• onze waardering

Lava - Yrsa Sigurdardottir RECENSIE

Recensie: Lava - Yrsa Sigurdardottir

Lava is ondertussen alweer het vierde boek van Yrsa Sigurdardottir over Freyja en Huldar. In Lava wordt er op de Galgenrots een man gevonden die zichzelf opgehangen lijkt te hebben. Wanneer de politie, waaronder agent Huldar, de zaak onderzoekt blijkt al snel dat er sprake is van moord. Ondertussen wordt Freyja gebeld dat er een kind alleen in een huis blijkt te zitten. Ze gaat op het belletje af en vindt een jongetje in een verlaten huis. Nog voor Freyja daar weggaat komt Huldar aan. Het huis blijkt van de vermoorde man te zijn. Wie heeft de moord op zijn geweten? En hoe houdt het jongetje verband met de moord op de man?

Yrsa Sigurdardottir weet met Lava weer een steengoed deel van deze serie af te leveren. Ondanks dat deze moordzaak losstaat van de eerdere delen, is het toch echt aan te raden om eerst deel 1 tot en met 3 te lezen voordat je aan Lava begint. De privélevens van Huldar en Freyja spelen namelijk ook in dit verhaal weer een rol. De auteur benoemt af en toe wel kort wat er in de eerdere delen is gebeurd, maar dat is erg summier. Je mist toch best wat informatie als je de eerdere delen niet gelezen hebt.

De echte thrillerliefhebbers kunnen met Lava weer hun hart ophalen. Het boek is namelijk constant spannend. Er is geen moment dat je aandacht verslapt. Dit komt onder andere doordat het boek vanuit verschillende perspectieven is geschreven. Zo lezen we mee met Freyja, Huldar én met de vrienden van de overleden man. Al vanaf het begin blijkt dat ze iets te verbergen hebben, maar wat? Dit zorgt voor extra spanning in het verhaal. Als lezer wil je weten wat ze dan precies te verbergen hebben. Ook het mysterie van het jongetje houdt je bezig. Wat is zijn relatie met de vermoorde man? Hoe is hij in het huis terecht gekomen? Al deze vragen houden je op het puntje van je stoel.

Langzaamaan krijgt de moordzaak vorm in het verhaal. Op een gegeven moment denk je een idee te hebben van hoe de moordzaak in elkaar zit, maar Yrsa Sigurdardottir gooit er dan toch weer een twist in, waardoor het een heel andere kant op gaat. Dit houdt de lezer scherp en de aandacht bij het verhaal. Voor de fervente thriller lezer is het ook fijn dat het boek niet te voorspelbaar is. Als je veel thrillers leest heb je op een gegeven moment wel een idee hoe het in elkaar zit, maar Yrsa Sigurdardottir weet het toch net zo te schrijven dat alles net iets anders is dan je dacht.

Is Lava beter dan de eerdere delen uit de serie? Nee, dat niet. Desondanks is dit weer een steengoed verhaal en het einde lijkt zelfs te hinten dat er in het vervolg nog iets over deze moordzaak zal worden gezegd. Of dat ook echt zo is zal nog moeten blijken. Ik kijk in ieder geval al uit naar het vijfde deel in deze serie die De pop zal gaan heten.

Recensie: Lava - Yrsa Sigurdardottir

Lava

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.

    Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.

    Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen