• onze waardering

A Crystal of Time - Soman Chainani RECENSIE

Recensie: A Crystal of Time - Soman Chainani

Tedros, Sophie en een groot deel van Agatha's andere vrienden zijn gevangen genomen door de nieuwe koning van Camelot, maar Agatha is ontsnapt en probeert nu een manier te verzinnen om haar vrienden te bevrijden. Niet alleen dat natuurlijk, want ze wil Tedros ook weer op de troon krijgen. De leugens die Rhian en Japeth vertellen aan de onderdanen van de andere koninkrijken zorgen ervoor dat de hele Woods vol met vijanden zitten en de mogelijkheden om het tij te keren lijken steeds verder te verdwijnen. De wereld dreigt radicaal te gaan veranderen, maar niemand in de Woods lijkt te kunnen zien dat dit rampzalige gevolgen kan hebben.  

Je valt meteen in het verhaal op het punt waar het vierde boek ophield en dat is een grote verandering ten opzichte van de vorige boeken. Het lijkt alsof er van deel vier, Quests for Glory, naar deel vijf, A Crystal of Time, geen onderbreking aanwezig is. Dat betekent ook dat er geen adempauze is, waarbij er rustig opnieuw opgebouwd wordt naar een hoogtepunt. Daardoor blijft het dynamische, actieve gevoel dat Quests for Glory ook al gaf, helemaal bewaard. Soman Chainani neemt de lezer mee op een rollercoaster-achtige rit die eindigt met een cliffhanger, want ook het einde van dit deel is niet mooi afgerond, maar is een opstap naar het afsluitende deel in de serie. Deel zes, One True King, moet de klap op de vuurpijl worden en dan moeten ook alle puzzelstukjes op hun plek vallen. 

Tijdens het lezen van A Crystal of Time heb je af en toe een soort aha-erlebnis, waarbij personages of gebeurtenissen uit één van de vorige delen een nieuwe betekenis krijgen. Het geeft de gehele reeks een gevoel van verbintenis mee en je waardeert Soman Chainani steeds meer om de details waar hij mee speelt. De stijl van de auteur blijft herkenbaar, met genoeg humor om een dode muis nog aan het lachen te krijgen, maar wel meer donkere momenten dan in de vorige boeken. Daarbij overtuigt het personage van Sophie nog steeds, waar Agatha wat minder gunstig uit de verf komt. Dat is eigenlijk bijzonder, want Agatha is diegene die de anderen moet gaan redden en krijgt dus een heldenrol om te vervullen. En toch ontwikkelt haar personage zich minder dan dat van Sophie of zelfs Tedros. Niet dat dit storend is, maar daar had eventueel nog wat meer uitgehaald kunnen worden.  

Zoals in elk boek uit de reeks zitten er weer een paar wijze lessen verstopt in A Crystal of Time en dat is wel iets waar je als volwassen lezer rekening mee moet houden. The School for Good and Evil is en blijft een kinderboekenreeks en dat houdt in dat er toch elementen uit het verhaal vereenvoudigd worden om binnen de lijntjes te passen. Af en toe kleurt Chainani ook buiten de lijntjes, dat doet hij voornamelijk in de onderlinge relaties, maar het voelt alsof het allemaal wel precies is gepast en gemeten. Als je er goed over nadenkt geldt dat eigenlijk voor de hele reeks. Er is sprake van een georganiseerde chaos waarbij er eigenlijk over alles, tot in de kleinste details, heel goed is nagedacht. Als je het dan, als volwassene, op een andere manier bekijkt en vergelijkt met de samenleving die we op dit moment hebben, dan zijn ook daar parallellen te vinden. En die zijn soms beangstigend. Het is maar net hoe je A Crystal of Time wil lezen, als een ontspannend verhaal vol legendes en sprookjesfiguren, of als een afspiegeling van de maatschappij... 

Eén ding is duidelijk, dit voorlaatste deel zit vol met spanning en actie. Als lezer ga je van de ene plaats naar de andere in de Woods en je maakt zelfs sprongen in de tijd, waardoor je meer over het verleden te weten komt. Want dat verleden, dat blijkt heel belangrijk te zijn voor het nu... Zal het Tedros lukken om weer koning van Camelot te worden? Zal het hem lukken om de macht van de pen die de sprookjes vertelt, in balans te houden met de macht van een koning? Of zal één man straks over de hele wereld zoals zij die kennen heersen?

Recensie: A Crystal of Time - Soman Chainani

A Crystal of Time

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In this fifth instalment in Soman Chainani's bestselling fantasy series, The School for Good and Evil, Sophie, Agatha, and their friends must find a way to overthrow the sinister evil that twists lies into the truth and seeks to rewrite their story. A traitor has seized Camelot's throne, sentencing Tedros, the true king, to death. Tedros's queen, Agatha, narrowly escapes, but their friend Sophie is trapped. She is forced to play a dangerous game as her wedding to the false king fast approaches, and all the while her friends' lives hang in the balance. Now Agatha and the other students at the School for Good and Evil must find a way to restore Tedros to his rightful place on the throne and save Camelot - before all of their fairy tales come to a lethal end, and the future of the Endless Woods is rewritten forever...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen