• onze waardering

De Gevallen Koning - Holly Black RECENSIE

Recensie: De Gevallen Koning - Holly Black

De Gevallen Koning van Holly Black is het tweede deel van de Elfham reeks en het vervolg op De Wrede Prins

In De Wrede Prins hebben we kennis gemaakt met Jude, Toen zij en haar tweelingzusje Taryn zeven waren, kwam een vreemd uitziende man hun huis binnen, vermoordde haar ouders en nam Jude, Taryn en hun oudste zus Vivienne mee naar het elfenland Elfham. 

Madoc blijkt de echte vader van Vivienne te zijn, wat Vivi tot een half-elf maakt. De drie meisjes groeien op in Elfham. Elfham blijkt echter geen lieflijk vriendelijk elfenland te zijn, maar een mooie maar duistere wereld met vele gevaren en een wrede bevolking. Uit Madocs tweede huwelijk krijgen de meisjes er nog een broertje, Eik, bij. Als stervelingen worden Jude en Taryn ronduit gediscrimineerd en enorm gepest. Het is dat ze gedeeltelijk beschermd zijn door de positie van Madoc aan het Hof. De kinderen groeien dan ook op met adel en prinsen. Een van de prinsen is Cardan.  

Eenmaal als jonge vrouw, blijkt dat Jude verborgen krachten en vaardigheden heeft en het gepest uit haar jeugd, heeft haar alleen maar sterker gemaakt. Ze wordt een kracht om rekening mee te houden op het slagveld van politiek gekonkel in Elfham. De koning namelijk is oud en de strijd om de opvolging gaat van start. Gezien de machtige bloedlijnen van zowel Madoc als zijn vrouw blijkt de kleine Eik een pretendent voor de troon te zijn, maar Jude wil haar broertje beschermen tegen de valse spelletjes die er aan het Hof gespeeld worden. Haar relatie met prins Cardan is ook ingewikkeld. Hij behandelde haar altijd wreed en haast met minachting, maar onderhuids merkt ze ook dat hij zich tot haar aangetrokken voelt...en zij voelt zich zondermeer aangetrokken tot hem. Echter voor haar is de veiligheid en het geluk van haar familie alles en met een list weet ze het zo te draaien dat niet Eik maar prins Cardan als koning wordt gekroond. Cardan beseft echter goed dat Eik meer recht heeft en hij wil de macht in de toekomst niet afstaan aan Eik. 

Jude weet Cardan bovendien voor een jaar aan haar wil te binden. Een jaar lang moet hij doen wat Jude hem opdraagt. Dus voor een jaar lang is eigenlijk Jude de koningin. Zo hoopt ze de troon voor Eik veilig te stellen. Dit zorgt voor veel kwaad bloed bij Cardan en hij waarschuwt haar dan ook dat als het jaar om is, ze de consequenties zal moeten dragen. 

In De Gevallen Koning gaat het verhaal verder en begint het spel van list en leugen pas echt. Cardan is geen gewillige schijn-koning en zeker geen gewillige marionette van Jude. Slechts met moeite weet ze hem in toom te houden, ondertussen al haar kansen op een normale relatie met hem om zeep helpend. Ze heeft namelijk zelf sterke gevoelens voor Cardan, ondanks of misschien juist door hun verleden samen. Cardan is zelf zo sluw als wat en hij wil de macht over zijn eigen leven en zijn koninkrijk terug. Maar terwijl ze de troon voor Eik veilig wil stellen voor de toekomst, heeft ze met anderen te maken, die uit zijn op diezelfde troon. Onder andere ook Eiks eigen vader, Madoc. Hofintriges, dubbel spel en verraad maken dat Jude al haar sluwheid als strateeg moet aanwenden om zichzelf en haar familie staande te houden. 

Holly Black was bij mij vooral bekend als schrijfster van jeugdboeken, zoals de serie over het Magisterium en als co-auteur bij diverse andere YA series. Met deze Elfham reeks heeft ze mij zondermeer verrast. Haar schrijfstijl is altijd al verfrissend, met meestal korte zinnen, maar daardoor leest het verhaal prettig. Het is echter de inhoud die een stuk volwassener is in deze Elfham serie! Het verhaal bevat diverse lijnen die mooi door elkaar verweven worden. Wel moet je bij Holly Black er altijd even inkomen. Het zijn geen snelle boeken. Ze start haar verhalen meestal wat traag en actie en rust wisselen elkaar in haar boeken steeds weer af. Dat is echter wel wat de Elfham reeks nu juist heel apart maakt. De Gevallen Koning draait niet om grote veldslagen, maar om politieke intriges en persoonlijke ontwikkelingen van de personages. Het zijn verhalen waar je serieus bij na moet denken, maar ik lees graag boeken waarbij de schrijfster mij bij de les houdt. Interessant, boeiend en intrigerend! 

Het zijn prachtige ingewikkelde personages die Holly Black opvoert en hun karkaterontwikkelingen zijn fascinerend. Jude die opgroeit met een enorme achterstand als sterfelijke mens bij onsterfelijke, magische elfen. Die de druk voelt van anders zijn, gepest worden. Maar die zich toch ontwikkelt tot een sterk, onafhankelijk persoon. Ze is sluw, maar ook bereid offers te brengen om haar geliefden veilig te houden. 

De ingewikkelde prins Cardan, die er een eigen agenda op nahoudt en ook een dubbelrol speelt. Niet simpel een wrede pestkop, maar iemand die zich cynisch, afstandelijk en wreed gedraagt omdat hij daar ook toe gedwongen wordt om zijn belangen en geliefden te beschermen. Holly Black houdt bij Cardan de spanning erin, want als lezer heb je het vermoeden dat er veel meer achter de persoon Cardan schuilgaat dan we nu weten. 

Bij De Gevallen Koning is alles dubbel gelaagd, ingewikkeld en huiveringwekkend en je voelt de onderliggende sensualiteit, zonder dat het zoetsappig is. Ik geef Holly Black De Gevallen Koning 4 hartjes, omdat ik, anders dan bij De Wrede Prins, toch met een "hey wat gaat er nu verder gebeuren?" gevoel bleef zitten op het eind. Dat had net als bij deel 1 wel wat beter afgerond kunnen worden. Je blijft namelijk nog wel met de nodige vragen en losse eindjes achter, waardoor je bijna niet kunt wachten op deel 3. Dit deel is al uit in het Engels: The Queen of Nothing, dus voor degenen onder ons die écht niet kunnen wachten op de Nederlandse versie, die kunnen alvast beginnen. Ik hoop wel dat deel 3 net als de vorige delen ook weer in zo'n mooie hardcover uitgave uitkomt. De boeken zien er prachtig uit.

Recensie: De Gevallen Koning - Holly Black

Elfhame 2 - De gevallen koning

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

  Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen