• onze waardering

De medeplichtige - John Grisham RECENSIE

Recensie: De medeplichtige - John Grisham

De medeplichtige is een young adult roman, geschreven door John Grisham. Het is alweer het zevende deel van de 'Kid Lawyer'-serie. Hoofdpersoon van deze serie is Theo Boone, een jongen van dertien die later graag strafpleiter wil worden. Al is het is het op dit moment natuurlijk voor hem totaal niet mogelijk om als advocaat te opereren, hij probeert altijd wel een aanleiding te vinden omdat toch te doen, bijvoorbeeld in de dierenrechtbank.

In De medeplichtige neemt hij het op voor Woody en diens broer Tony. Zij zijn, samen met een vriend van Tony, aangehouden wegens een roofoverval en drinken op minderjarige leeftijd. Woody wordt als medeplichtige beschouwd. Garth, de betreffende vriend van Tony, wordt op borgtocht vrijgelaten. De moeder van Woody en Tony heeft hier een onvoldoende geld voor en haar zoons zitten vast in de jeugdgevangenis. Theo springt voor ze in de bres, hij regelt voldoende geld en hij zorgt ervoor dat de jongens een goede verdediger krijgen.

Grisham staat bekend als auteur van legal thrillers. De medeplichtige is een prima legal thriller voor jongeren vanaf een jaar of dertien, veertien. Het boek bevat heel veel informatie, bijvoorbeeld over wat borgtocht is en waarom het Amerikaanse rechtssysteem dat heeft bedacht. Uiteraard is deze informatie toegespitst op de Amerikaanse situatie en niet op de Nederlandse, maar dat is minder van belang. Het is informatief en lezers van dit boek zullen zich heus realiseren dat De medeplichtige zich niet in Nederland afspeelt.

De schrijfstijl van Grisham in De medeplichtige is redelijk kil en afstandelijk. Er spreekt weinig gevoel uit het boek, het is een zakelijke beschrijving van gebeurtenissen. De personen laten weinig ontwikkeling zien. Alleen Theo geeft nog enige blijk van emotie, doordat hij zo meeleeft en zijn best doet zijn vriend en klasgenoot te helpen.

Desondanks is De medeplichtige een onderhoudend en leuk verhaal om te lezen. Het boek maakt wel nieuwsgierig naar de voorgaande delen. In principe kun je de boeken los van elkaar lezen. Maar dan mis je wel wat achtergrond, zoals: waarom is Theo kind aan huis op het politiebureau, hoezo loopt hij de deur plat bij de rechtbank, hoe zit dat met de dierenrechtbank en waarom geeft de rector van zijn school Theo zo makkelijk toestemming om weer eens een paar uur school te verzuimen?

Kortom, De medeplichtige is, waarschijnlijk evenals de andere delen van de 'Kid Lawyer'-serie een leuk boek voor jongeren om kennis te maken met het genre legal thriller, zeker als ze van plan zijn later rechten te gaan studeren!

Recensie: De medeplichtige - John Grisham

Kid Lawyer - De medeplichtige

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Woody Lambert zit in de problemen. Hij komt uit een gebroken gezin, haalt slechte cijfers op school en zijn oudere broer Tony is op proef vrijgelaten nadat hij gearresteerd was voor drugsbezit.
    Op een avond is Woody onbedoeld van de partij als zijn broer en diens vriend Garth al bierdrinkend door Strattenburg rijden in een oude Mustang. Algauw lopen de zaken uit de hand als Garth de verkopers in een avondwinkel bedreigt met een nepwapen.

    Ook al heeft Woody niets met het voorval te maken, toch wordt hij gearresteerd als medeplichtige. Als hij geen goede juridische bijstand krijgt, zal hij naar de jeugdgevangenis moeten.
    Natuurlijk springt Theo Boone te hulp. Immers, het is zijn ambitie de beste advocaat van de staat te worden. Alleen zal dat nog jaren duren – Theo is pas dertien. En Woody heeft nú hulp nodig…
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen