• onze waardering

Het spel van leugens - Anna West RECENSIE

Recensie: Het spel van leugens - Anna West

Anna West, pseudoniem van Marja West, is geen onbekende in de thrillerwereld. Haar debuut Uitgeteld stond immers op de longlist van de Diamanten Kogel. Het succesrijkst tot nu toe is ze met haar feelgoodromans en audioseries. Van Graviton, haar populairste audioreeks, bestaan er zelfs filmplannen en zijn de rechten reeds verkocht. Met Het spel van leugens waagt ze zich aan het genre van de psychologische thriller.

Peter Ackerman, minister van justitie, en zijn vrouw Eva dragen al jaren een zwaar trauma met zich mee. Zeventien jaar geleden werd hun tweejarig zoontje ontvoerd, althans zo beweren ze naar de buitenwereld toe. In werkelijkheid kwam het jongetje om na een echtelijke ruzie en werd het begraven in de achtertuin. Peter geniet als minister veel aandacht en aanzien. Af en toe wordt nog verwezen naar de oude ontvoeringszaak die nooit werd opgelost. Als in een nieuw opsporingsprogramma een verouderingsfoto verschijnt, staat de volgende dag plots de negentienjarige Aron voor de deur. Eva weet dat dit niet kan, maar alle andere mensen om haar heen omsluiten Aron als de teruggekeerde verloren zoon. Voor Eva begint een race tegen de tijd en tegen haar man om de waarheid achter Aron te ontdekken.

Heel veel actie kent Het spel van leugens niet, maar de onderhuidse spanning en sluimerende donkere sfeer is de hele tijd aanwezig. Anna West laat alles zien vanuit het perspectief van Eva. De lezer krijgt een zeer diepgaand psychologisch portret van de reeds in haar jeugd getraumatiseerde Eva. Ook de vele terugvallen en bijhorende bezoeken aan de psychiater worden niet uit de weg gegaan. Er is heel veel aandacht besteed aan het uitdiepen van dit karakter, maar dit gaat een beetje ten koste van de karaktertekening van de andere personages: de zeer manipulatieve Peter, de norse Aron, de oppervlakkige familie en zwakke vriendin. Ondanks Eva's psychische problemen krijgt de lezer veel sympathie voor haar en slaagt West erin hem te doen twijfelen aan de vele waarheden of halve waarheden. In het hoofd van Eva lijkt iedereen mee in het complot te zitten, zelfs haar beste vriendin tegen wie ze alles kon zeggen. West heeft een zeer suggestieve stijl die perfect de mysterieuze sfeer weergeeft van de verwarring waarin het hoofdpersonage zich bevindt.

Het spel van leugens is een voortdurend steekspel waarbij het moeilijk is een kant te kiezen. Is Eva labiel? Is Peter een psychopaat? Anna West laat het in het midden en schrijft de perfecte psychologische thriller. Alleen de ontknoping is wat ontgoochelend. De plottwist is goed bedacht, maar veel te weinig uitgewerkt. Het einde is zeer abrupt en wordt op enkele pagina's beschreven en mist de diepgang die het werk daarvoor kende. Wie daarmee kan leven, leest een diepgaand en spannend spel van waarheid en leugens.

Recensie: Het spel van leugens - Anna West

Het spel van leugens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens een echtelijke ruzie tussen Eva en Peter, een veelbelovend politicus, overlijdt hun tweejarige zoontje Aron. Peter stelt voor tegen de politie te vertellen dat het kind ontvoerd is. Op die manier is zijn carrière gered en zal Eva niet worden veroordeeld.
  Zeventien jaar later, op de avond dat Peter tot minister van Justitie wordt benoemd, staat Aron voor de deur.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 15 hele leuke kinderboeken om te lezen tijdens de Leesweken

 • Cold Case 2 - Countdown - Tina Frennstedt

 • Niemands Kind - Ingrid von Oelhafen & Tim Tate

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen