• onze waardering

American Royals - Katherine McGee RECENSIE

Recensie: American Royals - Katherine McGee

Wat als Amerika geen president maar een koning zou hebben? Dat is het uitgangspunt van Katherine McGee’s American Royals. In dit moderne sprookje (inclusief tiara’s, jurken, bals en paleizen) volgen we de ins en outs van het Amerikaanse koningshuis. William en Kate, Meghan en Harry: zij zijn verleden tijd. Hier zijn de American Royals.

De proloog legt uit dat we ons bevinden in een alternatieve tijdlijn, waarin George Washington na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog gekroond wordt tot koning: de Amerikaanse monarchie is geboren. De proloog roept in eerste instantie wat verwarring op, vooral als je even niet meer precies weet hoe het zit met de geschiedenis rondom de Amerikaanse revolutie. Wie was Lewis Nicola ook alweer? (De kolonel die inderdaad heeft voorgesteld dat George Washington koning van de Verenigde Staten zou worden.) En waarom gaat het over een kersenboom? (Een volkslegende vertelt dat Washington als zesjarig kind de favoriete kersenboom van zijn vader omhakte.)

Na de proloog begint het verhaal van de American Royals. Een verhaal ‘over geheimen en schandalen, liefde en hartzeer. Het is het verhaal over de beroemdste familie ter wereld, met familiedrama’s die zich afspelen op het grootste podium dat er is.’ Met deze woorden legt Katherine McGee de lat hoog.

In de eerste vier hoofdstukken leren we vier verschillende hoofdrolspelers kennen. Het leven van kroonprinses Beatrice staat in het teken van de troon. Als toekomstige koningin, de eerste vrouw die de titel van monarch zal dragen, heeft ze een zware last te dragen. Die wordt haar te veel als ze een geschikte huwelijkskandidaat moet kiezen. Wat als haar hart al aan iemand anders toebehoort? Haar zusje Samantha, eerste reserve en eeuwige tweede, is haar absolute tegenpool. Ze zet zich af tegen haar brave zus en zoekt afleiding in feestjes en jongens. Maar de enige jongen die ze écht wil, kan ze niet krijgen. Nina is een burgermeisje en Samantha’s beste vriendin. Haar banden met het koningshuis houdt ze liever geheim, want ze wil niet dat haar leven in de schijnwerpers komt te staan. Dat voornemen mislukt als ze verliefd wordt op prins Jefferson, de tweelingbroer van Samantha. Nina is niet de enige die Jeffersons hart wil veroveren. Ook intrigant Daphne wil ‘haar’ prins Jefferson, maar dan vooral voor de ring om haar vinger en de kroon op haar hoofd. Terwijl ze hem voor zich probeert te winnen, loopt ze het risico zichzelf te verliezen...

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van deze vier personages. Allemaal hebben hun eigen doelen en motieven. Stuk voor stuk maken ze een duidelijke ontwikkeling door. Als je ze beter leert kennen, leef je onvermijdelijk mee met hun hartzeer en drama.

Als lezer krijg je door hun ogen een volledig beeld van het leven in en rond het koningshuis. Daar is niet alleen plaats voor glitter en glamour. Natuurlijk speelt romantiek een grote rol in het leven van ieder personage, maar ook machtsspellen en intriges zijn het koningshuis niet vreemd. Het boek leest als een verslavende soap: wint de liefde van politiek? Slaagt de intrige? Hoewel het met 400 pagina’s niet dun genoemd kan worden, leest het als een trein. Het einde bevat helaas nog een hoop losse eindjes, maar gelukkig is deel twee (in het Engels) al verschenen als American Royals II: Majesty.

De belofte op de kaft en de veelbelovende woorden uit de proloog worden waargemaakt. American Royals is een romantisch drama dat inderdaad iets weg heeft van een kruising tussen Gossip Girl en The Crown. Ook doet het boek denken aan de tweede film van The Princess Diaries: Royal Engagement.

American Royals barst van de clichés (rebelse prinsessen, onmogelijke liefdes, intriges en schandalen), dus daar moet je wel van houden. Het heeft niet veel diepgang, maar wel een ontzettend hoog entertainmentgehalte. Ben je op zoek naar een vlot en luchtig boek zoekt met glitter, glamour en drama? Dan is dit het perfecte boek voor jou.

Recensie: American Royals - Katherine McGee

American Royals 1 - American Royals

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Crown meets Gossip Girl in deze royaltysoap. Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefdes de kroon dreigen te ondermijnen. Wint liefde het van plicht en traditie?

  Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefde de kroon dreigen te ondermijnen:

  KROONPRINSES Beatrice: weet dat alles moet wijken voor de kroon. Nu ze op zoek moet naar een huwelijkskandidaat, slaat de twijfel toe.

  EERSTE RESERVE prinses Samantha: houdt wel van een feestje.

  INTRIGANT Daphne: doet alles om prins Jefferson terug te winnen.

  BURGERMEISJE Nina: steelt ongewild de show als ze voor de prins valt.

  Wint liefde het van plicht en traditie?
  American Royals is het eerste deel van een tweeluik.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen