• onze waardering

Een dag vol apenstreken - Loredana Baldinucci RECENSIE

Recensie: Een dag vol apenstreken - Loredana Baldinucci

Wat als een jongen op een ochtend wakker wordt en merkt dat hij een aapje is? Hoe moet dat dan de hele dag? Zal hij zijn apenstreken onder controle kunnen houden? Of zal hij iedereen om hem heen helemaal gek maken ermee? 

Loredana Baldinucci en Fabio Sardo hebben met Een dag vol apenstreken een heel leuk prentenboek gecreërd! Zo eentje waar je even over moet nadenken en waarbij de eerste pagina's vol verrassingen zitten, maar je glimlach wordt steeds groter naarmate het verhaal vordert. Want op een bepaald moment valt het kwartje en dan schiet de herkenbaarheid de lucht in! Dat aapje, dat zijn wij allemaal op sommige dagen! Ook bij kinderen zal het gaan dagen, dat zij zich af en toe net zo gedragen als dat aapje in de tekeningen... 

De tekst van Loredana Baldinucci is eenvoudig en aantrekkelijk. Het is mooi dat dat ook in de vertaling van Een dag vol apenstreken zo gebleven is. Het ritme van de zinnen voelt erg natuurlijk aan en dat maakt het boek een pretje om voor te lezen. Door de woorden wordt de verbeelding geprikkeld en daar zijn de illustraties dan een perfecte weergave van. Het woord 'aapje' staat in de tekst telkens in het rood aangegeven, waardoor het als het ware uit de tekst springt. Het lijkt een knipoog te zijn naar het woord en de betekenis die erachter schuilgaat. Net alsof je in een conversatie haakjes in de lucht maakt met je vingers als je een bepaald woord zegt.  

De illustraties van Fabio Sardo zijn getekend in zachte kleuren en dat is in contrast met de felgele achtergrond van de cover. Of dat gele opzettelijk is gedaan in associatie met het feit dat aapjes graag bananen eet, wie zal het zeggen? Het is in ieder geval erg vrolijk en het valt op!
De binnenkant van Een dag vol apenstreken is dus een stuk rustiger qua gevoel. De prenten zijn overzichtelijk en bieden ruimte aan de kinderen om alles goed in zich op te nemen zonder overweldigd te worden. Er is gebruik gemaakt van lege ruimte om gevoel uit te drukken en de tekst vindt ook steeds een mooi plekje tussen de illustraties. De illustraties ondersteunen de boodschap en gaan niet alles overheersen. 

Baldinucci en Sardo sluiten Een dag vol apenstreken ook met een klapper af waar je je dood om lacht en dat maakt het verhaal helemaal compleet. De treffende gelijkenis met situaties uit het dagelijkse leven en de knipogen die het duo daarbij maken, zorgen voor een lach op het gezicht. Bij voorlezer en luisteraar. Het is een vrolijk boek, waar op een speelse manier toch wat bewustwording wordt gecreëerd met betrekking tot het eigen gedrag.

Recensie: Een dag vol apenstreken - Loredana Baldinucci

Een dag vol apenstreken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een grappig en brutaal boek over de dagen waarop je een beetje drukker bent. Voor lieve aapjes vanaf 5 jaar.
    Stel je voor... Je wordt op een ochtend wakker en je bent opeens een aapje. Dan kun je echt niet zomaar doen alsof er niets aan de hand is. Want je hebt een lange en zware dag voor de boeg.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen