• onze waardering

Mooi Mediterraan - Jansen & Jansen RECENSIE

Recensie: Mooi Mediterraan - Jansen & Jansen

Er zijn maar weinig mensen die niet houden van zon, zee en strand. Op vakantie kunnen we naast ontspannen vooral genieten van heerlijk eten. Meestal associeer je een vakantie juist met de wel bekende extra vakantiekilo's, maar gelukkig biedt het boek Mooi Mediterraan de ideale middenweg. Er zijn namelijk meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het mediterrane eetpatroon goed is voor jouw gezondheid en je er zelfs (langdurig) van afvalt. De zussen Jansen & Jansen gaan jou met dit boek helpen met het krijgen van een gezond eetpatroon, wat ook nog eens goed vol te houden is!

Annemieke en Janine zijn zelf ervaringsdeskundige op het gebied van afvallen. Ze willen je graag begeleiden in het starten met het mediterrane eetpatroon. Zij nemen je mee in een stuk over voeding, stofwisseling en vetverbranding en wat dit precies met je lichaam doet. Zo kan je direct bewuster met je voeding omgaan. Daarna worden er verschillende soorten (bekende) diëten beschreven, met de belangrijkste do's en don'ts. De grootste struggle van elk dieet blijft:' Hoe kan ik dit (mijn hele leven) volhouden?' Mooi Mediterraan biedt doordat je jezelf weinig restricties oplegt en je nog steeds lekker kunt blijven eten handvatten om dit 'dieet' wél je hele leven vol te kunnen houden. Dit is ook de reden waarom Jansen & Jansen zelf hebben gekozen voor het mediterrane eetpatroon. De recepten in Mooi Mediterraan zijn simpel en snel te maken, zo hoef je niet elke dag uren in de keuken door te brengen.   

Mooi Mediterraan geeft een aantal opties voor ontbijt, want een goed begin van de dag zet direct de toon. Qua lunchrecepten wordt de voorkeur gegeven aan soepen en salades. Voor ons Hollanders misschien wel wat anders dan het normale broodje kaas die we graag als lunch mee naar kantoor nemen. Gelukkig wordt gezond eten en het bewustzijn over voeding steeds groter, dus doe eens gek en switch it up! Er staan veel heerlijke salades met fruit in, zoals een salade met avocado, waterkers & grapefruit. Alle recepten bevatten vooral veel groenten en er wordt in de gerechten duidelijk rekening gehouden met de eiwit inname wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Het fijne aan dit boek is dat je onderaan elk recept direct de voedingswaarden terug kunt vinden. Zo kun je voor jezelf een inschatting maken wat wel of juist niet in jouw dag past.

Ze zijn gelukkig de tussendoortjes en borrel niet vergeten, deze worden op een handige pagina op een rijtje gezet. Want hier kunnen we nogal snel de mist in gaan. Het ene stuk fruit is de ander niet en je kunt net zo goed zelf groente chips maken voor bij jouw favoriete serie. Het grootste deel van het boek bevat recepten voor het diner. Deze zijn ingedeeld in vis, vegetarisch/veganistisch, vlees & gevogelte, groente, groenteschotels, volkoren en zoet. Zo kan je gemakkelijk vinden waar je zin in hebt. Er worden (bijna) alleen maar ingrediënten gebruikt die je in elke supermarkt kunt vinden, maar vers van de markt is natuurlijk altijd lekkerder. Achterin Mooi Mediterraan hebben Jansen & Jansen alle gerechten met een foto op een rijtje gezet zodat je ze handig terug kan vinden. Daarnaast hebben ze hebben een aantal (diner) menu's samengesteld die je zo op tafel tovert.

Gekarameliseerde tomaten-uientaart

Weinig, maar smaakvolle ingrediënten, dat is wel iets wat dit eetpatroon typeert. Deze plaattaart wordt gemaakt met filodeeg in plaats van bladerdeeg of pizzadeeg. Dit zorgt er direct voor dat het qua kcal een stuk lager uitvalt. Het is super makkelijk te maken en snel klaar.  Er staat dat deze taart voor 4 personen genoeg zou moeten zijn, maar hij vult niet heel erg. Ik heb deze gemaakt als voorgerecht voor 6 personen en dat was ideaal. Hij was veel smaakvoller dan ik vooraf had gedacht. Als je dit als dieet volgt kan het zijn dat je rekening moet houden met portie controle of je zult moeten zoeken naar combinaties die voor jou werken.

Volkorenbasmati met biet & gorgonzola

Dit recept kostte iets meer tijd dan de meeste recepten in het boek, doordat de bieten een uur in de oven geroosterd moesten worden. Het is een soort variatie op een risotto, maar dan met volkoren basmatirijst, waardoor je meer vezels binnen krijgt dan bij een normale risotto. Daarnaast zijn bieten en gorgonzola natuurlijk een match made in heaven. Het was super makkelijk te maken en smaakt verrukkelijk. Als je zo kilo's kunt kwijtraken ben ik helemaal up for it!

Mooi Mediterraan draait om de relatie tussen lekker eten en gezondheid. Jansen & Jansen bieden jou de kans om met simpele en lekkere gerechten, die je aan een heerlijke vakantie doen denken, toch aan de slag te gaan met jouw eigen gezondheid. In de 'vakantievibe' komen en toch niet die extra vakantiekilo's aan komen? Met dit boek gaat jou dat zeker lukken (als je tenminste niet verleid wordt om te veel van al het lekkers op je bord te scheppen)!

Recensie: Mooi Mediterraan - Jansen & Jansen

Mooi mediterraan

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dieettrends komen en gaan. 'Even' een dieet volgen en vervolgens voor lange tijd van de extra kilo's af zijn; dat klinkt perfect, nietwaar? Laten we je uit die droom helpen: het beste dieet is geen dieet, maar een levensstijl. Janine en Annemieke Jansen zijn al heel wat jaren enthousiaste pleitbezorgers van de oorspronkelijke Mediterrane levensstijl: afwisselend eten met veel vis, groenten en noten, eenvoudig en toch lekker. Op een heldere manier geven ze achtergrondinformatie over de ins en outs van afvallen én fijn leven en eten. Hierdoor is de kans kleiner dat wie blijvend slanker door het leven wil gaan, terugvalt in oude patronen. Het boek bevat onder meer een aantrekkelijk maandprogramma waarmee je gegarandeerd afvalt. Daarnaast staat bij elk recept aangegeven hoeveel calorieën, mineralen en dergelijke het bevat.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen