• onze waardering

De Zilverboom - Lucinda Riley RECENSIE

Recensie: De Zilverboom - Lucinda Riley

Greta is haar geheugen jaren geleden kwijtgeraakt. Maar wanneer ze eindelijk teruggaat naar Marchmont Hall, waar ze een aantal jaar gewoond heeft, komt een deel van haar herinneringen terug. In De Zilverboom lees je over de verloren jaren van Greta. Dit zijn haar eigen herinneringen, maar deze worden ook aangevuld door haar goede vriend David.

De Zilverboom is een verhaal waar Lucinda Riley jarenlang aan gewerkt heeft. Ze begon met schrijven in 1995. Toch had ze altijd het gevoel dat het niet werd wat ze ervan verwachtte en daardoor liep het spaak. Toen ze er na jaren weer naar ging kijken, heeft ze toevoegingen gedaan en veranderingen doorgevoerd, waar uiteindelijk De Zilverboom uit is komen rollen. Fans van de schrijfster, vooral bekend door haar bestseller serie De Zeven Zussen, zullen maar al te graag aan dit boek van haar beginnen.

Net als De Zeven Zussen, gaat De Zilverboom over verschillende personen. Het boek begint in het jaar 1985. Greta komt aan op Marchmont Hill en als ze bij een grafsteen terecht komt, komen haar herinneringen terug. Het boek schakelt dan naar net na de Tweede Wereldoorlog, waar het verhaal over haar leven begint. Greta is dan een jongedame en wordt ongepland zwanger. De vader is niet meer in beeld, dus ze moet het alleen oplossen. Haar vriend David helpt haar en stuurt haar naar zijn familiewoning. Daar trouwt Greta met de oom van David, een oudere man die graag een erfgenaam wil. Wanneer ze Jonny op driejarige leeftijd verliest, stort haar man in. Samen met Jonny's tweelingzusje Cheska verlaat ze Marchmont om weer terug naar Londen te gaan en daar een leven met haar dochter op te bouwen. Omdat er veel personages in het spel zijn, is het wanneer je begint te lezen echt even wennen. Het is namelijk lastig om de relaties en familieverbanden te begrijpen. Gelukkig wordt dit beter naarmate het boek vordert, omdat je dan leest over de personages en hoe ze in elkaars levens gekomen zijn.

Af en toe schakelt Riley terug naar 1985 en dan weer naar een andere tijd. Het eerste deel gaat echt over Greta, daarna lees je over het leven van Cheska en vervolgens over het leven van háár dochter (dus de kleindochter van Greta). Deze drie generaties zijn verwikkeld in elkaars leven, ondanks dat Greta weinig met haar kleindochter te maken heeft gehad na haar ongeluk. Door de manier waarop het gezin uit elkaar is gegaan hebben ze weinig contact, maar toch zijn de gevoelens tegenover elkaar heel sterk. Daardoor begrijp je hoe moeilijk ze het soms hebben, maar is het ook logisch wanneer de personages elkaar niet uit kunnen staan. Lucinda Riley legt alles goed uit en werkt het verhaal op een manier uit, die ervoor zorgt dat je alleen maar door wilt lezen. Hierdoor is De Zilverboom ook relatief snel uit te lezen.

Om echt het verhaal te begrijpen is het aan te raden het boek zelf te lezen. Er gebeurt heel veel. Zijspoor na zijspoor worden ingeslagen, maar uiteindelijk komt alles en iedereen bij elkaar. Doordat Cheska problemen heeft (zij hoort namelijk stemmen en die vragen haar dingen te doen) zit er ook een element van spanning in De Zilverboom. Omdat je graag wilt weten wat Cheska van plan is en hoe het zit, blijf je verder lezen.

Het verhaal gaat dus over veel personen en veel personages, maar uiteindelijk begint het allemaal bij Greta. Haar rol in het boek blijft groot, al verdwijnt ze eventjes naar de achtergrond wanneer je over het leven van Ava (haar kleindochter) leest. Door de fijne schrijfstijl en het goed uitgewerkte verhaal is De Zilverboom een heerlijke roman voor iedere vrouw. Het enige minpuntje is dat het soms wat lastig is om de relatie tussen de personages te begrijpen, dat is dan ook de reden dat het boek 4 hartjes krijgt en geen 5. Toch lost dit zich later op en hiermee is De Zilverboom een absolute aanrader!

Recensie: De Zilverboom - Lucinda Riley

De zilverboom

 • Auteur:

  Lucinda Riley
 • Verschenen:

  13 oktober 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789401613071
  Uitgever Xander
  512 pagina's
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Maar ze kan zich niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt.
  Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hamley en de draak - Sandra J. Paul

 • De Apollomoorden - Chris Hadfield

 • Mungo - Douglas Stuart

 • 12 romantische fantasy series

 • 11 Series zoals Bridgerton

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

Zoek in artikelen