• onze waardering

Black Friday - Maren Stoffels RECENSIE

Recensie: Black Friday - Maren Stoffels

Studeren. De tijd van je leven. Uitgaan met vrienden, drankspelletjes en wie weet een nieuwe familie in de vorm van een studentenvereniging. En waarom ook niet? Het biedt een gevoel van samenhorigheid op een ander niveau, je krijgt een das of sjaal zodat iedereen kan zien dat je erbij hoort. Megan en Ris hebben allebei dezelfde droom: van novieten naar waardige leden van de studentenvereniging Veneris Dies Nigra. Het maakt niet uit wat ze ervoor moeten doen, als ze het einde van de week halen zullen ze er eindelijk écht bij horen. Maar al snel blijkt dat Dies Veneris Nigra meedogenloos is voor hun novieten en er niet voor terugdeinzen om ze eens goed voor schut te zetten. Voor hen gaat niets te ver. Voor de studenten uit "Black Friday" van Maren Stoffels althans niet. Ze kunnen je maken of breken. Of eerst breken, en dan maken.

Black Friday wordt verteld vanuit het perspectief van de twee hoofdpersonages: Megan en Ris. Beiden zijn novieten bij Veneris Dies Nigra en hebben ieders hun redenen om mee te doen aan de beruchte ontgroening. Vorig jaar eindigde het ongelukkig, maar dat houdt noch de vereniging, noch Megan, Noch Ris tegen. Ze doen beiden mee de gehele week, maar toch zijn hun ervaringen anders. Op de eerste dag worden ze geveild voor bekertjes bier en de slaaf van hun koper, wat onder andere bijdraagt aan het verschil van hun ervaringen. De proeven die ze moeten doorstaan zijn op zijn zachtst gezegd ver gezocht en ronduit vernederend, wat uiteraard wel goed is voor de spanning in het verhaal. Black Friday laat je niet meer los en Maren's vlotte schrijfstijl maakt dat je het boek niet meer weg wilt leggen. Je wilt weten wat voor gore opdracht ze nu weer moeten doen, wat ze moeten doorstaan, waar de limieten van Veneris Dies Nigra liggen. Of ze die hebben.

Megan heeft recent haar beste vriendin verloren aan kanker en geeft, om het even kort uit te leggen, nog maar relatief weinig om haar eigen leven. Ze is niet bepaald suïcidaal, maar is een nogal koppige noviet die sneller opkomt voor de rechten van anderen dan voor zichzelf. Megan wil allesbehalve gespaard worden, ze wil de pijn voelen, de schaamte, het maakt haar niet uit wat de vereniging van haar verwacht. Ze wil de pijn van het gat dat Lara heeft nagelaten vergeten.

Ris is een vastberaden jongeman en ook nog eens op en top voorbereid op de ontgroeningsweek dankzij Machteld, zijn plusmoeder. Hij weet alles over een doop, alle gekende en ongekende regels, wanneer je mag praten, een ouderejaars in de ogen mag kijken, alles. Daarom is hij ook redelijk zeker van zichzelf om de week te trotseren en zichzelf een kamer te verdienen in het studentenhuis van de vereniging. Slechts op één zaak was hij niet voorbereid: vriendschap.

De plottwist in het verhaal zie je niet aankomen, maar is wel een beetje vergezocht. De verhaallijnen van Megan en Ris vloeien mooi in elkaar over waardoor de climax in Black Friday een beetje simpel overkomt, een beetje te makkelijk.

Met Black Friday heeft Maren Stoffels een superspannende jeugdthriller neergepend over een hedendaags, soms ietwat controversieel thema: jeugdverenigingen. De vereniging in dit boek is dan wel fictief, Maren legt uit dat de opdrachten dat niet allemaal zijn. Dit maakt het allemaal realistischer en zelfs een beetje aangrijpend. Een aanrader voor alle jongeren.

Recensie: Black Friday - Maren Stoffels

Black Friday

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Spannende thriller over een ontgroening.

    Ik wist al dat ze ons zouden vernederen. Tot op het bot, maar het is voor een hoger doel. Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moet hierbij.

    Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste nacht van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een nacht die gitzwart zal eindigen…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen