• onze waardering

In een ander leven - Josie Silver RECENSIE

Recensie: In een ander leven - Josie Silver

'Er is geen handleiding voor rouw. Je verwerkt het verlies van een geliefde niet in 6 maanden, of twee jaar, of twintig, maar je moet een manier vinden waarop je door kunt leven zonder het gevoel te hebben dat alles wat daarna komt minder waard is. Iedereen moet zijn eigen weg terugvinden en als ze geluk hebben, zijn er mensen die van ze houden en die hun hand vasthouden.'

Als op Lydia haar verjaardag haar verloofde Freddie overlijdt bij een auto-ongeluk, weet ze zeker dat ze nooit meer zal kunnen liefhebben. Ze wil zich verstoppen en huilen tot haar tranen op zijn. Lydia weet dat Freddie zou willen dat ze doorgaat met haar leven. Met behulp van haar beste vriend Jonah en haar zus Elle probeert ze het leven weer op te pakken. Maar dan gebeurt er iets waardoor Lydia de kans krijgt haar oude leven met Freddie voort te zetten...

In een ander leven begint, na een proloog, 'wakker' in 2018, op de dag dat het 56 dagen geleden is dat Freddie is gestorven. Het boek bestaat uit drie delen, 2018, 2019 en 2020. Bij elk hoofdstuk staat vervolgens een datum en 'wakker' of 'in slaap'. De 'wakkere' wereld, is het echte leven, het leven zonder Freddie. In Lydia haar 'slaapwereld' is Freddie er nog en kan ze hun leven samen voortzetten. De titel van het boek verwijst dan ook naar het andere leven van Lydia, maar is dit nu juist de slaapwereld of de wakkere wereld? Gedurende het verhaal zie je dit steeds mooier en duidelijker naar voren komen. In het begin zijn de twee werelden soms best even verwarrend en kost het tijd om goed in het verhaal te komen. Josie Silver heeft absoluut een prettige schrijfstijl, je leeft helemaal mee met Lydia.

In het eerste gedeelte van In een ander leven, gebeurt er echter nog niet heel veel en is het af en toe misschien zelf een beetje langdradig. Gedurende het verhaal komen er zeker bijzondere wendingen die de moeite waard zijn! Wanneer je eenmaal door het eerste gedeelte heen bent, kun je het boek niet wegleggen. Je leeft ontzettend mee met Lydia en bent benieuwd hoe het met haar en ook zeker met Elle en Jonah afloopt.  Het bijzondere aan dit boek is dat Josie Silver het rouwproces mooi omschrijft: 'Het voelde alsof ik twee personen was. De oude 'ik', het meisje dat ik was voordat Freddie overleed, en de nieuwe 'ik', de vrouw die ik ben geworden na het ongeluk. Het voelde of deze twee versies steeds dichterbij elkaar kwamen op dat bankje, totdat ze eindelijk, eindelijk, één persoon werden.' Voor mensen die een dierbare verloren zijn, kan dit soms best confronterend zijn, maar het kan ook zeker veer herkenning bieden.

Gedurende het boek, zie je dit ook bij Lydia en zie je haar veranderen. Omdat het is geschreven vanuit de ik-vorm, zit je als het ware al snel in haar hoofd en kom je veel over haar gedachten en gevoelens te weten. Hierdoor zie je haar door verschillende fasen in het rouwproces gaan.

In een ander leven is een boek waar je je in het begin misschien een beetje doorheen moet worstelen, en wat af en toe best een beetje confronterend kan zijn... Maar wel met een hele mooie boodschap: geniet van elk moment met je dierbaren.

Recensie: In een ander leven - Josie Silver

In een ander leven

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat als je je grote verloren liefde opnieuw zou kunnen beleven? Een nieuwe heerlijke roman van Josie Silver, bekend van de bestseller Een dag in december.

  Als Lydia op haar verjaardag haar verloofde Freddie verliest bij een tragisch auto-ongeluk, weet ze zeker dat ze nooit meer zal kunnen liefhebben. Alles wat ze wil is zich binnenshuis verstoppen en huilen totdat haar ogen eruit vallen. Maar Lydia weet dat Freddie zou willen dat ze doorgaat, dus pakt ze op aanraden van beste vriend Jonah en zus Elle het leven weer op. Dan gebeurt er iets ongelooflijks waardoor Lydia een kans krijgt haar oude leven met Freddie terug te krijgen. Maar wat als er iemand in haar nieuwe leven is die wil dat ze blijft?
  Een hartverscheurend romantisch en warm verhaal over hoe mooi het is om liefde te geven en te ontvangen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hamley en de draak - Sandra J. Paul

 • De Apollomoorden - Chris Hadfield

 • Mungo - Douglas Stuart

 • 12 romantische fantasy series

 • 11 Series zoals Bridgerton

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen