• onze waardering

Alibi - Denise Mina RECENSIE

Recensie: Alibi - Denise Mina

Anna luistert regelmatig naar true crime podcasts. Op de morgen dat ze aan een nieuwe serie begint over moord op een luxejacht, verneemt ze ook dat haar man haar verlaat. Hij heeft een relatie met haar beste vriendin Estelle en neemt de kinderen mee op vakantie. Anna verneemt in de podcast het overlijden van een oude bekende en ontdekt dat er banden zijn met een verleden dat ze verborgen wil houden. Om zichzelf afleiding te bieden duikt ze echter in de zaak en neemt daarbij de man van Estelle op sleeptouw.

Alibi is een thriller van de Schotse Denise Mina. Ze schreef eerder verschillende spannende reeksen, maar dit keer gaat het om een standalone. Het is dan ook geen standaard detectiveverhaal, maar eerder een bijzondere whodunnit. Wat begint met het einde van een huwelijk evolueert naar een bizarre roadtrip die verscheidene Europese steden zal omvatten.   

Het vertelperspectief is dat van Anna. Met de nodige dosis sarcasme vertelt ze het hele avontuur aan de lezer. Waarom ze dat precies doet, zit mooi in de vertelling verwerkt. Het mysterie rond het luxejacht de Dana zit erin verwerkt aan de hand van de weergave van de podcast die ze luistert en vormt de bron van het avontuur. Het werkt als een haak die de auteur daarna in snel tempo binnenhaalt.  

Hoofdpersonage Anna heeft zo haar problemen, ze heeft beangstigende zaken meegemaakt als jong meisje en draagt daar de gevolgen van mee. Beetje bij beetje worden in Alibi de geheimen van Anna prijsgegeven. De obsessie met de zaak is vooral een verwerkingsproces en de vraag daarbij is wie er het meeste baat bij heeft: Anna of haar onwillige onderzoekspartner Fin. Koppige Anna botst vaak met de terughoudende, voormalige rockster. Het weerwerk dat ze elkaar bieden is goed voor zeker de helft van het entertainment in dit boek. Denise Mina zorgt voor spitsvondige dialogen en verwerkt daar ook een streepje humor in. Het geheel heeft daardoor de nodige vaart en weet de aandacht vast te houden. De gebeurtenissen volgen elkaar vlot op en hoewel het niet al te geloofwaardig is, is het zeker onderhoudend.

De sfeer die wordt opgeroepen in Alibi is wat donker. Een licht paranoïde personage, thema's als machtsmisbruik, seksueel geweld, sociale media en eetstoornissen, gecombineerd met een raadselachtige moord zorgen voor een meeslepende combinatie. Daar komt de reis per auto, vliegtuig en trein nog bij en de onvermijdelijke achtervolging door de personen die achterhaald hebben wie Anna eigenlijk is, inclusief de wat stereotype huurmoordenaars.

Alibi is een heerlijke thriller. Het zit vol drama en actie. De zoektocht naar de waarheid is net zo belangrijk als de interactie tussen de personages. Die zijn behoorlijk levendig neergezet. In dit goed opgebouwde verhaal worden de nodige geheimen ontrafeld. Het is spannend en vermakelijk.

Recensie: Alibi - Denise Mina

Alibi

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Met Alibi heeft Denise Mina een weergaloze thriller geschreven waarin al haar kwaliteiten samenkomen: razendsnel, messcherp, met briljante dialogen en personages van vlees en bloed.

  In Alibi van Denise Mina, de Schotse queen of crime, luistert Anna McDonald tijdens het klaarzetten van de schoolspullen van haar kinderen naar een truecrimepodcast. Dan staat haar beste vriendin Estelle voor de deur en komt haar man de trap af met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter.

  Nu haar leven ineengestort is, zoekt ze afleiding in de podcast; over een gezonken jacht en een vermoord gezin, met een vleugje corruptie en machtsmisbruik. Dan ontdekt Anna dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent en raakt ze ervan overtuigd dat ze weet wat er is gebeurd. Dat betekent dat ze haar verleden niet langer verborgen kan houden. Ze besluit op jacht te gaan naar de waarheid, maar ze beseft niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis zal instorten.

  Met Alibi heeft Denise Mina een weergaloze thriller geschreven waarin al haar kwaliteiten samenkomen: razendsnel, messcherp, met briljante dialogen en personages van vlees en bloed. Voor de fans van Killing Eve.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

 • Maison Beige - Elke Lenders

 • Recensie: Rogue

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen