeien, merengue en banketbakkersroom zijn een hemelse combinatie. Dit heerlijke recept moest ik dan ook uittesten. In plaats van merengue te kopen in de winkel besloot ik deze wel zelf te maken, dit smaakt altijd beter en is vrij eenvoudig om zelf te maken.

De banketbakkersroom was wel een beetje werk maar de smaak was heerlijk dus dit was zeker de moeite waard. Omdat hij zo lekker is besloot ik er dan ook iets meer van te gebruiken in het dessert. Naast banketbakkersroom en merengue bevat het recept natuurlijk ook aardbeien. Deze worden gemarineerd op een eenvoudige manier.

Door het marineren krijgen de aardbeien nog meer smaak en passen ze perfect bij de zachte banketbakkersroom. Als afwerking werd er verveine gebruikt die ik verving door citroenmelisse gezien deze dezelfde frisse citroensmaak heeft. Dit alles samen zorgde voor een evenwichtig dessert als perfecte afsluiting van de dag.

Dit boek krijgt van mij 4 hartjes. Van het land op het bord is een boek voor mensen die houden van bijzondere gerechten waarin er gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten. De focus ligt op groenten maar de rest van de ingrediënten worden zeker niet vergeten. Het is een kookboek voor mensen die zowel van koken als tuinieren houden en nieuwsgierig zijn naar wat moestuin allemaal te bieden heeft.

Recensie: Van het land op het bord - Jos Timmer & Wim de Beer

Restaurant De Kas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Restaurant De Kas: van het land op het bord is het inspirerende kookboek van De Kas Amsterdam, met meer dan 80 recepten waarin groenten de hoofdrol spelen.

  Restaurant De Kas is een van de eerste farm-to-table restaurants ter wereld en beroemd tot ver buiten Amsterdam. In hun eerste boek, Restaurant De Kas – Van het land op het bord krijg je een kijkje achter de schermen.

  Sinds 2017 serveren chefs Jos Timmer en Wim de Beer dagelijks al het moois wat hun kassen in Amsterdam en hun tuin in de Beemster te bieden hebben. Kijk mee in de keuken van Restaurant De Kas en laat je thuis inspireren door meer dan 80 recepten waarin groente de hoofdrol speelt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen