• onze waardering

Shiny Broken Pieces - Sona Charaipotra RECENSIE

Recensie: Shiny Broken Pieces - Sona Charaipotra

Gigi, Bette, June en Cassie zitten allemaal in hun laatste jaar American Ballet Conservatory. Hun toekomst staat op het spel want ze willen allemaal één van de plekken bij de Company, maar de plaatsen zijn beperkt en worden alleen aan de allerbesten gegeven. De verschrikkelijke gebeurtenissen uit de vorige jaren hebben iedereen beschadigd én veranderd. Zullen ze zich kunnen focussen op het dansen of blijven de pesterijen hun leven beheersen én kapotmaken? 

Ook in dit vervolg op Tiny Pretty Things vliegen de ballettermen je rond het hoofd. Vooral de fouettés uit Het Zwanenmeer nemen een bijzondere plaats in en dat is voor de dansliefhebbers onder de lezers een extra pluspunt. Het gebruik van de vaktermen en het gevoel dat Shiny Broken Pieces daarmee uitstraalt zal precies de goede snaar raken bij het doelpubliek. De sfeer wordt natuurlijk niet enkel en alleen gecreëerd door het gebruik van een paar specifieke woorden, maar Charaipotra & Clayton houden de wereld op het ABC zo afgesloten van de buitenwereld, dat je als lezer het verstikkende gevoel dat de hoofdpersonages ook ervaren, erg goed meekrijgt.  

Tijdens het lezen van Shiny Broken Pieces voel je de worstelingen waar de tienermeisjes mee te kampen hebben. Een strijd tegen het gewicht, de vermoeidheid en de pijn, maar ook de innerlijke strijd tegen zichzelf. De concurrentie is moordend en de ambities liggen hoog. Dit alles vormt een erg giftige cocktail waardoor de hoofdpersonages dingen doen waarvan ze zelf weten dat het niet goed te praten is. Kunnen Bette, Gigi, Cassie en June ervoor zorgen dat ze zichzelf nog in de spiegel aan kunnen kijken na dit jaar? Ze zullen niet allemaal een plek krijgen bij de Company, en wat dan?  

Er straalt een soort wanhoop uit de individuele verhalen van de personages. Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander perspectief en probeert de lezer de diepere laag te laten zien. De uitwendige koelheid en moet de gebroken binnenkant verhullen. De manier waarop Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton dit aanpakken is erg geloofwaardig. Zonder te overdrijven en zonder belerend over te komen, pellen ze de personages en laten ze de grens tussen goed en kwaad, die in Tiny Pretty Things duidelijker was, wegvallen.  

Shiny Broken Pieces leest erg vlot en zal daardoor ook voor jongere lezers, vanaf 13 jaar, goed te lezen zijn. Voor de oudere tieners had het taalgebruik en de zinsbouw wat uitdagender gemogen en dat had het boek nog een stuk indringender gemaakt. Door de luchtigheid in de taal neig je nu snel over sommige essentiële onderdelen heen te lezen. De andere kant is dan weer dat de heftigheid er zo afgehaald wordt en dat verhoogt de herkenbaarheid én de toegankelijkheid. Wanneer jonge lezers zich nu in een situatie herkennen, zoals anorexia, drugsgebruik of een relatie met een oudere man, zullen ze zo eerder geneigd zijn om toch die telefoon op te pakken en één van de organisaties te bellen die achter in het boek worden vermeld.  

De groei die de personages meemaken, zorgt ervoor dat Shiny Broken Pieces een absolute must-read is voor de liefhebbers van Tiny Pretty Things. Het is geen slap aftreksel van het eerste deel en er is zelfs ruimte voor verdere groei. Dan zullen Charaipotra & Clayton wel even goed moeten bezinnen over hun schrijfstijl, want die moet dan toch echt een paar niveautreden omhoogklimmen. Je kan dit boek weglezen in één dag en het als puur entertainment zien, maar je kan je ook inleven in de personages en de ernstige problemen waar ze mee kampen zien voor wat ze zijn: levensbedreigend. Zowel mentaal als fysiek.

Recensie: Shiny Broken Pieces - Sona Charaipotra

Spitzen-serie 2 - Shiny Broken Pieces

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Shiny Broken Pieces zit vol roddels, soapy drama, leugens en schandalen en gaat verder waar Tiny Broken Pieces ophield!

    In het laatste jaar van de meest prestigieuze balletopleiding van Manhattan, strijden June, Bette en Gigi om een plek in het meest vooraanstaande balletgezelschap van New York. De inzet is hoog, de meisjes hebben veel te verliezen... en niemand houdt zich aan de regels. Na zo veel jaren vol uitputtende audities, kapotte spitzen en gebroken harten, komt het allemaal op deze laatste dans aan. Wie verwezenlijkt haar dromen? En wie ziet ze voorgoed in rook opgaan?

    Vanaf augustus te zien op Netflix!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen