• onze waardering

Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage RECENSIE

Recensie: Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage

Ottolenghi is voor veel millennials bijna een begrip geworden voor lekker eten. Als je nog niet bekend bent met de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi is dit jouw kans! Hij heeft dit keer samen met Ixta Belfrage, na zijn eerdere bestsellers zoals Simple en Plenty, weer een fantastisch nieuw boek op de markt gebracht: Flavour. Dit boek bevat 100 recepten met groente in de hoofdrol. De recepten zijn niet allemaal (volledig) vegetarisch, maar 45 recepten zijn volledig veganistisch en nóg 17 zijn gemakkelijk te 'veganiseren'.

In Flavour ligt de focus op het onderscheidend vermogen van groente, want wat maakt verschillende groenten nu zo bijzonder? Hoe kan je ervoor zorgen dat je alle smaak die een bloemkool of een knolselderij bevat daadwerkelijk naar boven kunt halen? Ottolenghi beschrijft drie mogelijke manieren om dit te doen: bereidingswijze, combinaties en producten.

Het boek is ook ingedeeld volgens deze drie manieren om zo veel mogelijk smaak op jouw bord te laten belanden. Zo start deel één met de bereidingswijzen: blakeren, infuseren, bruinen en rijpen. Door het gebruik van deze bereidingswijzen kun je in korte tijd, met minder moeite vernieuwende en krachtige smaken op tafel zetten. De ene methode is wat ingewikkelder of duurt wat langer dan de andere, maar blijft ook voor elke hobbykok goed te doen.

Deel twee van Flavour draait volledig om combinaties. Hierbij worden zoetheid, vet, zuurheid en chilli-hitte onderscheiden. De combinaties zijn (zeker voor ons Nederlanders) vaak verrassend en de recepten bevatten vooral ook veel verschillende 'smaakmakers'. Je moet vaak grote hoeveelheden van deze smaakmakers toevoegen aan het gerecht, schrik dus niet als je soms 6 knoflooktenen of een hele bos peterselie door een gerecht moet gooien.

Het laatste deel gaat om de producten, omdat deze van zichzelf al bijzonder genoeg zijn. Hoe zet je een paddenstoel of een ui centraal in een gerecht? Flavour laat het je zien een maakt het zelfs gemakkelijk om de smaken van een bepaalde groente naar boven te krijgen.

Naast de gebruikelijke za'atar, sumak en rozenharissa waar Ottolenghi bekend om staat gebruikt hij in Flavour nog een aantal typische smaakmakers zoals ansjovis, kardemompoeder en verschillende chilipepers. Deze staan in een handig ingrediëntenlijstje voorin het boek. Zo kan je deze producten alvast in de voorraadkast zetten. Als je veel uit andere boeken van Ottolenghi kookt heb je veel van de ingrediënten waarschijnlijk al in huis, zo niet zal je aardig wat nieuwe kruidenpotjes en andere smaakmakers gaan toevoegen aan je voorraadkast, smaakpapillen en vocabulaire.

Za'atar cacio e pepe

Als iemand zou vragen wat ik echt niet zou willen missen in mijn leven, dan is het kaas. Toen ik dit recept zag was ik direct verkocht. Het is als je het doorleest een ontzettend simpel recept, maar je zal het zeer precies moeten volgen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, waaronder vooral veel Parmezaanse kaas en Pecorino. Door de eenvoud zou je niet verwachten dat het zo bizar veel smaak geeft. Maar door het gebruik van de kaas, za'atar en zwarte peper om de pasta op smaak te brengen is het een smaakexplosie op het bord. Vanaf nu is dit zeker een van mijn favoriete pasta's.

Zie hier het resultaat:

Eenpans-orecchiette puttanesca

Pasta blijft mijn andere grote liefde en eenpans-pasta's helemaal. Deze zijn vaak snel, makkelijk en ontzettend smaakvol doordat je de pasta direct in de saus kookt. Helaas had mijn supermarkt geen orecchiette meer, dus ben ik voor een soortgelijke pasta soort gegaan voor dit recept. Je hebt aardig wat ingrediënten nodig, waaronder vooral veel kruiden (paprikapoeder, komijnzaad, peterselie en karwijzaad). Gelukkig had ik het meestal al in huis, maar anders kan het soms wat extreem over komen om alles in huis te halen. Desalniettemin zou ik het toch doen. Doordat deze smaken samenkomen heb je in een half uurtje een bizar lekkere en gezonde pasta met kikkererwten, tomaatjes en olijven gemaakt.

Wil je graag eens wat nieuws koken voor jouw (vegetarische of veganistische) vrienden? Pak vooral Flavour erbij en zet zo veel mogelijk verschillende gerechten op tafel. Shared dining is niet alleen hip, je kunt meteen extra veel gerechten proeven. Elk gerecht en groente heeft zijn eigen unieke smaak en dat wil je natuurlijk niet missen. Ottolenghi maakt met het boek Flavour koken opnieuw vernieuwend, spannend en gelukkig ook makkelijk.

Recensie: Flavour - Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage

Flavour

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

    In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings 'alla Parmigiana', taco's met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels - allen voorzien van foto's die je doen watertanden.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen