• onze waardering

Bevrijd - Amy McCulloch RECENSIE

Recensie: Bevrijd - Amy McCulloch

Lacey wordt wakker in het ziekenhuis en kan zich weinig meer herinneren van wat haar overkomen is. Wel weet ze dat haar robotkat Jinx verdwenen is. Ze wil hem koste wat het kost terugvinden, maar ook achterhalen wat er gebeurd is voor ze in het ziekenhuis belandde. Samen met haar vrienden gaat ze op een zoektocht naar de waarheid, waarbij ze veel meer vindt dan ze verwacht had.

Bevrijd is het vervolg op Jinxed: het begin van dit futuristische avontuur van Amy McCulloch. In het eerste boek leer je Lacey en Jinx kennen, maar ook al haar vrienden en de eigenaardige tijd waarin ze wonen. Iedereen in Monchaville heeft een eigen baku: dit is een robotdier die je bijstaat en in principe telefoons en al het andere overbodig maakt. De baku weet de weg, kan online dingen voor je opzoeken, geeft je informatie en verstuurd berichten voor je. Super handig, of niet? In Bevrijd wordt alles goed herhaalt. Sterker nog, ik was al ver in het boek toen ik doorhad dat het een vervolg was. Het is dus niet per se nodig om het eerste deel gelezen te hebben, maar wel aan te raden. De eerste helft van het boek vond ik namelijk minder dan het tweede gedeelte, omdat je veel personen tegenkomt waar je niets over weet. Pas toen ik erachter kwam dat het een vervolg was, begreep ik dat dit niet erg is, omdat de personages waarschijnlijk in Jinxed goed uitgewerkt zijn. 

Bevrijd is een spannend, avontuurlijk en beeldend boek. Door de manier waarop McCulloch situaties en plaatsen beschrijft, heb je een heel duidelijk beeld van de omgeving van Lacey. Dat zorgt ervoor dat je helemaal in het boek zit en even alles om je heen vergeet. Je bent op dat moment bij Lacey, in haar wereld.

"Ik heb de beperkte ruimte precies zoals ik hem graag heb, volgebouwd met planken, opslagkisten en hangende kastjes, allemaal bevestigd aan het metalen gaas dat dient als de wanden tussen de afzonderlijke bergingen. De bergruimte van alle andere flats staat afgeladen met roestige fietsen en lang vergeten skiuitrustingen." pagina 79

De wereld die geschetst wordt is futuristisch, maar tegelijkertijd ook iets wat jij je als lezer wel voor kunt stellen. Er zijn zelfrijdende auto's - deze worden nu al ontwikkelt. Zo zijn er andere voorbeelden en als je erover nadenkt is een baku een smartphone en huisdier in één - en nog zoveel meer! Persoonlijk zou ik best zo'n metgezel willen hebben, jij niet? Met de technologie en wetenschap van deze tijd kan zoveel, dat het idee wat McCulloch schetst helemaal niet zo gek meer is...

Bevrijd is een heerlijk boek. Doordat ik de personages nog niet kende, had ik iets meer moeite met de eerste helft van het boek, maar daarna kon ik hem niet meer wegleggen. Voor iedereen die houdt van avontuur, spanning, futuristische verhalen en stoere tieners is dit een absolute aanrader!

Recensie: Bevrijd - Amy McCulloch

Bevrijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer Lacey wakker wordt in een ziekenhuisbed met geen enkele herinnering aan hoe ze daar gekomen is, weet ze dat er iets mis is. Ten eerste: waar is haar robotkat Jinx? En ten tweede: wie zit er achter haar aan?
    Moncha, het bedrijf achter de baku's – de populaire robothuisdieren die smartphone, tamagotchi en beste vriend ineen zijn – heeft duistere plannen, en alleen Lacey kan ze tegenhouden. Maar hoe kan ze het grootste technologiebedrijf van de hele wereld verslaan met als enige hulp een level 1-robotkever?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen