• onze waardering

De vrouw en de weduwe - Christian White RECENSIE

Recensie: De vrouw en de weduwe - Christian White

Kate Keddie wacht op de luchthaven van Melbourne op haar man John, die terugkomt van een medisch congres in Londen. Hij komt echter niet opdagen. Kate besluit op onderzoek uit te gaan en vertrekt naar Belport om meer te weten te komen over zijn verdwijning. Vele zomers hebben Kate en John doorgebracht in hun vakantiehuis op het eiland. In de winter is het een uitgestorven en troosteloos oord. Abby Gilpin heeft altijd al op Belport gewoond, samen met haar man Ray. Wanneer ze ontdekt dat hij duistere geheimen voor haar heeft, wordt haar leven op zijn kop gezet. Niet is meer wat het lijkt. Pas wanneer Kate en Abby elkaar ontmoeten ontdekken ze de waarheid over de mannen in hun levens.

De vrouw en de weduwe van Christian White is afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Kate en dat van Abby – respectievelijk de weduwe en de vrouw. Dit mechanisme is onderdeel van een sterk opgebouwd plot. In elk hoofdstuk krijg je een klein stukje van de puzzel, die pas tegen het einde een duidelijk geheel vormt.

Kate en Abby zijn goed uitgewerkte personages. Beiden hebben hun eigen belevingswereld en merkwaardigheden. White heeft ervoor gekozen om te schrijven vanuit de derde persoon. Hoewel dat perspectief soms afstand schept tot de lezer, is dat hier niet het geval. Alle gedachten en gevoelens van Kate en Abby komen tot leven: Kate’s angst voor het lot van haar man John; Abby’s verbijstering wanneer ze ontdekt dat haar man een geheim met zich meedraagt. Beide vrouwen ontdekken dat ze hun mannen misschien niet zo goed kenden als ze hadden gedacht. Als lezer voel je hun twijfels en kan je niet anders dan met hen meeleven.

De schrijfstijl van Christian White is vrij doorsnee – heldere taal, geen ingewikkelde zinsconstructies, af en toe is er ruimte voor beeldspraak – maar leest erg vlot weg. Bovendien weet hij de beklemmende sfeer van het afgelegen eilandleven goed weer te geven.

De plot van De vrouw en de weduwe is ingenieus in elkaar gevlochten. Wendingen worden op het juiste moment onthuld en de dramatische ontknoping is slim en onverwacht. ‘Ik wilde iets schrijven waardoor de lezer grote ogen zou opzetten,’ zegt Christian White in zijn nawoord, ‘en het boek zou moeten nalopen, op zoek naar alle aanwijzingen die hij had gemist.’ In die opzet is hij meer dan geslaagd: De vrouw en de weduwe is een originele thriller met een ontzettend kunstig plot. Een must-read voor de thrillerliefhebber.

Recensie: De vrouw en de weduwe - Christian White

De vrouw en de weduwe

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is winter en griezelig stil op het vakantie-eiland Belport, voor de Australische kust. Slecht nieuws brengt Kate naar dit uitgestorven oord, en haar verdriet wordt met de dag groter als ze meer te weten komt over het geheime leven dat haar man bleek te leiden. Abby, als bewoner van het eiland, is gewend aan de stille winters, maar dit jaar wordt haar wereld op zijn kop gezet wanneer ze bewijzen vindt die haar man in een wel heel kwaad daglicht stellen. Niets op dit eiland is wat het lijkt, en pas als de twee vrouwen samenkomen kunnen ze de waarheid ontdekken over de mannen in hun levens…

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hou van mij - Bes Ceyssens

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Het Ministerie van Tijd - Kaliane Bradley

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen