• onze waardering

De Goldbaum-dynasty - Natasha Solomons RECENSIE

Recensie: De Goldbaum-dynasty - Natasha Solomons

De Goldbaum-dynasty vertelt de familiegeschiedenis van de steenrijke Joodse bankiersfamilie Goldbaum. Greta Goldbaum groeit samen met haar broer Otto op in Wenen. Otto wordt voorbereid om de Weense banken te gaan bestieren en Greta wordt uitgehuwelijkt aan haar Londense achterneef Albert, die zij nog nooit heeft ontmoet. Greta verhuist van Wenen, naar het druilerige Engeland. In eerste instantie verloopt haar relatie met Albert moeizaam. Ze zijn heel verschillend en hebben uiteenlopende interesses. Uiteindelijk vindt Greta, dankzij haar schoonmoeder, een uitlaatklep in tuinieren. Ze creëert een schitterende tuin waar ze veel liefde en tijd in kwijt kan. 

Deze familiegeschiedenis is gebaseerd op het verhaal van de familie Rothschild. Dit is een international dynastie van Duits-Joodse oorsprong en de familie is vooral bekend vanwege hun bankierswerk en verstrekkende macht. Auteur Natasha Solomons heeft veel zaken aangepast, waaronder de naam en veel aspecten geromantiseerd, maar er zijn zeker parallellen te zien, zoals de vijf zonen die in verschillende steden in Europa een bank zijn gestart, de Joodse oorsprong en het rijke leven dat zij leiden.

Auteur Natasha Solomons is Engelse en heeft al meerdere historische romans op haar naam staan, zoals De roman in de viool en De lijst van meneer Rosenblaum. Solomons heeft een prettige schrijfstijl met oog voor detail. Zo beschrijft ze de huizen en tuinen van de Goldbaums uitvoerig, waardoor de pracht goed bij de lezer wordt overgebracht en je zo alles voor je ziet. De personages zijn goed uitgedacht en ze weet hun gevoelens goed over te brengen, waardoor je je als lezer goed kunt inleven in Greta en de anderen. Zo weet ze duidelijk te schetsen dat het leven binnen de Goldbaum-dynastie niet altijd gemakkelijk was, er waren bepaalde verwachtingen waar je aan moest voldoen, waardoor je niet altijd je eigen weg kon gaan. 

Greta Goldbaum is een boeiend hoofdpersonage voor deze familieroman. Ze groeit samen met haar broer Otto op in Wenen. Ze leven een bevoorrecht en rijk leven. Greta is tegendraad en zoekt vaak problemen op, die haar broer moet oplossen. Als dochter binnen de Goldbaum-dynastie moet ze binnen een keurslijf leven en dat valt haar niet altijd gemakkelijk. Zo wordt ook door haar familie bepaald met wie zij mag trouwen. Haar huwelijk wordt gearrangeerd met haar Engelse achterneef Albert om de familiebanden aan te halen. Voor hun huwelijk heeft Greta Albert zelfs nooit ontmoet. In het begin verloopt hun relatie moeizaam, maar na enige tijd gaat er toch iets groeien tussen de twee.

Het verhaal start in 1911, een aantal jaren voor de Eerste Wereldoorlog, maar er heerst al wat onrust in Europa. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt komen verschillende takken van de familie Goldbaum recht tegenover elkaar te staan, terwijl de familiebanden voorheen heel hecht waren. Voor Greta betekent dit ook de keus tussen haar gezin in Londen en de familie die ze achterliet in Wenen, haar ouders en broer Otto. Een emotionele keus die Greta zwaar valt.

De Goldbaum-dynastie is een boeiende roman van Natasha Solomons. Het familieverhaal is mooi en gedetailleerd geschreven, waardoor je 100 jaar teruggaat in de tijd.

Recensie: De Goldbaum-dynasty - Natasha Solomons

De Goldbaum-dynastie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De Goldbaum-dynastie van Natasha Solomons is een meeslepende familiegeschiedenis, in de traditie van Martha Hall Kelly en Tatiana de Rosnay. 1911. De uit de steenrijke familie Goldbaum afkomstige Greta verruilt tegen haar zin het mondaine Wenen voor druilerig Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert. De familie Goldbaum verstevigt op deze manier de familiebanden, want ze weten dat ze – omdat ze Joods zijn – altijd buitenstaanders blijven. De familieband is hun grootste kracht. De tegendraadse Greta heeft niets met de zachtmoedige Albert: ze voelt zich eenzaam, maar vindt haar passie in tuinieren. Met toewijding creëert ze een paradijselijke tuin, en ook haar liefde voor Albert komt uiteindelijk tot bloei. Maar zelfs de invloedrijke familie Goldbaum kan de naderende Eerste Wereldoorlog niet tegenhouden. Voor het eerst in tweehonderd jaar komen de Goldbaums recht tegenover elkaar te staan. Greta moet kiezen: het gezin dat ze stichtte, of de familie die ze achterliet. Met De Goldbaum-dynastie schreef Natasha Solomons een meeslepende familiegeschiedenis, gebaseerd op een van de rijkste families ter wereld, de Rothschildts: een familie die zelden in de openbaarheid treedt, maar de machtigste ter wereld is.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen