• onze waardering

Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante RECENSIE

Recensie: Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante

Bestsellerauteur Elena Ferrante, bekend van De geniale vriendin, schreef het langverwachte nieuwe boek Het leugenachtige leven van volwassenen, waarin Giovanna de hoofdrol speelt. Als dertienjarige dochter van vermogende ouders leeft ze in de beste wijken van Napels. Door een opmerking die haar vader maakt over dat zijn dochter in negatieve zin lijkt op zijn volkse verafschuwde zus Vittoria, wordt Giovanna diep geraakt. Om uit het diepe dal te komen wil ze haar tante leren kennen. Deze grofgebekte vrouw blijf zowel liefdevol en beeldschoon als afschuwelijk lelijk en vol haat te zijn. Haat tegenover haar broer, Giovanna's vader, waardoor Giovanna al snel door deze ontmoetingen met haar tante tussen haar ouders en de nieuwe vriendschap met tante Vittoria in komt te staan.  

"Twee jaar voordat mijn vader ons verliet zei hij tegen mijn moeder dat ik heel lelijk was." Met deze eerste zin van het verhaal sta je als lezer meteen op scherp en worden allerlei vragen bij je opgeroepen. Waarom zou een vader dit zeggen tegen zijn dochter? Wat is er aan deze gebeurtenis voorafgegaan? Hoe gaat Giovanna met deze uitspraak om? Vragen waarvan je hoopt dat ze snel zullen worden beantwoord. Al snel kom je echter erachter dat dit niet de letterlijke woorden waren van de vader van de hoofdpersoon Giovanna, maar dat hij Giovanna vergeleek met zijn zus Vittoria. Door deze verkeerde opvatting van zijn uitspraak neemt de drang om het boek snel verder te lezen voor de lezer af. Na dit voorval hoop je dat er echt iets shockerends zal gebeuren verderop in het boek, zoals de uiteindelijke ontmoeting met deze verafschuwde tante Vittoria, maar ook dit weet niet genoeg de spanning op te wekken. Vittoria kan wel onverwachts uit de hoek komen met haar woorden en daden. Dit maakt haar onvoorspelbaar, maar het weet niet te triggeren om aan het boek gekluisterd te blijven. De vlotheid in het verhaal ontbreekt.  

Ferrante schrijft Het leugenachtige leven van volwassenen vanuit de ik-persoon. Je duikt als lezer in de gedachtewereld van Giovanna en door de persoonlijke schrijfstijl begrijp je goed wat Giovanna meemaakt. De gespannenheid die Giovanna voelt is treffend verwoord. Giovanna maakt een groei door vanaf een zoekende en puberale tiener richting volwassenheid met seksualiteit, intimiteit, gespannenheid en angst die daarbij komt kijken en dat is interessant om te lezen. Ook de plek waar het verhaal zich afspeelt als de mensen in Napels, tussen de vermogende wijken en de achterstandswijken, zijn herkenbaar en realistisch beschreven. 

In Het leugenachtige leven van volwassenen van Elena Ferrante gaat veel verborgen achter uiterlijk vertoon. In dit verhaal wordt daar een boekje over opengedaan en ontdek je welk verdriet en haat achter die leugens schuilgaan. Een verhaal waarin de persoonlijke schrijfstijl ervoor zorgt dat je de voortdurende gespannenheid in Giovanna als van jezelf ervaart, maar waarin de vlotheid ontbreekt. De hoge verwachtingen naar dit langverwachte nieuwe boek zullen fans erom doen twisten of het ook daadwerkelijk is waargemaakt.

Recensie: Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante

Het leugenachtige leven van volwassenen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

  Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten tekomen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandoraopen: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aardvan Giovanna's ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in gruzelementen.Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschapmet haar tante - het zijn Giovanna's eerste stappen naar volwassenheid.

  Deze nieuwe roman van Elena Ferrante bevestigt opnieuw haar grote en unieke talent: als geen ander is ze in staat om heel gedetailleerd vriendschappen en relaties tussenvrouwen neer te zetten. Haar vaak rebelse personages zijn zo levendig beschreven, dat je al snel het idee krijgt dat je ze al je hele leven kent. Het leugenachtige leven van volwassenen doet verlangen naar meer.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen