• onze waardering

One True King - Soman Chainani RECENSIE

Recensie: One True King - Soman Chainani

Tedros keert terug naar Camelot, vol goede moed, vol hoop dat hij de troon van zijn vader kan opeisen nu hij de ring in zijn bezit heeft. Excalibur keert van Japeth's riem terug naar de steen en de geest van Arthur geeft aan dat er een tornooi der koningen komt, met drie testen, om te bepalen wie de enige echte koning van Camelot wordt. Zal Tedros zijn tegenstander kunnen verslaan? Zal de Leeuw zegevieren over de Slang? 

One True King voelt absoluut weer volwassener dan de voorgaande delen en ook een stukje ruiger. Er zijn gelukkig nog een paar luchtige momenten ingelast, maar over het geheel hangt toch een soort spanning, een soort doem-gevoel. Als lezer weet je niet zeker of Soman Chainani je gelukkig gaat maken met een goede afloop en dat is vrij zenuwslopend. Er lijkt ook zoveel tegelijkertijd te gebeuren. Agatha en Tedros, Sophie én de heksen, hebben allemaal een eigen aandeel in het verhaal en af en toe komen ze samen om dan weer apart, of in andere groepen verder te gaan. De dynamiek is erg hoog en dat kan ook, omdat je als lezer het overkoepelende verhaal en de personages erin ondertussen onder de knie hebt. Soman Chainani verlegt de grenzen en blijft op die manier ook uitdagen en verrassen. 

De opbouw van het verhaal blijft hetzelfde als in de voorgaande delen. Elk hoofdstuk wordt vanuit een ander personage verteld en daarbij komt zelfs De Pen soms aan bod. Wat ook behouden blijft is de illustratie van de hand van Iacopo Bruno aan het begin van elk hoofdstuk. Zo heb je als lezer toch een bepaald idee bij de personages. Het eerste boek, The School for Good and Evil, wordt momenteel verfilmd en het is dus spannend of dat gaat kloppen bij het idee dat je nu in je hoofd hebt door het zien van deze afbeeldingen. Elke illustratie is in de stijl van de covers en geeft een scène uit het betreffende hoofdstuk. Het zou dus interessant zijn om die illustraties na het lezen van de boeken dus ook nog eens apart te gaan bekijken, of je zo weer het hele verhaal kan herbeleven.  

Dit is het dan... het laatste deel van The School for Good and Evil serie. Terugkijkend naar het eerste deel zijn we een heel eind gekomen en zijn de personages ontzettend geëvolueerd. De beginvraag, wie goed is en wie slecht, lijkt een eeuwigheid achter ons te liggen en daar lijkt ook geen goed antwoord op te zijn. Iedereen heeft iets goed in zich, of toch bijna iedereen. Japeth en Aric zijn daarop dan duidelijk de uitzonderingen.
Is One True King de perfecte apotheose van de serie? Voor nu wel! Maar toch is er nog ruimte gelaten voor een spin-off of een verhaal vanuit het oogpunt van Japeth. Wie weet?  

Bij een evaluatie van de hele reeks kunnen we ook wel stellen dat de eerste drie delen de 'opwarmertjes' waren. Vanaf deel vier barst het echte geweld los (letterlijk en figuurlijk) en ontplooit de wereld waarin het verhaal zich afspeelt helemaal. Toch blijft het eerste deel, The School for Good and Evil, de absolute smaakmaker. Het advies is dus om gewoon daarmee te beginnen en alle verhaalelementen die je tegenkomt goed op te slaan, want tegen de tijd dat je aan deel vier, vijf en zes komt, worden die details erg belangrijk! Soman Chainani weet hoe hij de jeugdige én volwassen lezer moet entertainen. Dat doet hij zowel door een vlotte schrijfstijl als door een fantasierijk verhaal dat gestoeld is op bekend materiaal. Hij neemt de lezer mee, zonder te overweldigen en leidt je vol avontuur door de hele serie heen. Met One True King als afscheid van het sprookje van Sophie en Agatha.

Recensie: One True King - Soman Chainani

One True King

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Beyond Good and Evil. Beyond Ever Afters. The fairy tale of Sophie and Agatha comes to a dramatic conclusion in this sixth and final book of Soman Chainani's bestselling fantasy series. Who will sit on Camelot's throne and rule the Endless Woods? Who will be the One True King? Prepare yourself for the End of Ends...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen