• onze waardering

De hele vis - het kookboek - Josh Niland RECENSIE

Recensie: De hele vis - Het Kookboek - Josh Niland

Josh Niland begint De hele vis – Het kookboek met het opsommen van vier redenen waarom we géén vis eten: Onvoldoende kennis, lokaal gevangen vis van goede kwaliteit is moeilijk verkrijgbaar, vis is zeer beperkt houdbaar én we weten niet hoe lekker vis smaakt. Australiër Josh Niland, chefkok van visrestaurant Saint Peter in Sydney en eigenaar ven de eerste duurzame vishandel van Australië, The Fish Butchery, wil met het boek De hele vis – het kookboek deze bezwaren wegnemen. Het eerste deel van het boek gaat dan ook volledig over het vergaren van deze kennis: Vis kopen, vis bewaren en droog rijpen, conserveren en hoe we de hele vis, van kop tot staart, inclusief de organen kunnen gebruiken. Josh Niland wil laten zien dat vis zoveel meer is dan een filet waar we massaal op teruggrijpen wanneer we vis eten.

Die filet komt dan ook vaak nog uit de supermarkt en heeft, voordat hij in een plastic bakje in de koeling belandt al een hele weg afgelegd. Volgens Josh Niland ook nog eens een weg die niet per sé leidt tot de beste en smakelijkste vis. Zo is het bijvoorbeeld niet aan te bevelen om vis te wassen en vervolgens te bewaren. Op naar de markt of de visboer dus! Of gebruik eventueel diepgevroren vis.

Ik deed het laatstgenoemde met sardines. Deze waren compleet ingevroren en moesten dus nog worden geschubd, leeggehaald en voor mijn recept van gepaneerde sardines ook nog gevlinderd. Vlinderen is het openklappen van de vis en het verwijderen van de graat.  Al bij al een hele klus. Gelukkig was het slechts voor twee personen want dat oefenen kunst baart was wel duidelijk. Na het paneren werden de sardines gebakken in ghee, een soort geklaarde boter en geserveerd met een heerlijke frisse yoghurt-tartaarsaus die erg goed in de smaak viel. Josh Niland serveerde de vis tussen een broodje. Wij aten hem als voorgerecht!

Na de uitleg hoe je alle delen van de vis kunt gebruiken volgen in De hele vis – het kookboek uiteraard de recepten. Te beginnen met 'rauw, geconserveerd & ingelegd'. Wat direct opvalt zijn de gebruikte vissen. Daaruit blijkt duidelijk de Australische herkomst van het boek. Silver trevally, Nannygai en Yellowtail kingfish zijn geen vissoorten die bij mij meteen een belletje doen rinkelen. Gelukkig staan bij ieder recept alternatieve vissoorten genoemd die normaal gesproken wel in Europa verkrijgbaar zijn. Misschien was het beter geweest om die direct in het recept te verwerken.

Na de rauwe vis volgen nog gepocheerde, gebakken en gefrituurde vis. In Australië mag de barbecue en de grill zeker niet ontbreken en uiteraard zijn er nog recepten voor de oven. Bedenk wel dat De hele vis – het kookboek zijn naam eer aan doet. Verwacht dus vooral niet enkel mooie filetjes in de recepten. Soms kan het ook lever van de gestreepte tandbaars zijn.
Ik beken dat ik ook nog niet zo avontuurlijk ben met vis, maar na het succes van de sardines durfde ik de vissaucijzenbroodjes met zalm, forel en sint-jakobsschelpen wel aan. Zeker omdat ik het al gewend was om saucijzenbroodjes met vlees te maken. Wij vonden ze heel bijzonder en een prima, niet al te ingewikkeld lunchgerecht.

Ben je visliefhebber en wil je meer doen dan een filet bakken? Dan is De hele vis – het kookboek zeker geschikt voor jou. De duidelijke uitleg van de gebruikte technieken gaat je zeker verder brengen.

Recensie: De hele vis - Het Kookboek - Josh Niland

De hele vis - het kookboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  We willen allemaal meer vis eten en we zijn doordrongen van het belang van duurzaamheid: met dit boek raak je geïnspireerd en breid je je repertoire uit met de heerlijkste nieuwe ideeën van dé chef-kok van deze tijd.
  In .De hele vis – het kookboek benadert Sydney's meest innovatieve chef-kok Josh Niland op een heel nieuwe manier alle aspecten van het bereiden van visgerechten. Of het nu gaat om het vinden van de juiste vis, het fileren, rijpen of zouten, alles wat we al dachten te weten wordt opnieuw onder de loep genomen en uitgelegd. Josh Nilands missie is
  anderen te inspireren vis te zien als een bijzondere voedingsbron en een culinair seizoensproduct. Met dit boek zijn nieuwe culinaire hoogtepunten binnen ieders handbereik.
  Proef de meer dan 60 recepten voor het bereiden van talloze vissoorten: van kabeljauw-leverpaté op toast, vis-cassoulet en geroosterd merg van vissenbotten tot aan de echte perfecte fish-and-chips. De hele vis – het kookboek zal de lezer er snel van overtuigen dat er meer op de wereld is dan alleen visfilet en dat er veel meer soorten vis zijn dan we denken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie schrijft die blijft - Tamara Haagmans

 • Het smalle pad van verlangen - Patrick Rothfuss

 • De prinses - Wendy Holden

 • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

 • Liefs van mij – Jessica Saunders

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen